Pianos Become The Teeth – Keep You

Post-hardcoren piiristä on tullut parina viime vuotena erittäin lupaavia albumeja, kuten Touché Amorén raaka ja melodinen “Is Survived By” ja La Disputen ”Rooms Of The House”, joka näytti yhtyeen selvästi kasvaneen ja dynaamistuneen porukkana. Nämä yhtyeet toivat niin sanottua uutta pöytään, jonka Defeater aikoinaan laittoi esille ensimmäisellä levyllään.


Nyt vuorossa on Pianos Become The Teeth, jonka kolmas levy “Keep You” on saapunut markkinoille. Täytyy sanoa, että tämä levy yllätti minut täysin. Pianos Become The Teeth on tunnettu samanlaisesta kokeellisesta pauhauksesta, josta La Dispute ja Glassjaw tunnetaan parhaiten, sekä parkuvasta huutamisesta, joka kuuluu post-hardcoren lyrikaaliseen tunnustukseen.

“Keep You” on levy, jota on todella vaikea kuvailla post-hardcoreksi; enemmänkin post-rockin ja tummasävytteisen indien suuntaan lähtenyt yhtye on julkaissut nyt jotain aivan uskomatonta. Suurimpana täytyy nostaa esille laulaja Kyle Durfey, jonka laulaminen on vaihtunut sekopäisestä huutamisesta oikeasti todella uskottavaan post-rock tunnelmointiin.

Levy on muutenkin täynnä todella hienoja melodisia koukkuja ja hyvin simppelisti toteutettuja kappalekokonaisuuksia, joita on täytetty jousilla ja muilla instrumenteilla, jotka luovat täydellisen harmonian. Näistä esimerkkeinä kaunis “April”, joka kuulostaa kappaleelta, jonka The National olisi voinut säveltää “High Violet” -levylleen, ja tunnelmallinen ja pauhaavia kitaravalleja täynnä oleva “Enamor Me”.

Sanoituksellisesti Durfey on sanonut levyn kertovan tunteista, joita haluaisi sanoa jollekin toiselle henkilölle, oli hän sitten jossain muualla tai jopa kuollut. Henkilökohtaiset lyriikat tuovat omaa potkua laulujen rakenteeseen, ja Kyle Durfeyn oikeissa tilanteissa rikkoutuva ääni tuo esille uusia näkökulmia musiikkiin. Näin käy esimerkiksi  “Repine”-kappaleessa, jossa Durfey laulaa ennen kertosäettä: “Wear me out, like a sister haunting absence. / Like a sister who has finally had it.” Viimeisen kappaleen “Say Nothing” viimeiset lauseet puolestaan kuuluvat: “Because the sand stays with me, / because the sand keeps you.” Mieli tekee vain käpertyä sikiöasentoon ja antaa pimeyden viedä mukanaan.

Will Yipin (tuottanut esim. Title Fightia ja Touché Amoréa) tuottama“Keep You” soi pimeissä syksyisissä illoissa kuin majakka, jonka lämpöä jokainen kaipaa. Yhtyettä pystyy jopa sanomaan tällä hetkellä post-hardcoren The Nationaliksi. Tämä levy on Pianos Become Teethille todella hyvä alku, ja matkan päämäärä odottaa jossain tiellä tuntemattomalla. Tässä on vuoden yksi suurimpia yllätyksiä ja kiistattomasti yksi tämän vuoden parhaista levyistä, joka jokaisen pitäisi kuunnella edes kerran.

 

10/10

 

Kappalelista:

  1. Ripple Water Shine
  2. April
  3. Lesion
  4. Old Jaw
  5. Repine
  6. Late Lives
  7. Enamore Me
  8. Traces
  9. The Queen
  10. Say Nothing

 

Kirjoittanut: Niklas Aaltio

 

Kommentoi julkaisua