Porilaisen pulirockin ytimessä – haastattelussa ”Hangoverdose” -nimisen debyyttialbuminsa julkaissut Blowtorch

Kirjoittanut J.Anttolainen - 21.2.2020

Porilaisesta rockmusiikista ja porilaisista puhuttaessa suurimmalle kansanosalle tulee mieleen lähinnä Dingo ja autiotalot, sekä sielun syviä sopukoita hempeästi riipivät vokaalit, jotka muistuttavat siitä, ettei ehkä jokaiselle halukkaalle tulisi antaa ääntä rockbändin keulilla, saatika sen jälkeen missään muussakaan television musiikkituotannossa. Vain elämää tai ei, nyt ei olla liikennevaloissa saatika kuljeta sifonkihuivit kaulassa itkemään itseään unten maille, vaan pikemminkin kohti maksakirroosia ja jaloa puliukkoutta. Avaan hieman – Pori on kaupunki Suomen länsirannikolla, josta tulee Blowtorch-niminen pulirock-yhtye, jonka debyyttialbumi ”Hangoverdose” näkee päivänvalon tänä perjantaina. Koska pulirock on jokseenkin tuntematon genre mittaamattoman laajan genremeren laineilla, päätimme kysyä bändiltä mitä se on, voiko siihen kuolla ja ennenkaikkea mitä bändille kuuluu. Kysymyksiin vastaamassa Blowtorchin rumpali Juhis.

”Drink hard, rock harder!”

Moi! Kerrotko hieman bändistä; keitä olette, millaista musiikkia soitatte ja minkälainen on bändin kova ydin?
– Bändi on perustettu 2013. Sen ainoa alkuperäisjäsen on enää basisti Tero. Bändin laulaja-kitaristi Niko liittyi bändiin noin vuosi Teron jälkeen ja jätkät teki pari demoa, mutta jossain vaiheessa 2017 jotain tapahtui ja jäsenistössä oli hieman turbulenssia, jonka seurauksena tammikuussa 2018 liityin bändiin rumpaliksi. Myöhemmin samana vuonna kaikkien vastoinkäymisten jälkeen joukkoon liittyi pulikitaristi Eetu, ja tällä kokoonpanolla ollaan nyt soitettu Pori läpi, poikettu Vantaalla, duunattu pari biisiä sinkkuna ulos ja nyt tämä levy tulossa. Blowtorchin kova ydin on tämänhetkinen porukka. Tiimi toimii ja meillä on hyvä energia.

Mitä ihmettä on pulirock? Miten kuvailisitte bändin soundia ja maailmaa?
– Pulirock ei ole pelkkä genre. Pulirock on mielentila. Bändin soundi on tiukka ja asenne energinen ja voimakas. Hommasta pitää myös nauttia, sitä me tosissaan kaikki tehdään. Oikeastaan sama suhtautuminen musiikkiin kuin puliukoilla elämään: Keskitytään olennaiseen ja heivataan kaikki turha pois.

Teillä on muutama EP alla ja nyt olette julkaisseet debyyttialbumin. Onko levyllä paljon vanhaa, vai onko kaikki uutta materiaalia?
– No joo, pari demo-EP:tä on pohjalla, sieltä ei tällä kokoonpanolla ole ensimmäisen EP:n neljää biisiä edes soitettu. Toisen EP:n biisit on keikoillakin joskus vedetty ja ”Starmachine” on ainoa, joka tälle levylle valikoitui. Suurin osa levyn materiaalista on siis ennen julkaisematonta. Avausraita ”Natural Porn Killers” on aiemman kokoonpanon julkaisemana 2017 jonkinlaiseksi videoksikin asti päässyt, mutta sekin on musiikillisesti sovitettu aika tavalla erilaiseksi versioksi. Levy on äänitetty Beerteam Studiosin A-studiossa Porissa.

Miten levy syntyi, kenen kynästä kappaleet ovat saaneet alkunsa?
– Kyllä se oikeastaan on koko porukan aikaansaannosta. Tiiminä näitä hommia tehdään ja musa syntyy samalla tavalla, tiiminä. Eihän se puliukkokaan tiedä jos siltä kysyy, että kuka teki missä, milloin, mihin kellonaikaan ja onko eilen onnistuttu jossain vai ei. Sen täytyy vain luottaa vaistoonsa, sitä kutsutaan puli-intuitioksi.

