Poltinmerkki – Askel Eteenpäin

Jo yli 12 vuotta kasassa ollut julkaisi pitkän harjoittelun jälkeen debyyttialbuminsa ””. Yhtye kuvailee musiikkiaan rock/metal-henkiseksi, industrial-vaikutteilla höystetyksi soitannaksi.

Pari ensimmäistä kappaletta kuunneltuaan huomaa heti, että industrial-vaikutteet ovat aika selvästi esillä melkein jokaisessa kappaleessa. Totta kai tässä vaiheessa, kun on kyse suomalaisesta yhtyeestä, joka soittaa industrial-henkistä musiikkia, sitä on melkein pakko verrata toisiin vastaaviin kuten Turmion Kätilöihin, Ruoskaan ja Rammsteiniin. Tässä vertailussa kuitenkin nousee esiin yhtyeen vahvin puoli. Vaikka kyseessä onkin melko vahvasti konemetallimusiikkiin nojautuva yhtye, Poltinmerkki eroaa edellä mainituista musiikillisesti aika paljon ja poppoo on löytänyt hienosti oman tyylinsä. Totta kai samanlaisuuksia on havaittavissa, mutta kappaleet ovat hienoja yhdistelmiä tiukkoja yksinkertaisia riffejä, konemusiikin vivahteita ja parissa kappaleessa jopa poppimaisia kuvioita.

Kaikki ei kuitenkaan ole täydellistä. Esimerkiksi kappale ”Kaistalle Kadonneet Kasvot” lähtee hienosti ja agressiivisesti käyntiin, mutta rumpujen suhteen koko kappale vähän lopahtaa, koska rumpujen tilalle on hommattu ilmeisesti tyhjät papupurkit. Se ei vaan toimi, eikä siinä ole tarvittavaa potkua; samankaltaisia kappaleita löytyy albumilta pari lisääkin. Lisää miinuksia tarjoilee myös yhtyeen laulaja. Herra Virtasen ääni sopii yhtyeen meininkiin täydellisesti, mutta siinäkin on huonot puolensa. Kun laulaja uskaltaa revitellä ja laulaa tunteella, se kuulostaa piru vie hyvältä. Mutta sitten kun yritetään jotain muuta, se kuulostaa juuri nimenomaan pelkältä yrittämiseltä ja kappaleiden fiilis vähän lopahtaa.

Kuuntelin kuitenkin koko albumin hymyssä suin läpi ja huomasin nytkytteleväni päätäni usean kappaleen tahtiin. Levyn huonoista puolista huolimatta tämä on erinomainen nousevan yhtyeen debyytti, sillä siinä on erittäin sopivasti meininkiä ja Poltinmerkki on löytänyt täydellisesti oman tyylinsä. Sitä on vaikea verrata mihinkään muuhun bändiin. Katselin myös pari yhtyeen live-esitystä, ja täytyy myöntää, että esimerkiksi edellä mainittu ”Kaistalle Kadonneet Kasvot” kuulostaa helvetin paljon paremmalta livenä kuin albumilla. Joten jos on hieman ylimääräistä rahaa ja industrial-henkinen mättö kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti kuunnella ”Askel Eteenpäin” ja tarttua tilaisuuteen, jos on mahdollisuus nähdä yhtye livenä. Tästä poppoosta saatetaan varmasti vielä kuulla enemmän tulevaisuudessa.

7/10

Kappalelista:

 1. Ristille lyöty
2. Yksinään, yhdessä
3. Kollektiiviuhraus
4. Eikö sana kuulu?
5. Kaistalle kadonneet kasvot
6. Siinä se, suunnilleen
7. Venttiili
8. Askel eteenpäin
9. Jalostettu
10. Kohtaamisia
11. Ei enempää, ei vähempää
12. Vieras valta

https://www.facebook.com/poltinmerkki?fref=ts

Kirjoittanut: Jussi Nurmi

Kommentoi julkaisua