Pikkulauantain railakkaat bileet Amaranthen ja Blind Channelin kanssa

Amaranthe on parhaillaan mittavalla Suomen-kiertueella, joka käsittää kaikkiaan yhdeksän keikkaa kotimaassamme. Keikkojen määrä tuntuu suurelta, mutta ilmeisesti kysyntää on – useampi keikka on jo loppuunmyyty, eikä Kerubin keikka tehnyt poikkeusta. Ruotsalaisyhtye on yksi tämän hetken kuumimpia pop metal -nimiä, ja uusin julkaisu ”Maximalism” keräsi runsaasti kehuja medialta. Elize Ryd on kertonut muun muassa Kaaoszinen haastatteluissa, että bändi pitää kovasti Suomesta, ja Kerubin keikalla huomasi, että suomalaisetkin pitävät yhtyeestä.

Ennen kuin Amaranthe saapui lavalle saattamaan yleisöä kliimaksiin, lauteiden lämmittelyn hoiti violent pop -tulokas Blind Channel. Yhtye julkaisi viime vuoden lopussa debyyttinsä, ja on sen jälkeen keikkaillut ahkerasti. Bändi on lämmitellyt Amaranthea kiertueen ajan ja lähtee vielä myöhemmin keväällä Smash Into Piecesin matkaan Eurooppaan. Yhtyeeltä tuli hiljattain uusi singlekin, joten nuoret miehet todellakin takovat rautaa nyt, kun se on tulikuumaa. Blind Channel lämmitteli onnistuneesti Royal Republicia reilu kuukausi sitten, ja nyt sain toisen tilaisuuden todistaa yhtyeen keikkakuntoa.

Lämmittelijä on yleensä altavastaajan asemassa, etenkin silloin, kun pääesiintyjä on kova nimi. Kerubin salissakin tämän huomasi – vaikka ihmisiä oli paikalla paljon, tunnelma oli aluksi hyvin varautunut. Tämän yhtye varmasti tiedosti itsekin ja oli joutunut aiemminkin todistamaan kykynsä yleisön edessä.  Tästä huolimatta Blind Channel sai jäisen ilmapiirin sulamaan energisellä ja innokkaalla esityksellään. Yhtye houkutteli ihmisiä jatkuvasti taputtamaan, heiluttamaan käsiään, ja onnistuipa Niko Moilanen saamaan suurimman osan yleisöstä hyppimäänkin. Ilta oli tässä vaiheessa vasta aluillaan, joten yleisön osallistumishalukkuutta ei voi täysin pistää humalan piikkiin. Blind Channelin kuukauden takainen esitys oli hyvä, mutta tämänkertainen keikka oli vielä astetta parempi. Yhtye on täydellinen esimerkki siitä, mihin menestyksenjanoinen, motivoitunut ja kyvykäs bändi päättäväisellä asenteella ja kovalla työllä voi päästä. Blind Channel oli liekeissä ja täydellinen lämmittelijä Amaranthelle. Olen varma, että yhtye onnistui vakuuttamaan esityksellään uusia kuuntelijoita itselleen. Tässä porukassa on kyllä potentiaalia.

Suomalaisyhtyeen lopetettua seurasi vajaan puolen tunnin mittainen piinaava odotus. Amaranthe teki näyttävän tulon lavalle taustanauhan ja infernaalisten valojen saattelemana. Ilmoille päästettiin ensimmäisenä jyräävät uutukaiset ”Maximaze” ja ”Boomerang”, jotka saivat lattian jalkojen alla liikehtimään levottomasti. Yhtyeen kolme laulajaa pyörittivät hiuksiaan kuin tuulimyllyt, ja musiikki puski runnovalla voimalla yleisöön. Yleisö nautti ja halusi lisää. Amaranthe keskittyi aluksi lähinnä kappaleiden soittamiseen, eikä pitkiä välipuheita juuri kuultu. Raivopäisen ”Furyn” jälkeen muu yhtye pääsi hetkeksi hengähtämään, kun Elize Ryd aloitti ihastuttavan ja upean ”Endlesslyn”. Toinen hengähdystauko tarjottiin muulle yhtyeelle, kun rumpali Morten Sørensen veti näyttävän rumpusoolon ennen ”Nexusta”. Ennen ”Nexusta” Ryd piti vielä välipuheen, koska äänentoistossa oli teknisiä ongelmia. Ryd kehui vuolaasti suomalaisia ja näytti muutamilla sanoilla, kuinka suomen kieli häneltä taittuu. Hän opetti myös hiukan ruotsia – hänen mukaansa ruotsissa pikkulauantaita eli keskiviikkoa kutsutaan nimellä ”lillalö” tai jotakin vastavaa. Elizeä lainaten, tulipa opittua jotain uutta.

Kun esitys oli kestänyt tunnin verran, poistui Amaranthe lavalta pakollisen encoren takia. Pienen tauon jälkeen lavalle tuli yhtyeen basisti Johan Andreassen, joka muuten nykyään asuu Suomessa ja tykkää maastamme kovasti. Basisti veresti muistojaan viime kerrasta Kerubissa ja muistutti yleisöä, että on edelleen yhtä mulkkumainen kuin aikaisemminkin. Andreassen kiusasi yleisöä hyvässä hengessä ja sen jälkeen lietsoi yleisön mukaan seuraaviin kappaleisiin. Amaranthen keikka pysyi loppuun saakka intensiivisenä ja viihdyttävänä, ja ilta huipentuikin räjähtävästi ”Drop Dead Cynicaliin”. Yleisö tuntui nauttivan keikasta loppuun saakka täysin, ja myös yhtyeen jäsenistä näki, että he pitivät suomalaisten innokkuudesta. Keikan lopuksi bändi kätteli eturivissä olevia, ja muutama plektra lensi yleisöön.

Amaranthen kolmen vokalistin yhdistelmä on todella mielenkiintoista katsottavaa ja kuultavaa. Jake E. erosi yhtyeestä hiljattain, joten tällä kiertueella mukana laulamassa nähtiin  Dynaztyn Nils Molin. Molinin ääni soveltui hyvin yhteen niin kappaleiden kuin muiden solistien kanssa. Hän myös näytti sulautuneen osaksi yhtyettä – eikä pelkästään pitkän tukkansa ansiosta. Keikka kesti noin 80 minuuttia, mutta olisin silti kuunnellut bändiä mielelläni pidempääkin, niin kuin varmasti moni muukin. Kuten arvata saattaa, loppuunmyydyssä salissa Amaranthe tarjosi mieleenpainuvan keikan, josta pikkulauantain viettäjät saivat aimoannoksen energiaa loppuyötä varten.

Lisää Tomi Vesaharjun ottamia kuvia Amaranthen kiertueelta voit katsoa tästä.

Amaranthe Facebookissa

Blind Channel Facebookissa

Raportti: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua