Pikimustia hommia: haastattelussa juuri kolmannen albuminsa julkaissut Mors Subita
Tiukassa maineessa oleva oululainen, aggressiivista modernia melodista death metalia soittava Mors Subita julkaisi perjantaina kolmannen studioalbuminsa ”Into The Pitch Black” Inverse Recordsin kautta. Bändi on perustettu jo vuonna 2000, ja edellinen levy ”Degeneration” julkaistiin 2015. Sen jälkeen yhtye on jatkanut tutulla porukalla: Mika Lammassaari kitarassa, Eemeli Bodde vokaaleissa, Mika Junttila bassossa ja Ville Miinala rummuissa. Odotettavissa onkin hyvin yhteenhitsautunut, tauon jälkeen uudelleenöljytty, saumattomasti toimiva metallijyrä, jonka livekunto kannattaa käydä tarkastamassa. Tavoitimme lyhyen haastattelun merkeissä säveltäjä–kitaristi Mika Lammassaaren, joka on yhtyeen alkuperäinen jäsen. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:
Musiikkianne kuvaillaan erilaisissa arvioissa usein turpaanvedoksi; onko jollakulla tai kaikilla teistä jotain nyrkkeily-/vapaaottelu-/
Mika Lammassaari: Laulajallamme Eemelillä on itse asiassa vapaaottelutaustaa. Toki joskus hyvän hetken sattuessa saatetaan hieman mitellä painissa tai kädenväännössä. Ollaan tämmöisiä lepposia pohojoispohojanmaalaisia kuitenkin.
Millainen työnjako Mors Subitalla on uutta musiikkia luodessa ja studiossa?
Mika Lammassaari: Minä sävellän musiikin ja Eemeli vastaa sanoituksista muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Biisit ovat melko lailla valmiiksi tehty, ennen kuin niitä aletaan treenata. Toki yksittäisiä rumpukomppeja ja riffejä saatetaan hieman sovittaa vielä treenivaiheessa. Studiossa jokainen hoitaa oman tonttinsa.
Kauanko meni tämän levyn kirjoittamiseen?
Mika Lammassaari: Aika tarkalleen vuoden verran. Muutama levyn kappaleista oli valmiina jo edellislevyn aikoihin. Sävelsin itse asiassa parin levyn verran materiaalia, josta toinen osuus edustaa selkeästi raskaampaa linjaa. Mittailimme koko bändin voimin levykokonaisuuksia jouluna 2016 ja päädyimme tähän nyt julkaistuun materiaaliin.
Mistä inspiraatio musiikkiin kumpuaa, ja missä maailmassa lyriikat pyörivät?
Mika Lammassaari: Samat inspiraation lähteet löytyvät niin sanoituksista kuin musiikistakin: oma elämä, ihmiskohtalot, ilot ja surut. Melko tanakasti pysytellään maan pinnalla, arkirealismissa. Pakko myöntää, että synkemmänsävyiset tarinat vetävät helpommin puoleensa ja niistä ainakin itse tulee raapustettua.
Minkälainen oli tämän kolmannen levyn levytyssessio?
Mika Lammassaari: Rumpuäänitykset aloitettiin joulukuussa 2016 Kemissä Tico Ticolla. Viitisen päivää äänittelimme rumpuja, minkä jälkeen siirryimme Ouluun kotistudiolleni äänittämään loput soittimet sekä laulut. Suhteellisen kivuttomasti saatiin kaikki purkkiin.
Kuka levyn miksasi ja masteroi?
Mika Lammassaari: Stefan Pommerin Illusia Productionsilla miksasi ja masteroi levyn. Itse asiassa olin ehtinyt kysellä miksausta vain muutamasta paikasta, ennen kuin Stefan lähetti bändillemme sähköpostia. Päätimme tehdä testimiksauksen, ja homma toimi mainiosti, joten oli vain luonnollista jatkaa yhteistyötä. Stefan jeesaili myös jälkituotannon kanssa.
Miten vertaisitte itse ”Into the Pitch Black” -albumia edellisiin albumeihinne?
Mika Lammassaari: Se on entistä melodisempi ja yhtenäisempi kokonaisuus.
Edellisen levyn ”Degeneration” julkaisi One Man Army, nyt siirryitte kotimaiselle Inverse Recordsille. Minkälainen diili teillä on ja miksi vaihdoitte?
Mika Lammassaari: One Man Army lopetti toimintansa, joten jäimme ilman levy-yhtiötä. Kiinnostusta riitti Saksassa sekä Etelä-Euroopassa, mutta lopulta päädyimme kuitenkin kotimaiseen julkaisijaan. Inverse tarjosi parhaan paketin, joten ratkaisu oli helppo.
Kansitaiteen kahdelle edelliselle levylle on tehnyt sama henkilö, vieläkö pysytte samassa?
Mika Lammassaari: Sama mies, Heino Brand Brandmerkk:ltä, tuottaa myös uuden levyn kansitaiteen. Heino on meidän luottokaverimme ja pystyy auttamaan myös muun grafiikan kanssa. Promokuvat otti tällä kertaa Sami Kettunen, joka toimii brändinimellä Kuvauksellista Valoa.
Miten näette ”medioissa” tapahtuneen murroksen vaikuttavan juuri teidän genressänne? Musiikkia on helppo saada ilmaiseksi kuultavaksi ja netin kautta tulee uusia kuulijoita. Onko tähän kommenttia?
Mika Lammassaari: Musiikkiteollisuuden muutos on uusille bändeille valtava etu. Musiikin julkaiseminen ja jakelu on napin painalluksen päässä. Onneksi jengiä tuntuu vielä kiinnostavan meidän tekemisemme. Siitä olemme helkkarin kiitollisia.
Onko Mors Subita suositumpi Suomessa vai muualla?
Mika Lammassaari: Kotimaassa, ainakin toistaiseksi. Toivotaan, että uuden levyn myötä pääsemme vaikuttamaan tähän.
Uuden levyn myötä Mors Subita kiertää sekä Suomea että lähtee toukokuun lopulla Japaniin Metal Feast 2018 -kiertueelle Turisaksen, Beast In Blackin ja muutaman muun orkesterin kanssa. Kesän festarikeikkoja ei ole tätä kirjoitettaessa vielä julkaistu.
MORS SUBITA – ”INTO THE PITCH BLACK” -LEVYNJULKAISUKIERTUE 2018
6.4.2018 Oulu, Hevimesta
7.4.2018 Nivala, Tuiskula
14.4.2018 Joensuu, Marks Rock Club
27.4.2018 Tampere, Yo-talo
28.4.2018 Helsinki, Nosturi
4.5.2018 Seinäjoki, Bar15
24.5.2018 Osaka, Shinsaibashi Soma JPN
25.5.2018 Nagoya, Holiday Next JPN
26.5.2018 Tokyo, Shinjuku Place JPN
Levy tilaukseen täältä.
Haastattelu: Johanna Pakarinen