Post punk -yhtye Beastmilk palasi Amerikasta albumin kera

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 10.9.2013

Beastmilk 2013Helsinkiläisen Beastmilkin on sanottu kuulostavan vihaisemmalta Echo & The Bunnymeniltä, Roky Ericksonin ja Danzigin ristisiitokselta tai Peter Murphyllä ja rauhoittavilla lääkkeillä kyllästetyltä Killing Jokelta. Itse yhtye määrittelee musiikkinsa apokalyptiseksi post punkiksi.

Beastmilkin tarina alkoi ydintalvella vuonna 2010, kun kaikessa hiljaisuudessa julkaistusta kasettidemosta ”White Stains on Black Tape” tuli kulttisuosikki kuin varkain; pieni painos myytiin loppuun hetkessä, Darkthronen Fenriz valitsi yhtyeen Band of the Week -blogiinsa ja Metal Hammerin kaltaisissa suurissa genre-lehdissä Beastmilkistä puhuttiin ylisanoin. Seuraavan julkaisunsa, EP-levyn ”Use Your Deluge”, yhtye työsti vuoden 2011 aikana ja Svart Records julkaisi sen vinyylinä seuraavan vuoden keväällä.

EP-julkaisu herätti kiinnostusta kotimaisessakin mediassa, ja Desibeli.net totesi, että ”tymäkkäsoundinen ja tehokkaasti päähän jääviä sävellyksiä tarjoava Use Your Deluge on yksi kuluneen vuoden parhaista levytyksistä” ja Lammaszinen mielestä ”post punkkiin ja okkultismiin hurahtanut Jim Morrison olisi saanut jotain näin ilkeää musiikkia aikaiseksi. […] Jokainen biisi erottuu toisistaan ja kolahtaa hyvin kovaa.”  Samoihin aikoihin Converge-yhtyeen jäsenet löysivät Beastmilkin kotisivut ja innostuivat niin paljon, että tilasivat bändin tuotannon ja ehdottivat yhtyeen kitaristia Kurt Ballouta tuottajaksi tulevalle albumille.

Kurt Balloun Godcity -studiolla Bostonissa on 2000-luvulla tehty albumeita sellaisille bändeille kuin High On Fire, Converge ja Kvelertak. Beastmilk saapui kesällä 2013 paikalle ensimmäisenä suomalaisbändinä. Syntynyt esikoisalbumi ”Climax” on iskevä radioaktiivinen kokonaisuus tarttuvaa pimeyttä ja ydinlaskeuman jälkeisiä rytmejä, jossa ammennetaan post punkin 30-vuotisesta perinteestä ja suodatetaan se nykyaikaisten kaasunaamarien lävitse. ”Climax” julkaistaan Svart Recordsilla 29.11.2013, ja ensimmäiset kiusoittelevat sekunnit albumista ovat kuultavissa nyt tästä: