Pohjoisen Soturit promokuva 2021 kuva:Satu Nasrelarab

Pohjoisen Soturit keikkailee ensi vuonna uuden levyn kera Lontoossa: ”Siinä on pikkukylän pojat ihmeissään”

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 1.12.2021

Pohjoissavolainen metal-yhtye Pohjoisen Soturit on aktivoitunut keikkarintamalla. Bändi esiintyi marraskuussa Lappeenrannalla sekä kotikaupungissaan Iisalmessa. Ensi vuoden huhtikuun 28. päivä Pohjoisen Soturien soinnut karjahtavat Lontoossa Underworldissa, jossa se lämmittelee Xentrixiä. Syksyllä 2022 on tulossa toinenkin Lontoon keikka.

Ennen kuin bändi valmistelee matkaansa jälleen yleisön eteen ja keskittyy uuden levyn julkaisuun, Kaaoszine ehti jututtaa laulaja Anssi Leinosta.

Miltä tuntui esiintyä livenä tauon jälkeen?

Anssi: Perkeleen mukava oli päästä soittamaan pitkästä aikaan. Ennen näitä viimeisimpiä keikkoja soitettiin tammikuussa yksityisbileissä, jonka jälkeen on ollut hiljaista. Toki ollaan ehditty treenaamaan älyttömästi ja tekemään uutta levyä.

Lappeenrannassa oli älytön meno. Teekkariporukka järjesti ylioppilastalon kellarissa hevibileet, joten paikalla oli pelkästään metallipäitä. Kotikaupungissakin oli mukava soittaa, joskin ilta oli hiljaisempi. Ehkä isänpäivä, joka sattui seuraavalle päivälle, hiljensi Iisalmen yöelämää. Mutta soittaminen oli silti helvetin mukavaa.

Toki siinäkin sattui omia hankaluuksia, kun äänentoistojärjestelmästä kärähti vahvari ja basso jäi ohueksi.

Välineiden hajoamisesta tuleekin mieleen, onko mitään erikoista muistoa live-esiintymisistä?

Anssi: Runnirockissa hajosi kitara, kaula katkesi. Leikin Kurt Cobainia, jonka seurauksena kitara hajosi kahteen osaan, kun viskasin sen lavalle.

Onhan esiintymisissä aina yleensä jotain pientä säätämistä, mutta yllättävän hyvin kaikki on lopulta mennyt.

Teillä on ensimmäiset ulkomaan keikat tulossa, millä mielin olette siihen valmistautumassa?

Anssi: Ulkomaiden korkkaus on kyllä mielenkiintoinen tilanne. Meidän oli tarkoitus lähteä Norjaankin soittamaan, mutta korona sotki sen suunnitelman.

Lontoossa Underworldissa käy soittamassa korkean profiilin bändejä, joten sinne pääsy on ihan älyttömän hienoa. Jos Iisalmen Graceville jää viimeiseksi live-esiintymiseksi ennen Lontoota, niin onhan siinä kontrastia mennä hiljaisesta Iisalmesta miljoonakaupunkiin. Siinä on pikkukylän pojat ihmeissään, helvetin siistiä.

En olisi vuonna 2004 uskonut tällaista mahdollisuutta, kun pienessä piha-aitassa ruvettiin soittamaan. Toki unelmoitiin, ja olihan meille itsestäänselvyys, että näin kova bändi ei voi kuin menestyä. Hiljalleen ajan saatossa soitto tosin muuttui harrastukseksi. Mutta viime tammikuussa tehtiin sopimus lontoolaisen Metal Music Bookingsin kanssa, joka rupesi järkkäämään noita ulkomaan keikkoja.

Kerroit, että olette työstäneet uutta albumia. Miten se on sujunut?

Anssi: Albumia ollaan tehty pitkään ja hartaasti. Kesällä saatiin ensimmäiset neljä kappaletta valmiiksi ihan miksaukseen asti. Myöhemmin ruvettiin kuuntelemaan, että rummuissa pellit kuulostaa hassulta. Mikityksessä oli ollut jotain häikkää, joten päätettiin nauhoittaa biisit uusiksi.

Lopulta kaikki levyn yhdeksän kappaletta saatiin viittä vaille valmiiksi, kun studiolla kärähti tietokone. Miksaajalta häivisi työt taivaan tuuliin, eikä niistä ollut backuppia. Tehtiinpä sitten homma läpi kolmannen kerran. Nyt on biiseistä niin monta varmuuskopioita, että vaikka tulisi täydellinen ydintuho, niin joku versio säilyy.

Milloin teillä on tarkoitus julkaista levy?

Anssi: Alun perin oli tarkoitus saada se ulos jouluksi, mutta noiden ylimääräisten viiveiden vuoksi tähtäämme helmikuuhun. Ja levy ilmestyy täysin digitaalisena.

Julkaisitte jo ”Kaikille kuolleille ystäville” -kappaleen musiikkivideon kera. Kerrotko sen teosta.

Anssi: Biisin melodia on jo vanha, en muista milloin sen olen tehnyt. Vuosi sitten se työstettiin nykyiseen muotoon. Se on aina arvoitus, mistä kappaleiden sanat tulevat. Mutta mietin, että tämä kappale on niin helvetin hyvä, että halusin keskittyä ja onnistua lyriikoissakin. Sisältö on yleisesti elämää katsova ja hyväksyvä. Täällä ollaan hetken, kaikella on alkunsa ja loppunsa.

Musikkivideon toteutti ja ideoi Antiteatterin Toni Hiltunen. Tosin se hirttäytymisjuttu oli minun oma idea. Joskin sen toteutusta piti miettiä, ja video kuvattiinkin kahtena päivänä erikseen. Ihmettelin, kun nauhoituksista seuraavalla viikolla Toni jo soitti, että video on renderointiä vailla valmis. Hän sanoi, että video on niin hyvä, että kylmät väreet tulee jo editoinnissa.

Iisalmen keikalla esitettiin video ensimmäistä kertaa yleisölle ja hyvä ettei siinä itku tullut. Se näytti ja kuulosti hyvältä, eikä voitu olla kuin tyytyväisiä.

Onko ennen levyä tulossa mitään lisää maistiaisia?

Anssi: Meiltä on tulossa toinen video sinkkujulkaisusta. Se on basisti Samin oma projekti, ja se tulee olemaan täysin erilainen. Biisikin on erilainen ja räväkämpi. Samin tuntien video sisältää varmasti liekkejä.

Mahtavaa. Jäämme sitten odottelemaan seuraavia kuulumisia. Bändin jäsenille terveiset!

Artikkelin kuva: Satu Nasrelarab @satunasr

Pohjoisen Soturit
Anssi Leinonen, laulu, kitara
Ossi Leinonen, rummut
Sami Kokkonen, basso
Juuso Tujunen, kosketinsoitin

Kotisivut
Facebookissa
My Spacessa