Plaguen debyyttialbumi ”Portraits of Mind” on takuuvarma vanhan liiton dödisjyrä

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 12.2.2020

Kreikasta kajahtaa ja lujaa, sillä Plague on julkaisemassa ensimmäisen, ”Portraits of Mind” -nimisen kokopitkänsä yhteistyössä Redefining Darkness Recordsin ja Nuclear Winter Recordsin kanssa. Levy ilmestyy helmikuun 14. päivä. Tämä vielä tuntematon vanhan liiton death metal -jyrä tuskin kohottaa kenenkään kulmakarvoja, mutta laadukas, vaikkakin hieman mielikuvituksettomasti nimetty yhtye on juuri ja tasan oikeilla jäljillä.

”Portraits of Mind” on tehty limaisista riffeistä, visvaisesta soundimaailmasta sekä melodisista ynnä tunnelmallisista sooloista, joita voisi kuvailla genreensä nähden poikkeuksellisen maukkaiksi. Hyvää on myös se, että sooloja kuullaan levyllä runsaasti. Bändi taitaa räkäisen mättämisen ja synkän tunnelman rajalla työskentelyn hyvin ja osuu kaikkinensa lähelle sitä kuuluisaa sweet spotia. Grooveakin on saatu mukaan juuri sopivasti. Turhia silottelematon tuotanto sopii sekin musiikkiin täydellisesti. Käsillä on siis erittäin laadukas ja tasapainoinen genrensä edustaja, joka onnistuu luomaan samaa henkeä, jota monet, erityisesti yhdysvaltalaiset klassikkobändit henkivät 1980- ja 1990-lukujen taitteessa.

”Portraits of Mind” on paketti, jossa jokainen osanen on paikallaan ja joka onnistuu luomaan vanhoista palikoista jotain tänä päivänäkin toimivaa. Albumi putoaa varmasti kaikille old school dödiksestä diggaaville. Plague ei ehkä ole niitä varten, joita uusien tuulien ja ennenkuulumattoman musiikin tutkiminen ajaa eteenpäin. Omalla sarallaan bändi on kuitenkin rehellisesti hyvä juuri siinä, mitä se tekee. Näin alkuvuodesta on paha lähteä liikoja hehkuttelemaan, mutta ennustan ”Portraits of Mindin” löytävän paikkansa vuoden parhaiden vanhan liiton death metal -levyjen joukosta.

8½/10

Kappalelista:

1. Intersperse
2. Portal Into Reality
3. Pandemic
4. Deranged Madness
5. Cave of Vectors
6. Shattering the Illusion
7. Mind Control

Plague Facebookissa