Kuva: Teemu Myöhänen / KarmaMedia.fi

Pöytälaatikosta joutsenlauluksi: Swansong-yhtyeen laulaja Jemiina ja kitaristi Topi Pitkänen kertoivat Kaaoszinelle bändin tarinan

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 19.1.2022

Melodista death metalia soittava Swansong julkaisi hiljattain ensimmäisen singlensä nimeltä ”Lovely Bones” musiikkivideon muodossa. Samalla, kun se antaa käsitystä yhtyeen musiikillisesta annista, antaa se myös esimakua bändin helmikuun 25. päivä ilmestyvästä ”Winter Maiden” -EP:stä.

Kaaoszine tavoitti debyyttisingleä edeltävänä viikkona yhtyeen laulaja Jemiinan ja kitaristi Topi Pitkäsen Teamsin kautta ja kyseli bändin syntytarinasta, musiikillisesta annista sekä lähitulevaisuuden pohdinnoista. Samalla keskusteltiin myös tunnelmista debyyttikappaleen tiimoilta.

Hei, kertoisitteko hieman itsestänne?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jemiina: Olen syntyjäni Kuopiosta, ja laulaminen on aina ollut intohimoni. Olen nuorempana ollut mukana muun muassa punkbändissä ja kuorossa.

Topi: Olen paljasjalkainen savolainen, ja kitaraa on tullut soitettua 25 vuotta. Ajallisesti pisimpään olin Verjnuarmussa, mutta mukana on ollut coverbändejä sekä erilaisia sessioita ja monia tuurauskeikkoja eri bändeissä. Musahommia on tullut tehtyä siis jonkin verran, ja joskus kymmenen vuotta takaperin tuli elettyäkin niillä pari vuotta. Tämä on hyvin rakas harrastus ja kulkenut läpi elämän, ihan teinipojasta asti. 

Kuinka instrumenttinne valikoituivat?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jemiina: Minulla ei ole ollut muita soittimia, paitsi nuorempana soitin koskettimia. Olen lapsesta asti halunnut laulaa, ja se on ollut hyvä keino purkaa tunteita. Aiemmin olen laulanut puhtaasti ja nuorempana harrastin myös kuorolaulua. Ala-asteella menin aina välitunneilla koulun vessaan tai pihan nurkkaan aitaa vasten laulamaan.

Topi: Minulla kitara tuli mukaan joskus ala-yläasteen välimaastossa. Aluksi kiinnosti rummut, mutta kun naapurin poika sai sähkökitaran, en siellä käydessä voinut olla nykimättä ja olevinaan soittamatta sitä. Musiikkitunneillakin kiinnostuin kitarasta rumpujen ohella. Kun tarpeeksi kauan jankutin vanhemmilleni, sain ensimmäisen sähkökitaran, ja se oli sitten menoa. Ei ole tullut tehtyä paljon muuta. Soitin kitaraa, ja koulu kulki siinä sivussa. Itseoppinut niin sanotusti – lempibändien biisejä tuli opeteltua soittamaan korvakuulolta, ja sitten piti nopeasti etsiä ensimmäinen bändi kasaan.

Kuva Lucy Alienne Visuals

Millainen Swansongin syntytarina on?

Jemiina: Kaikki sai alkunsa siitä, kun olin tehnyt yksin materiaalia, ja vuonna 2019 uskaltauduin esittelemään tuotoksiani Topille. Topi tykästyi niihin ja alkoi esitellä omaa riffiarkistoaan. Sieltä löytyi kaikenlaisia helmiä, joita hän oli vuosien saatossa äänittänyt talteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Topi: Läheteltiin biisiaihioita ja riffejä 2000-luvun alussa Gmailin liitetiedostoina sen aikaisten bändikavereiden kesken. Sieltä löytyi jopa 15 vuoden takaisia riffejä. Jemiinan kanssa ruvettiin käymään niitä läpi ajatuksella mistä on käyttöä ja mistä ei.

Jemiina: Alettiin yhdistää molempien tuotoksia, päätettiin perustaa bändi ja tehdä metallimusiikkia. Minä lauloin silloin vielä puhtaasti. Aluksi kokeiltiin tehdä suomenkielistä musiikkia.

Topi: Me haluttiin vain tehdä hyvää musiikkia. Tulihan siinä kokeiltua kaikenlaista mutta lopulta päädyttiin molempien mukavuusalueelle, raskaamman metallin pariin. Jemiinan lahjakkuus teki minuun vaikutuksen. 

