Porispere 2022 onnistui hyvin sään aiheuttamista hankaluuksista huolimatta

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 8.8.2022

Vaihteleva sää toi Porispere-festivaalille harmia viikonloppuna Porin Kirjurinluodossa. Perjantai sujui vesisateista huolimatta hienosti, mutta lauantaina päänvaivaa aiheutti kova puuskittainen tuuli. Olosuhteet äityivät uudella Rajulavalla sen verran pahoiksi, että Anssi Kela joutui perumaan iltapäivän konserttinsa. Kelan Facebookissa julkaisema video konkretisoi tilanteen: esiintyminen moisessa tuulessa olisi ollut mahdotonta. Vaikka peruutus oli ikävä, oli selvää, että tärkeintä oli pitää huolta sekä artistien että yleisön turvallisuudesta.

Litku Klemetin piti tulla paikkaamaan sairastapauksen vuoksi jo aiemmin esiintymisensä peruuntunutta Vesalaa. Hankalan sään ja aikataulumuutosten takia Litkunkin keikka jouduttiin kuitenkin siirtämään ensi vuoteen. Onneksi Lokkilavalle esiintymään siirretty suomirock-ikoni Ismo Alanko pääsi estradille loihtimaan kunnon kansanjuhlat. Myös Kirjurinluodon Kesäteatterin tiloihin rakennetun Lagunitas Stagen keikat pyörivät normaalisti.

Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2022 →

Myöhemmin lauantai-iltana pahimmat puuskat alkoivat poistua. The Hellacoptersin (SWE) ja Haloo Helsingin konsertit Rajulavalla saatiin vedettyä kunnialla läpi vaikkakin aikataulusta myöhässä. Festivaali tiedotti some-kanavillaan parhaansa mukaan uusista aikataulukäänteistä, vaikka epätietoisuuden hetkiltä ei voitu etenkään alkuillasta välttyä. Lauantaina korostui erityisesti artistien ja yleisön joustavuus ja positiivinen asenne, mistä Porispere haluaa vielä kiittää kaikkia mukana olleita.

Avauspäivänä yleisöä hurmasivat etenkin mainion nostalgiapläjäyksen tarjonnut Tehosekoitin, päräyttävä punk rock -orkesteri Huora, amerikkalainen thrash metal -konkari Death Angel, kulttisuosikki Xysma ja pirteä indie-komeetta Arppa. Illan kruunasi JVG:n valovoimainen show Rajulavalla.

Lauantain kohokohdaksi nousi Hellacoptersin ja Haloo Helsingin ohella Lagunitas Stagella esiintynyt Circle & Richard Dawson, jonka tajunnan räjäyttävä hevispektaakkeli pyörinee yleisön mielessä vielä syksylläkin. Kevyemmällä osastolla muun muassa Poets of the Fall, Atomirotta ja Teflon Brothers takasivat viihtyvyyden.

Porispere 2022 keräsi viikonloppuna yhteensä 14 500 henkeä.

Promoottori Harri Vilkunalle kulunut Porispere oli ehkäpä festivaalin 11-vuotisen historian haastavin. Vaikeuksista kuitenkin selvittiin. Lopulta jouduttiin kärsimään vain kolmesta keikkaperuutuksesta, joista kaksi johtui säästä.

“Syke ei ole laskenut vieläkään eilisestä. Tuli koettua pitkän urani ehkä rankimmat hetket lauantai-iltana Rajulavan takana. Oli aivan minuuteista kiinni, että koko loppuilta olisi mennyt ohitse. Kiitos ammattitaitoisen ja tilanteen tasalla olevan henkilökunnan sekä pitkäpinnaisten artistien saimme hommat pakettiin kunnialla. Mitään ei hajonnut, henkilövahingoilta vältyttiin, joten olo on huojentunut. Tästä hyvinkin erikoisesta vuodesta jäi myös paljon positiivista, nimittäin uudistunut alue toimi erinomaisen hyvin.”

www.porispere.fi

Seuraava Porispere järjestetään 4.–5.8.2023.