The Exploited

Porilaiset porskuttaa – Porisperen ennakkotunnelmia

Kirjoittanut Nikki Jääsalmi - 26.7.2018

Sonisphere – tuo oman aikansa metallitapahtumien jätti – järjestettiin Suomen maaperällä ensimmäistä kertaa Porissa. Alkuaan paikkavalinta ihmetytti, mutta toisaalta Porin Kirjurinluodolla oli pitkä luku festivaalihistoriassa jazzien myötä. Onpa entisellä Suomi-popin pääkaupungilla pitkät juuret festivaalien järjestämisessä muutenkin, ja olen itsekin viettänyt yhden mieleenpainuvan juhannuksen Yyterin rannoilla rokaten vuonna 1994.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Sonisphereä juhlittiin Porissa pari vuotta, mutta pyörremyrskyn traagikseksi muuttama festivaali siirsi lokaatiota vuoden 2010 jälkeen. Porilaiset eivät jääneet surkutellen sormiaan pyörittelemään, vaan feeniks-linnun lailla tuhkista nostettiin Porispere. Nimen inspiraatiota ei tarvinnut kaukaa hakea, ja näin uusi festivaali oli syntynyt. Siitä lähtien Porispere on ilahduttanut rokkareita tuomalla lauteille monipuolista ja laadukasta ohjelmaa satsaten sellaisiinkin nimiin joita ei Suomen festivaaleilla ole pahemmin näkynyt. Lavoilla on nähty muun muassa Porissa ensimmäisen Suomen-keikkansa tehnyt thrash-legenda Sacred Reich, niin ikään thrash-peltoa kyntävä Nuclear Assault, jäähyväiskeikkansa soittanut hard rockin ikoni Twisted Sister sekä melodisen punkin suurnimi Bad Religion.

Laadukkaan ohjelman lisäksi on erikseen mainittava juhlien vallan upea miljöö. Festivaalin henki on ollut miellyttävällä tavalla mukavan kotoinen, aina puiden välissä olevia riippumattoja myöten. Pienillä asioilla on luotu hienoja fiilistä kohottavia elementtejä, kuten esimerkiksi puissa roikkuvat värilamput, jotka tuovat eksoottista tunnelmaa illan pimetessä. Jopa ne suomalaisten festivaalien infernot, eli kalja-alueet on rakennettu niin, että näkymä lavalle säilyy koko ajan.

Porispere 2018 järjestetään 3.-5.8., ja ohessa muutamia vinkkejä ohjelmistosta:

Perjantai 3.8.

Perjantaina päälavana toimivan Lokkilavan ehdoton nimi Mokoman, Michael Monroen ja Stam1nan lisäksi on muutama vuosi sitten pillit pusiin laittaneen Mötley Cruen entinen keulakuva Vince Neil. Viime vuonna bändin perintöä kantoi kotimainen Mötikät, mutta tänä vuonna suomalaiseenkin rock-historiaan valitettavalla tavalla nimensä kirjoittanut laulaja tulee paikalle heittämään ”Best of MC”-setin oman bändinsä kanssa. Turha ei ole herran bändikään, sillä esimerkiksi bassossa vaikuttavalla Dana Strumilla on meriittejä vaikka muille jakaa. Tämä performanssi lienee ainutkertainen mahdollisuus kuulla Mötley Cruen biisejä jonkun alkuperäisen jäsenen esittämänä. Keikan aikana saa varmasti karjua keuhkonsa pihalle, sillä vierailuja ei taideta nähdä, ja Vincekin taitaa mielellään laulattaa yleisöä.

Energialavalta kannattaa ehdottomasti tarkistaa S-Tool. Jos miesten cv:ssä lukee nimet Sentenced, Lullacry, Entwine, The Black ja Poisonblack, niin ihan aloittelijoista ei ole kysymys. Menneisyyteen ei kannata kuitenkaan liiaksi peilata, sillä ryhmä kyllä seisoo vahvana itsenäisenä yksikkönä. Viime vuonna mainion debyyttinsä julkaissut ryhmä möyrii rouhealla asenteella eteenpäin, eikä turhaan peräpeiliin vilkuile. Livenä bändi tekee takuuvarman vaikutuksen!

Energialavan illan päättää Battle Beast, joka on tehnyt lavoilla selvää jälkeä pitkin Eurooppaa. Bändi tarjoaa varmasti loppuillan tehokkaimmat tanssimusat, joiden tahdissa on kiva keinutella itsensä vaikka minkälaisiin festarikokemuksiin.

