Post-punk -yhtye Gang of Fourin laulaja-kitaristi Andy Gill on kuollut 64-vuotiaana

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 3.2.2020

Vuonna 2020 menehtyneiden muusikoiden lista sai jälleen ikävä kyllä jatkoa, kun taas yksi pitkän linjan soittaja siirtyi ajasta ikuisuuteen.

Vuonna 1976 perustetun englantilaisen post-punk -yhtye Gang of Fourin kitaristi Andy Gillin kerrotaan menehtyneen 64-vuotiaana. Gill oli viettänyt jo jonkin aikaa sairaalassa, missä hän lopulta menehtyi hengityssairauteen, jonka hänen kerrotaan saaneen bändin viimeisimmän Aasian-kiertueen jälkeen.

”Hyvä ystävämme ja johtajamme on poissa”, yhtye kirjoittaa sosiaalisessa mediassa ja jatkaa:

”Andyn viimeinen kiertue marraskuussa oli ainut tapa, jolla hän suostui lähtemään täältä; Stratocaster kaulassaan huutaen ja vahvistin ulvoen niin, että eturiviltä lähtee kuulo. Hänen tinkimätön taiteellinen visionsa ja omistautumisensa tälle lajille tarkoitti sitä, että hän kuunteli vielä tulevan albumin miksauksiakin sairaalan sängyssä samalla kun hän suunnitteli tulevaa kiertuetta.”

Meille hän oli ystävä, ja me tulemme aina muistamaan hänen kiltteytensä, anteliaisuutensa, suuren älynsä, huonot vitsinsä, hullut kertomuksensa ja loputtomat kupillisensa Darjeeling-teetä. Hän oli sattumoisin myös melkoinen nero.

Hän oli yksi parhaista alallaan, ja hänen vaikutuksensa kitaramusiikkiin ja luovaan työhön inspiroi meitä kaikkia, mukaan lukien niitä, ketkä pääsivät työskentelemään hänen rinnallaan ja jotka kuuntelivat hänen musiikkiaan. Hänen albuminsa ja tuotantonsa puhuvat puolestaan. Käykää kuuntelemassa niitä hänen muistokseen.

Rakastamme sinua, ystävä.”

Gill tunnetaan kitaristina, jonka soittotyyli inspiroi monia muita. R.E.M. -yhtyeen kitaristi Michael Stipe muun muassa kertoo ”varastaneensa” Gillilta paljon, kun taas Red Hot Chili Peppersin basisti Flea pitää Gang of Fouria ensimmäisenä rock-yhtyeenä ”johon hän kykeni samaistumaan”. Gang of Fourilla ei koskaan ollut varsinaisia hittejä, mutta yhtye on kerännyt paljon kulttisuosiota. Erityisesti bändin debyyttialbumi ”Entertainment!” on monen post-punk -ystävän suosikkilistalla.