Stoned Statues

Polkevaa rokkia ja metalcoremaista räjähtävyyttä – Stoned Statues ja Ikinä aiheuttivat suurta riemua Lutakossa

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 28.2.2024

Ikinä julkaisi ”Millenniaalin itsehoito-opas epävarmaan aikuisuuteen” -albumin vuonna 2019. Yhtye painui mieleeni niin erikoisesti nimetyn pitkäsoittonsa kuin humoristisen vireensäkin puolesta. Meni useampi vuosi ja Ikinä painui hieman itselläni unohduksiin, kunnes huomasin tammikuussa yhtyeen tulevan Stoned Statuesin kanssa keikalle Jyväskylään. Eihän siinä auttanut muu kuin lähteä katsomaan, millainen keikkailta lauantaista olisi tulossa.

Toisin kuin Ikinä, Stoned Statues on ollut viime aikoina mediassa esillä radiotaajuuksia myöten. Yhtye on soittanut ahkerasti keikkoja ja se on kantanut hedelmää. Näyttipä Ylekin erään yhtyeen konsertin kanavallaan jokunen aika sitten. Kosusen, Hakalan ja Tanskasen muodostama Stoned Statues julkaisi marraskuussa myös toisen albuminsa, joka on saanut ihmiset kääntämään katseita entisestään yhtyeen suuntaan.

Henkilökohtaisesti olin odottanut Ikinän konserttia enemmän, sillä en ollut aiemmin nähnyt yhtyettä esiintymässä. Stoned Statuesin näin toissa syksynä Tampereella ja tiesin heidän soittavan hyvin. Siltikin, molemmat yhtyeet onnistuivat lyömään odotukseni ällikällä. Viime syksynä kolmannen albuminsa julkaissut Ikinä on uudistanut ilmettään ja ulosantiaan, joka on nykyään enemmän kallellaan metalcoreen kuin aiemmin. Tämä tuli ilmi niin tutustuessani yhtyeen tuoreimpaan, viime syksynä julkaistuun albumiin kuin sen esiintymässä nähdessänikin. Äänimaisema oli raskas ja polkeva, paikoitellen djent-vivahteinen, mikä toikin hieman mieleeni Ghost Irisin (sillä erotuksella tietysti että Ikinässä on kaksi naissolistia). Tuuli Pajun ja Katariina Sorsan vuorottelevat lauluosuudet liikkuivat salamannopeasti aina rääkymisestä ja örinästä puhtaisiin lauluosuuksiin, mikä sopikin hyvin nopeasti vaihtuviin tunnelmiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Ikinä
Ikinä

Ikinän esiintymistä oli ilo seurata. Yhtyeen ulosanti huokui voimaa, energiaa ja ennen kaikkea soittamisen iloa. Vokalistit onnistuivat myös voittamaan yleisön nopeasti puolelleen innokkaalla heittäytymisellään. Ikinä soitti hienon konsertin, jonka myötä yhtye voitti taatusti uusia kuulijoita puolelleen.

Stoned Statuesin oli helppo jatkaa siitä, millaisiin tunnelmiin Ikinä oli yleisön jättänyt. Stoned Statuesin konsertin aikana kuulijoita oli kuitenkin jo selvästi enemmän paikan päällä ja tunnelma oli muuttunut entistä vastaanottavaisemmaksi. Yhtyeen reipasottoinen rokki puri yleisöön kuin häkä ja keikan aikana syntyi nopeasti mosh pittejä. Koko trio osallistui yleisön kanssa keskusteluun, rumpali Tanskanen jopa yllättävän paljon. Kuten edellisen esiintyjänkin kohdalla, myöskään Stoned Statuesin kohdalla ei ollut väliä, mikä kappale oli kyseessä, sillä yleisö innostui aina siitä.

Stoned Statues soitti monivaiheisen, mutta hallitusti etenevän kokonaisuuden. Vaikka välillä kuultiin hillitympääkin antia, oli pääpaino reippaasti polkevissa kappaleissa ja hauskoissa juttutuokioissa. Yleisö olisi selvästi kuunnellut pidempäänkin, mutta johonkin se raja on vedettävä. Kaikkinensa ilta oli kuitenkin molempien esiintyjien puolesta erittäin onnistunut, ja alleviivasi ajatusta, että niin Stoned Statues kuin Ikinä ovat taitavia esiintymisessä ja viihdyttämisessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Stoned Statues
Stoned Statues

Raportti: Aleksi Parkkonen

Kuvat: Anni Mikkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat