“Portal – The Gathering of Storms” on henkeäsalpaava melodisen metallin mestariteos – arviossa The Mist From the Mountainsin kakkosalbumi
Vuonna 2022 ilmestynyt “Monumental – The Temple of Twilight” on mielestäni yksi viime vuosien kovimmista black metal -levytyksistä ja erittäin vaikuttava debyytti The Mist From the Mountainsilta. Upeilla melodioilla ryyditetty, sopivassa suhteessa sekä raivokas että maalaileva ulosanti herätti ajoittain mielleyhtymiä esimerkiksi Dawniin ja Havukruunuun mutta huokui vahvasti omaa identiteettiään. Odotukseni “Portal – The Gathering of Stormsia” kohtaan olivat korkealla.
Jo avausbiisi “And So Flew the Death Crow” osoittaa, ettei bändin tarkoituksena ollut tehdä uutta “Monumentalia”. Kappale alkaa akustisen kitaran säestämällä puhtaalla laululla ja kasvaa lopulta upeilla melodioilla ja suurilla äänivalleilla ryyditetyksi eepokseksi, joka kulkee useiden eri tunnelmien läpi kadottamatta kuitenkaan punaista lankaansa. Sanoituksellisesti liikutaan luonnon ja kansanuskon mukaisissa aiheissa. Vaikken päässytkään lukemaan lyriikoita vielä arvosteluvaiheessa, huokuvat teemat vahvasti myös itse musiikista. – Tiedättekö sen tunteen, kun katselette jotakin henkeäsalpaavaa maisemaa, ja ajantaju katoaa? Jos sen saisi jotenkin signaalin muotoon ja ajettua valtavien ämyreiden läpi, kuulostaisi se suurin piirtein tältä. “And So Flew the Death Crow” on täydellinen levynavausbiisi. Se sisältää upeita koukkuja ja heijastaa hyvin koko levyn sisältöä: vaikka jylhissä tunnelmissa kuljettiin jo debyytillä, ovat sävellysten kestot, monipuolisuus sekä kunnianhimoisuus kasvaneet roppakaupalla.
Levyn ensimaistiaisena julkaistu “Seer Of Ages” sekoittaa bändin jo ennestään rikkaaseen soundipalettiin myös Satyricon-henkistä groovea sekä loppupään puhtaiden laulujen ja melodioiden yhteispelin myötä jopa Amorphis-maisia tunnelmia. Kappale on sieltä levyn helpommin lähestyttävästä päästä, vaikka kyse ei ole missään nimessä radiohitistä. Onkin mielenkiintoista huomata, että vaikka bändin tyylilliset elementit ovat kehittyneet huomattavasti helpommin lähestyttävämmiksi, ollaan sävellyksellisesti puolestaan kuljettu täysin päinvastaiseen suuntaan. Levyllä on yhtä monta kappaletta kuin debyytillä, mutta kestoa on lähes 20 minuuttia enemmän.
Mikäli black metal -elementtien vähyys alkaa tässä vaiheessa huolestuttaa, osuu kolmoskappale “At the Roots of the Vile” juuri oikeaan väliin. Blast beatin ja tremolopikkauksen yhteisellä turpaanvedolla käynnistyvä kappale ikään kuin vakuuttelee, ettei sitäkään puolta unohdettu. Rankemmat elementit ovat edelleen läsnä, mutta tällä kertaa pienempänä osana kokonaisuutta. Kappaleen keskivaiheilla kuullaan upean hypnoottinen, suorastaan ritualistiselta kuulostava kohta, joka tuo mieleen jonkinlaisen pakanaloitsun. Suomen kieli sopii tähän kohtaan paremmin kuin hyvin, mutta sen vuorotteleminen englanninkielisten säkeiden kanssa kuulostaa hiukan omituiselta. Ehkä syy varsin omintakeiseen ratkaisuun aukeaa paremmin sanoitusten kautta.
Levyn kestäessä liki tunnin on pieni hengähdystauko sen puolivälissä paikallaan. Bändisoittimet antavat hetkeksi tilaa akustiselle kitaralle, syntikoille, sekä suomenkieliselle naislaululle. En tiedä, kuka vastaa “Among the Black Waves” -kappaleen ensimmäisen puoliskon lauluista, mutta tulkinta kuulostaa upealta ja melodiat sekä sanat kauniilta. Muutamassa kohtaa suomenkielisten sanojen lausuminen englanninomaisesti otti tosin hiukan omaan korvaani, mutta makuasioita ne kai ovat… Kappaleen puolivälin jälkeen laitetaan jälleen blast-vaihde silmään ikään kuin alun tunnelmointia kompensoiden. Vaikka molemmissa osissa viljellään joitakin samoja musiikillisia ideoita, tuntuvat ne keskenään hiukan irrallisilta. Kappaleen jakaminen kahtia, esimerkiksi osa 1 ja osa 2 -tyylisesti, olisi voinut olla paikallaan.
Myös “In Longing Times” edustaa kakkosraidan tavoin levyn helpommin lähestyttävää antia. Kappale alkaa kauniilla pianomelodialla, ja laulu on jälleen enimmäkseen puhdasta. Debyyttilevyltä mieleen jäivät ennen kaikkea upeat melodiat, ja niitä riittää myös “Portalilla”. Päätöskappale “Sáiva” jatkaa samaa vahvaa linjaa levyn loppuun asti. Se muistuttaa levyn kappaleista ehkä eniten debyytin materiaalia kiitos pääriffinsä mielenkiintoisten tahtilajikikkailujen, kertosäkeen melodian sekä puhtaiden laulujen vähyyden.
The Mist From the Mountainsin musiikillinen anti on kasvanut melodisesta black metalista joksikin paljon suuremmaksi. Kehityssuunta tuntuu todella luontevalta, ja yhtyeen sisin on edelleen tallessa, ehkä jopa kirkkaampana kuin debyytillä. Genrerajojen ulkopuolelle ollaan nimenomaan kasvettu, ei ängetty väkisin. Levyn sointi on massiivinen mutta ei ylituotettu. Kappalemateriaali on alusta loppuun silkkaa parhautta, ja vajaan tunnin kokonaisuus on taidokkaasti rytmitetty. “Portal – The Gathering of Storms” on kaikin puolin upea levy.
“Portal – The Gathering of Storms” julkaistaan 11. lokakuuta Primitive Reactionin kautta.
Kappalelista
- And So Flew the Death Crow
- The Seer of Ages
- At the Roots of the Vile
- Among the Black Waves
- In Longing Times
- Sáiva