Perjantaidisco australialaisten tapaan – Northlane On The Rocksissa 7.12.2019


Keikka alkaa vauhdikkaasti ”Talking Heads” -kappaleella. Koko tilassa vallinnut kärsimättömyys raukeaa, kun yleisö lähtee heti ensisekunneilla hyppimään kappaleen tahtiin. Täydellistä haippia. Northlane kuulostaa erittäin hyvältä ja saakin saman tien otteen Helsingin yleisöstä. On The Rocks on varmasti kiertueen pienimpiä keikkapaikkoja, mutta yleisön valloittuneisuus kompensoi sitä taatusti. Yleisö on aivan liekeissä – ja niin olen minäkin, ei tässä voi olla liikkumatta.

Uudemman sukupolven metallibändien Suomeen saaminen on harmittavan harvinaista verrattuna muihin Euroopan maihin. Syynä on tietenkin meidän epäsuotuisa sijainti. Pienempien bändien on hankala reissata tänne kaikkien kamppeidensa kanssa, koska siitä syntyy runsain mitoin lisäkuluja. Tänä iltana tosin näytimme australialaisille, että uhraukset olivat sen väärti.

Yhtyeen settilista painottui sen uusimpaan hengentuotokseen, ”Alieniin”, jota kuuntelen lähinnä itsekin bändin tuotoksesta. ”Alienin” kappaleiden lisäksi keikalla soitettiin muutamia kappaleita sitä edeltäviltä kahdelta albumilta, sekä yksi klassikkobiisi. Tunnelma ei kuitenkaan rikkoutunut, vaikka aikahyppyjä tehtiinkin vanhempiin albumeihin. Jos en olisi perillä yhtyeen katalogista, olisin saattanut luulla, että esitetyt kappaleet ovat samalta albumilta. Ja niinhän sen pitääkin olla live-tilanteessa. Joskus voi myös olla tarpeen muokata vanhoja biisejä siten, että ne sopivat paremmin yhteen uudemman tuotannon kanssa.

Kotimaan keikkarintamalla, ja varsinkin rock-musiikissa, huomaa keikoilla, että tietynlainen vapaus ja etenkin vapautuminen on kadonnut. Totta kai ymmärrän, ettei vanhempi sukupolvi jaksa enää riehaantua vaan tyytyy katsomaan esityksiä kädet puuskassa. On The Rocksissa huomasin kuitenkin ilokseni, että koska tupa oli täynnä, otettiin keikasta kaikki irti. Kuulin, että tilaisuuteen oli palkattu osaavia henkilöitä ottamaan kiinni yleisön käsien varassa lainehtivia faneja. Ja olihan siinäkin asiassa tehtävä laadunvalvontaa allekirjoittaneen toimesta, joten siellä sitten surffailtiin kuin aallonharjalla konsanaan. Ei ole rock-keikkoja ilman surffaamista piste Ihmisten pitäisi vielä muistaa, että alkoholijuomia (erityisesti laseista) kannattaa nauttia vähän kauempana tohinan sydämestä. Kun on pomppimista, tönimistä ja jonkun kyynärpää omassa leukaluussaan, ei siinä ehdi enää varoa mitään särkyviä esineitä.

Keikan kohokohtana toimii itselläni ehkä kappale nimeltään ”Sleepless”, jota en odottanut bändin edes soittavan. Hengähdystauko, minkä jälkeen taas mennään, ja ilta saadaan päätökseen loistavasti vaan ehkä hieman liian aikaisin.

Settilista:
1. Talking Heads
2. Intuition
3. Details Matter
4. Jinn
5. Rot
6. Citizen
7. 4D
8. Freefall
9. Obelisk
10. Vultures
11. Eclipse
12. Bloodline
13. Sleepless
14. Quantum Flux

Kirjoittanut: Otto Vainionpää
Kuvaaja: Tom Frankton

Kommentoi julkaisua