Children of Bodom, Porispere 2019, Kuva: Eevamaija Virtanen

Porispere rokkaa jälleen – ohessa festivaalin ennakkotunnelmia

Kirjoittanut Nikki Jääsalmi - 23.7.2021

Porin Kirjurinluoto on ollut jo pitkään jazzin lisäksi rokkareiden mekka. Vuosikymmenen verran Porispere on marssittanut lavalle niin nousevia kykyjä kuin paikkansa musiikkimaailman huipulla vakiinnuttaneita nimiä niin meiltä kuin maailmalta. Näin raskaamman rockin ystävän silmin huomionarvoista on ollut ennen kaikkea se, miten festivaali on tuonut maahamme omassa genressään tärkeitä bändejä, jotka eivät ole Suomessa muuten kuitenkaan juurikaan vierailleet.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Koronan kurittaessa maailmaa Porisperekin joutui taipumaan viime vuonna ja koska tilanne on esimerkiksi matkustamisen kannalta edelleen akuutti, niin pääesiintyjäksi hankittu Anthrax on joutunut muiden vierasmaalaisten kanssa jäämään omalle rannalle soittelemaan. Tästä huolimatta festivaali on jälleen onnistunut kasaamaan kotimaisista nimistä erittäin kovan ja monipuolisen kattauksen.

Kolmella lavalle levittäytyvän laadukkaan ohjelman lisäksi on erikseen mainittava juhlien vallan upea miljöö. Festivaalin henki on ollut miellyttävällä tavalla mukavan kotoinen, aina puiden välissä olevia riippumattoja myöten. Pienillä asioilla on luotu hienoja fiilistä kohottavia elementtejä, kuten esimerkiksi puissa roikkuvat värilamput, jotka tuovat eksoottista tunnelmaa illan pimetessä. Jopa ne suomalaisten festivaalien infernot, eli kalja-alueet on rakennettu hyvällä maulla niin, että näkymä tapahtumien keskipisteeseen säilyy koko ajan.

Kolmipäiväisen festivaalin viimeisenä päivänä esiintyvät Behm, Sanni ja JVG, mutta ohessa muutamia tippejä festivaalin ohjelmistosta perjantaille ja lauantaille:

Perjantai 30.7.

Energialavan korkkaa metallivaikutteista punkkia veivaava Huora, joka on julkaissut kevään aikana uutta materiaalia ja on takuuvarma energiapiikki heti päivän alkuun.

Päälavana toimiva Lokkilava iskeekin melkoisen suoran pöytään, sillä Huorasta selvittyä on aika antautua taisteluun Ensiferumin johdolla. Viime vuonna uusimman levynsä ”Thalassic” julkaissut ja harvakseltaan kotimaassa keikkailevan metallirykmentin keikalle kannattaa ottaa mukaan positiivinen taistelumieliala, kumota vaikka tuopillinen ja päästää ilmoille kunnon sotahuuto!

Vuonna 2021 on ollut todellinen pitkä kuuma kesä ja kukapa sen paremmin kruunaisi kuin festivaalin vanhinta kaartia edustava klassinen Popeda. Yhtyeen maine ei perustu huonoihin keikkoihin, joten jos jostain syystä on elämän aikana jäänyt tämä rokkikone näkemättä, niin nyt viimeistään kannattaa ottaa tilanne haltuun!

Lokkilavan perjantain kruunaa Beast In Black, joka on ansioituneesti vienyt suomalaista osaamista myös maailmalle. Bändi on tunnettu vauhdikkaista ja näyttävistä esiintymisistä, jossa ei turhaan mökötellä vaan hymyily ja joraaminen on sallittua. Annahan vokalisti Yannis Papadopouloksen ottaa ensin pikkusormi ja sitten koko käsi haltuun, sillä yhtyeellä on sellaisia sing along-kertosäkeitä, että niihin on vaikea olla yhtymättä.

Sirkuslavalta suosittelisin ehdottomasti tsekkaamaan Nyrkkitappelun, sillä yhtyeen keikan aikana vauhti on sellaista, että ei ainakaan syke pääse laskemaan. Laulaja Hepen johdolla bändi sykkii rockin alkukantaista voimaa, jossa on vauhtia ja vaaratilanteita. Vapauta itsesi mukaan siis!

Uuden levynsä ”Orjaplaneetta” juuri ilmoille saattanut Tyrantti on valloittanut maita ja mantuja vetävällä metallillaan, jossa kohtaa sopivasti retro ja tämä päivä. Päivän päätteeksi rohkeasti nyrkki ilmaan ja pää heilumaan!

Lauantai 31.7.

Itselleni yksi festivaalin odotetuimpia esiintymisiä on Jussi Hakulinen & Likaiset Legendat. Loppuvuodesta ensi vuodeksi siirretyt hallikonsertit saavat siis esimakua Porisperessä ja Hakulinen itse on kertonut, että tällä tavalla hän haluaa laittaa kunniakkaasti pisteen omalle -tarinalleen. Kokoonpanossa vaikuttaa entisiä -jäseniä ja myös Hakulisen oma tytär. Luvassa on Hakulisen tunnetuimpia biisejä ja uutta materiaaliakin on lupailtu.

Suomen suosituimpiin räyhäryhmiin lukeutuva Stam1na ei juurikaan esittelyjä kaipaa ja bändi vetää varmasti jengiä puoleensa kärpäspaperin lailla ja pistää pitit pyörimään.

Energialavalta itseäni kovasti kiinnostaa 22-Pistepirkko, jota en ole koskaan onnistunut yhtyttämään tositoimissa. Lähes neljäkymmentä vuotta sitten Rockin SM-kisat voittaneen bändin keikka on varmasti ihan omanlainen tapaus.

Ehdottoman suosituksen saa myös suomalaisen ramopunkin eturivissä mesonnut Pojat. Pandemia on hieman häirinnyt yhtyeen 30-vuotisjuhlakiertuetta, mutta nyt siis kaikesta huolimatta livenä nähtävissä Porissa. Tennarit jalkaan ja ei kun pomppimaan!

Illan pimetessä on hyvä hiljentyä Maustetyttöjen hypnoottisen kauniiseen maailmaan ja antaa heidän tarinoidensa kuljettaa ajatuksia pitkin Porin yötä.

Porilainen Iku on hieman tuntemattompi nimi, mutta keulahahmolla Iku Tukiaisella on erittäin pitkä ura takana muun muassa Jussi Hakulisen Kinskyssä ja Ikun levy ”Mitä onneen tarvitaan” on valittu paikallisradioiden kuukauden levyksi.

Jos pitkä kuuma kesä käy ahdistamaan, niin Lasten Hautasmaan keikalla voi käydä hieman hiljentymssä ja katselemassa maailmaa toisesta näkökulmasta. Neljä levyä julkaissut yhtye osaa pysäyttää ajan ja vangita kuulijansa oman verkkonsa sisään. Lämmin suositus!

Nähkäämme Porissa siis!

Porispere

Luetuimmat

Uusimmat