Jos jostain syystä S-Tool ei ole sinun juttusi, niin kannattaa suoda aikaansa yli kuusikymmentä levyä julkaisseelle Kari Peitsamolle. Peitsamo ei kuvia kumartele, ja kyseessä on varmasti näkemisen arvoinen performanssi.

Karin jälkeen lavan valtaa vielä suomalaisen heavyn legenda OZ, jolla oli kuulemma aikoinaan Suomen suurin yksityinen PA. Kokoonpanoaan uusinut ryhmä täräyttää varmasti luulot pois, joten turn the cross upside down ja eturiviin!

Lauantai 4.8.

Muun muassa Classic Rock -lehden ylistämä Von Hertzen Brothers korkkaa Lokkilavan klo 15.00, ja tarjolla on varmasti tunnelmaa joka lähtöön. Yhtye ei hirveän usein suomalaisia keikkapaikkoja kolua, joten kannattaa ottaa ilo irti tästä show’sta.

Kolmekymppisiään viettävä Klamydia on jo bändinäkin osa suomalaista sielunmaisemaa. Retkue pistää varmasti pystyyn sellaiset karkelot, että saa huutaa. Samalla voi ottaa alkumaljoja ja valmistautua yhtyeen syksyiseen juhlakiertueeseen.

Lokkilavan päättää tanskalainen D-A-D, joka on jo melkein kuin osittain suomalainen bändi. Sen verran lämpimiä tunteita jaetaan molempiin suuntiin, ja bändin show tulee olemaan ehdottomasti yksi vuoden kohokohdista. Basisti Stig Pedersen on aina luottanut persoonallisiin kaksikielisiin, eikä Porissakaan varmaan ihan perinteistä Fenderin jazzbassoa lavalle kanneta.

Voiko perjantain kohmelosta lähteä tehokkaammin uuteen nousuun, kuin Eläkeläisiä katsomalla? Kun mikään ei ole pyhää, on helpompi antaa humppaamalla itselleenkin edellisillan synnit anteeksi. Eläkeläiset Energialavalla klo 14.00.

Maj Karma soitti vuonna 2016 yhden Porisperen vaikuttavimmista keikoista. Teltta oli silloin tosin niin täynnä, että ei pahemmasta väliä. Suosittelisin tänäkin vuonna hankkimaan paikan ajoissa, sillä Maj Karma tuskin jättää ketään tälläkään kertaa kylmäksi.

Sitten alkaakin Energialavalla sellainen klassikkosuora, että huh huh. Ensimmäisenä lavalle kiipeää The Exploited. Mitä muuta sanoa, kuin että punk’s not dead? Parit sydänkohtaukset eivät kuusikymppistä laulajalegenda Wattieta pysäytä. Viime vuoden keikka siirtyi tälle vuodelle, ja onhan yhtye vieraillut Porissa jo vuonna 1982, että keesit vain pystyyn ja anarkiaa!

Venom on monen metallityylin esitaistelijoita, ja onpa black metal nimetty yhtyeen saman nimisen albumin mukaan. Ison maailman tyyliin yhtyeen nimestä on taisteltu bändissä soittaneiden muusikoiden kesken. Alkuperäisestä kolmikosta laulaja Cronos kiertää Venom -nimellä, ja jäljelle jääneet langenneet enkelit Mantas ja Abaddon taas Poriin saapuvalla Venom Inc. -nimellä. Kolmantena pyöränä mukana on Tony ”Demolition Man” Dolan, joka lauloi jo Venomissakin aikoinaan. Pysyitkö perässä? Miesten mielenliikkeet ovat aina olleet impulsiivisia, ja näillä näkymin Abaddon on jo ottanut hatkat bändistä. Kitaristi Mantas kärsi alkukesästä vakavista terveysongelmista, joten arki ei heillä ainakaan ole harmaata. Yhtyeen keikat ovat saaneet loistavia arvosteluita, joten toivottavasti miehet pääsevät hengissä maahamme!

Porin yöhön on paras liukua Sirkuslavalla esiintyvän Mara Ballsin keikan kautta. Jukka & Jytämimmeistä omalle polulleen lähtenyt Mara on kuulemma parasta mitä suomalaisella musiikilla on tällä hetkellä tarjota. Itsekin odotan keikkaa kovin, sillä hyvä ystäväni on täysin rakastunut Maraan, ja minä luotan ystävääni. Tule kanssani toteamaan asia!

Sunnuntaina voi vielä käydä vetäisemässä festarifiilikset Isac Elliotin ja Cheekin kanssa, jos huvittaa. Ei mitään heitä vastaan, mutta The Exploitedin ja Venom Inc:in jälkeen kontrasti taitaa olla itselleni liian suuri.

Nähdään Porissa!

Porispere 2018

Luetuimmat

Uusimmat