Poriferia raivaa tilaa itse tuotetulle musiikille ja vapaudelle sanoa mielipiteet kumartelematta

Sinnikäs minifestari, Poriferia, järjestetään pääsiäisen jälkeen jo neljättä kertaa. Sinnikäs siinä mielessä, että tapahtuma järjestetään alusta loppuun “tee-se-itse” –meiningillä ja tapahtuman onnistuminen tai epäonnistuminen näkyy järjestäjien omassa kukkarossa.
Me halutaan antaa tilaa sellaiselle musiikille, joka ei oo loppuun asti tuotettua, vaan jossa ihmiset saavat tehdä just sitä, mitä haluavat ja sanoa mielipiteensä suoraan, kertoo tapahtuman toinen järjestäjä Minna Wallenius.

Tämä näkyy myös tämän vuotisessa artistikattauksessa, joka painottuu aiempia vuosia enemmän raskaampaan ja raivokkaampaan punkkiin. Bändit ottavat musiikissaan kantaa muun muassa yhteiskunnan epäkohtiin. Lapinpolthajat sanoittaa yhteiskunnassa tapahtuneita väkivaltatapahtumia seuraavasti: “Ne oikeet syylliset on ihan jossain muualla, ja ne tekee susta suojamuurinsa. Ne käyttää hyväkseen sun pelkojas ja luulojas. Sä oot niille pelkkä koira narussa. Ja vihaa meissä kaikissa on, mut pelottavampaa on, jos tuon kaiken jälkeen uskot olevasi viaton.”

Kivesveto Go Go kuvaa puolestaan kouvolalaisen lähiöelämän karumpaa puolta biisissään Asioita tapahtuu: “Kun mä pääsen himaan, neljän seinän sisään, niin ikkunasta näkyy taas seiniä lisää. Tää huone kaikuu ja näillä lakanoilla mua oottaa huominen. Näitä asioita tapahtuu, enkä minä sille mitään voi. Sisin siitä pakahtuu ja kuolee pois.”
Abortti 13 tiivistää monen punkkarin ajatukset yhteen lauseeseen biisissä Laumasielujen valtakunta: “Omaperäisyyttä kaivataan laumasielujen valtakuntaan.” Samaa mieltä on Poriferian järjestäjät.

Itse tuotetulle kulttuurille toivoisi Porissa enemmänkin tilaa, onhan tämä “tapahtumien Pori”. Silti kaupungissa ei esimerkiksi juurikaan ole ilmoitustauluja, joilla mainostaa tämmöisiä DIY-tapahtumia. Se johtaa hullunkuriseen kissa ja hiiri –leikkiin: tapahtumajärjestäjät juoksevat kilpaa kaupungin työntekijöiden kanssa – toiset liimaavat julisteita sähkökaappeihin ja toiset repivät niitä pois.

Jos soittaisin punk-bändissä tekisin siitä biisin, Wallenius nauraa.

Muuten Poriferian linja jatkaa samaa tuttua kuviotaan: kahtena iltana soittaa yhteensä kahdeksan eri bändiä, jotka tulevat ympäri Suomea.
Toki sen verran vedetään kotiinpäin, että molempina iltoina soittaa porilainen bändi.

Tänä vuonna mukana on Porin kovin punk-nimi, Appendix, joka palasi helmikuussa Meksikon kiertueelta. Artistikattaus on haluttu kasata siten, että siinä on tilaa erilaisille tekijöille ja näkökulmille.
Ollaan koitettu kasata yhteen viikonloppuun tämän hetken kiinnostavimmat suomalaiset punk-bändit, kiteyttää Minna Wallenius Poriferian musiikillista linjaa.

Poriferian ohjelmisto:
pe 21.4.: Kivesveto go go (Kouvola), Nuoret sankarit (Joensuu), Abortti 13 (Pori), The Anderssons (Keuruu)
la 22.4.: Appendix (Pori), Lapinpolthajat (Rovaniemi), Suudelmat (Turku), V-osasto (Vantaa)

Tapahtumapaikkana toimii Rock Bar Monttu, Antinkatu 15. Liput 8€/ilta. Tapahtuma alkaa klo 20.00 kumpanakin iltana.

Tapahtuman keikkajulisteen on piirtänyt italialainen Riccardo Bucchioni, joka on tunnettu mm. Screeching weasel ja Queers –yhtyeiden levynkansista ja keikkajulisteista.

Kommentoi julkaisua