Post-rockin ja black metalin pyörteissä – Einvigin toinen pitkäsoitto ennakkokuuntelussa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 20.4.2022

Turkulainen vuonna 2014 alkunsa saanut blackgaze -yhtye Einvigi julkaisee perjantaina 22. huhtikuuta toisen albuminsa ”Yö Kulje Kanssani”. Yhtye ammentaa musiikissaan vaikutteita luonnosta sekä suomalaisista tarinoista, kietoen näitä teemoja yhteen synkemmän metallimusiikin ja kevyemmän kitararokin kanssa. Kaaoszine tarjoaa levyn ennakkoon kuunneltavaksi jo nyt kokonaisuudessaan sivustollaan ja voit kuunnella albumin alapuolelta. Lisäksi voit lukea alta yhtyeen laulaja-kitaristi Petteri Granbergin kappalekohtaiset kommentit levyn sisällöstä tästä:

Meren otteessa

Luonnossa vallitsee tasapaino ja sitä tulisi kunnioittaa. Valitettavasti me ihmiset kuormitamme maapalloa liikaa omalla toiminnallamme ja sen seuraukset ovat nähtävissä juuri nyt. Yhteys luontoon, yhteys jopa toisiimme on poikki. Merellinen teema toimii ikään kuin metaforana aiheeseen.

Yö Kulje kanssani

Kaupallinen yhteistyö

Battle Beastista Ulveriin ja VOLASTA Nightwishiin: Ilosaarirock tarjoaa paljon herkkua raskaamman musiikin ystäville →

Ensimmäinen kappale, jonka tein albumille ja tämä oikeastaan määritti itselle mitä tuleman pitää. Tämä kertoo mielen sisäisistä taisteluista, keitä olemme ja mitä haluamme itsemme olevan. Eräänlainen esipuhe albumin teemoille.

De Profundis

Tämä on meidän kirjeemme vankilasta, tosin ei sanan varsinaisessa merkityksessä kuten oli Oscar Wilden De Profundis, jonka hän todella kirjoitti telkien takaa. Vankilan omaiset olosuhteet voi löytyä esimerkiksi parisuhteesta, joka voi olla pahimmillaan todella toksinen ja lamauttava. Itse biisin puolella voi kuulla kaikuja ranskalaisen Les Discrets-yhtyeen tuotantoon, tai oikeastaan heidän ensimmäiseen albumiinsa, Sebtembre et ses dernières pensèes.

Veresi

Levyä säveltäessä olin inspiroitunut ruotsalaisesta elokuvasta Saamelaisveri. Siinä seurataan 14-vuotiaan saamelaistytön elämää 1930-luvun Ruotsissa. Mitä syrjintä, oman kulttuurinsa kieltäminen sekä kiusaaminen saa aikaa ihmisessä? Halusin levyyn mukaan postpunkin estetiikkaa, tämän voi huomata mm. kansitaiteessa. Tässä biisissä on musiikillisesti eniten postpunkin henki läsnä.

Takauma

Takauma on saanut inspiraationsa Eero Järnefeltin maalauksesta ”Raatajat rahanalaiset”. Siinä on keskiössä suunnilleen saman ikäinen tyttö kuten on tuo päähahmo tuossa Saamelaisveri-elokuvassa. Maalaus herättää itsessäni vahvoja tunteita ja sen kautta tuntuu, että 1800-luvulla eläneen taiteilijan ajatukset linkittyvät suoraan tähän päivään. Itse kappaleessa kuuluu oma historiani folk- ja juurimusiikin parissa, toki mukaan on ripoteltu black metalin siemeniä piristämään tunnelmaa.

Kaunis on maa

Tämä oli viimeinen biisi jonka tein albumille. Se syntyi parin viikon sisällä uutisesta, joka kertoi Alexi Laihon siirtyneen taivaalliseen orkesteriin. Biisi on puhtaasti meidän kunnianosoitus Laihon elämäntyölle. COB oli varmasti aika monelle se juttu, joka sai lantiot liikkeelle ja sormet kitaran otelaudalle. Hatebreeder oli ilmestyessään itselle SE levy, joka mullisti maailmat. Ja on toki edelleen minun all time TOP1 ja tulee varmasti aina olemaan.. Homma lähtee käyntiin samanlaisella rähinällä kuten Bodomin Warheart, mutta biisissä tuijotellaan myös muistellen horisonttiin. Lepää rauhassa A. Laiho.

Hirviöiden Valtakunnassa

Loppuun pitää saada vähän eeppisempää menoa ja niin se on myös tällä levyllä. Biisin nimi ja sanat kertovat oikeastaan aika pitkälti sen mistä tässä on kyse. Syvyyksissä mennään ja ilman happea, mutta Einvigiläisessä ajatusmaailmassa siellä jossain on myös valo ja toivo.

Levyn äänityksestä ja miksauksesta on vastannut Severi Peura. Albumin masteroi Jaime Gomez Arellano, joka tunnetaan yhteistyöstä mm. Paradise Lostin, Mayhemin ja Myrkurin kanssa.

Einvigi juhlistaa uutta levyä kiertämällä Suomea yhdessä modernia alt doom metalia soittavan Slowenyan kanssa. Bändien yhteiskiertue starttaa 22.huhtikuuta Tampereen Maanalaisesta ja jatkaa sieltä Turun Utopiaan, Kuopion Sawohouse Undergroundille sekä Jyväskylän Ilokiveen.

Tulevat keikat:

22.4.2022 Maanalainen, Tampere

Einvigi, Slowenya ja Surut

23.4.2022 Utopia, Turku

Einvigi, Slowenya ja Surut

6.5.2022 Sawohouse Underground, Kuopio

Einvigi, Slowenya ja Thermate

7.5.2022 Ilokivi Venue, Jyväskylä

Einvigi, Slowenya, Vvorse ja Soul gutter

Kokoonpano:
Petteri Granberg – Laulu & kitara
Joonas Koppanen – Huutolaulu & basso
Krister Virtanen – Kitara
Mikael Ruoho – Rummut

Diskografia:
Einvigi (demo EP) 2017
Yön Kuningatar (single) 2018
Sielulintu (albumi) 2020
Yö Kulje Kanssani (albumi) 2022

https://einvigiband.bandcamp.com
https://spoti.fi/3GcAhfV
https://www.instagram.com/einvigiband/
https://bit.ly/35BrVSs
https://www.facebook.com/Einvigi