”Haudasta oli noustava ja samalla tartuttava soittimiin, koska muuten oltaisiin pelkästään puleja – ei pulirokkareita.”

Mistä levyn biisit kertovat?
– Enemmän tai vähemmän kuningas alkoholista, sen vaikutuksista, sivuvaikutuksista ja jälkihöyryistä, sekä tietenkin juomiseen johtavista syistä. Lauluissa puhutaan myös suurista uhrauksista joita on tehtävä edetäkseen puliukon uralla. Tunnepuolen myllerrystäkin vilautellaan luonnollisena jatkumona sille, kuinka tie siltojen alle avautuu.

Miten tämän levyn tekeminen erosi EP:n tekemisestä?
– Ensimmäiset EP:t tehtiin lähinnä harrastusmielessä. Täyspitkän albumin tekeminen oli huomattavasti vakavampaa touhua – viinaa meni älytön määrä ja studion sohva tuli tutuksi. Jo ensimmäisestä korkin narahduksesta alkaen oli selvää, että työmäärä tulee olemaan huikea, varsinkin kun kaikki tehtiin itse alusta katkeraan loppuun saakka. Taisi siinä joku kovalevykin hajota matkalla – alkoholilla ei ollut osuutta asiaan.

Blowtorch on jo kertaalleen kuopattu. Mikä sai teidät jatkamaan ja palaamaan musiikin pariin?
– No, se kuoppaaminen tuli ehkä vähän yllätyksenä meillekin. Siinä oli kaikenlaista ilmassa ja jäsenistöllä uusia ja vanhoja juttuja, ja ehkä parempi olisi ollut pitää vain pelkkä breikki. Välissä meinasi vaihtua nimi ja koko hoito, mutta lopulta retkahdus tapahtui ja putki jatkuu katkeamattomana hamaan haimatulehdukseen saakka. Näin jälkikäteen ajateltuna, ollaanpa bändi, joka on tehnyt yhden nopeimmista comebackeista. Blowtorch oli haudassa tasan 6kk ajan. Hautaelämä ei ollutkaan niin ruusuista, koska viinaa ei ollut saatavilla. Haudasta oli noustava ja samalla tartuttava soittimiin, koska muuten oltaisiin pelkästään puleja – ei pulirokkareita.

Miltä näyttää bändin tulevaisuus?
– Nousujohteiselta, kuten humalan astekin. Meininki on hyvä ja kaikki puhaltelevat yhteen hiileen. Toivottavaa olisi tietysti päästä vuoden aikana keikoille. Porin keikkapaikkatilanne on vain erittäin surullinen, joten aiomme tärvellä siis lähitulevaisuudessa myös ulkoporilaisten mielet ja hyvällä tuurilla kehotkin. Uusia biisejäkin on jo pöhisemässä, treeniksen kiljupöntön ilmalukosta tihkuu jo uutta materiaalia.

Entä mitä sanoisitte tämän jutun lukijoille?
– Tykätkää, seuratkaa, striimatkaa, soittakaa, fanittakaa, tulkaa keikoille! Pysytelkää ajan tasalla seuraamalla yhtyeen sosiaalisen median kanavia ja ennen kaikkea, juokaa! Levyn julkaisupäivämäärä on tosiaan 21.2.2020, jolloin se ilmestyy kaikissa yleisimmissä musiikin suoratoistopalveluissa sekä fyysisenä CD-painoksena, jota on saatavilla rajoitettu erä. Drink hard, rock harder!

Blowtorch livenä:
29.2.2020 ”Hangoverdose” -levyjulkkarit / Annankatu 6, Pori
4.4.2020 Kulttuurikulma, Pori

Blowtorch
Niko – laulu & kitara
Eetu – soolokitara
Tero – basso & taustalaulu
Juhis – rummut

Websivut: www.blowtorchband.com
Facebook: https://www.facebook.com/blowtorchband
Instagram: https://www.instagram.com/blowtorchband/
Bändin Youtubekanava
Bändin Spotify
Deezer
Tidal

Luetuimmat

Uusimmat