Jemiina: Aika nopeasti pyydettiin mukaan Tikkasen Markusta, joka on Topille tuttu soittokaveri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Topi: Markus tuurasi Verjnuarmun viimeisillä, noin viidellä keikalla, Mustaa Savoa, joka oli silloin terveytensä puolesta huonossa kunnossa, eikä enää kyennyt keikoille. Olen tuntenut Maken pitkään. Ennen Verjnuarmun keikkoja ei oltu soitettu samassa yhtyeessä mutta treenattiin samalla treenikämpällä eri bändeillä. Make oli ensimmäinen tyyppi, joka tuli mieleen tuuraajaksi silloin Verjnuarmuun ja jälleen nyt, kun mietittiin, mistä paras mahdollinen rumpali. Hän on lahjakas, taitava, tyylitajuinen rumpali. 

Mistä bändin nimi muotoutui?

Jemiina: Pyöriteltiin eri nimiä. Carcass on iso musiikillinen vaikuttaja, ja sen ”Swansong”-albumista tuli mieleen, että tuohan on hyvä nimi. Sellaista hevibändiä ei ollut. Halusin kysyä tuottajamme Mathias ”Vreth” Lillmånsin mielipidettä, luotan hänen näkemykseensä. Ehdotin jätkille Swansongia, ja kaikki tykkäsivät, joten päädyttiin siihen. Nimessä on myös mielestäni suomalaista melankoliaa.

Jemiina, Kuva: Lucy Alienne Visuals

Kuinka tulevan EP:n biisit syntyivät?

Topi: Tuli istutettua parhaita paloja ”pöytälaatikosta” sopivassa suhteessa ja sävellettyä kokonaan uutta materiaalia, kunnes EP:n kappaleet tulivat valmiiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jemiina: Näin juuri. Tämän EP:n osalta kaikki on Topin sävellyksiä. Sanoitukset ja laulusovitukset ovat minulta, ja muut osuudet ollaan sovitettu yhdessä. Yhden kappaleen, jossa on minun sävellystä, oli tarkoitus tulla mukaan EP:lle, mutta meillä ei yksinkertaisesti riittänyt aika. Toivotaan, että saadaan tehtyä se tänä vuonna.

Topi: Myös sessiojäsen Tomas osallistui hieman sovittamiseen omissa osuuksissaan ja sävelsi piano-osuuden nimikkobiisin introon. Toistaiseksi on muuten menty meikäläisen sävellyksillä.

Missä vaiheessa puhdas laulusi vaihtui karheaan ja rouheampaan muotoon, Jemiina?

Jemiina: Tarkoitus oli vain kokeilla scream-vokaaleita. Vuosi sitten joulukuussa kokeilin ensimmäistä kertaa Mathias Lillmånsin laulutunnilla. Jotenkin tykästyin siihen niin kovasti ja tuntui, että tätä lisää. Aloin harjoitella sitä, ja kun se tuntui niin omalta jutulta, päätettiin vaihtaa tyyli siihen. Tulevaisuudessahan ei koskaan tiedä, mitä teen puhtaan laulun kanssa. Sillekin olen avoin, mutta tämä tuntuu omalta jutulta.

Mikä toimii inspiraation lähteenä musiikkiinne?

Topi: Luonto inspiroi. Olen asunut landella, järven rannalla kolme vuotta. Tuossa käy säännöllisesti joutsenia, ja luonnon kauneus on ympärillä. Täällä on tullut tehtyä parissa vuodessa enemmän musiikkia kuin 15 vuoteen kaupungissa asuessa. 

Jemiina: Totta kai luonto, mutta minua inspiroivat myös ihmiselämän tunteet ja kokemukset: suru, viha, katkeruus, rakkaus, himo, kaipuu. Ne kiehtovat. Tunteiden turvallinen purkaminen musiikin kautta. Myös fantasia, elokuvat, kirjallisuus ja mielenkiintoiset henkilöhahmot inspiroivat.

Saitte uuden kitaristin uuden vuoden kunniaksi. Millä mielin lähdette käynnistämään vuotta hänen kanssaan?

Topi:
 Tosi hyvillä fiiliksillä. Kun Mika teki päätöksen, että on karsittava ajankäytön suhteen, oli ruvettava miettimään uutta kitaristia. Tuomas tuli ekana mieleen. Tuomaksen kanssa ollaan soitettu yhdessä projektissa keikka Ottopojan pikkujouluissa ja olen tiennyt miehen toki muutenkin. Hän on Kuopiossa(kin) tunnettu ja arvostettu soittaja viimeisen päälle. Ei muilta tarvinnut onneksi kysyäkään, kun häntä kiinnosti heti. Lähetettiin raakamiksit kuunneltavaksi, että tämmöistä olisi tulossa. Hän vastasi, että kiinnostaa kokeilla, eikä asia miettimällä muuksi muutu. Tuomas on ollut täysillä messissä. Hän on panostanut ja sitoutunut. Huippu soittaja ja huippu bändijäsen. Kävi hyvä tuuri. 

Kertoisitteko musiikkivideon teosta?

Topi: Kysyttiin Mikalta, haluaako hän musiikkivideoon mukaan, kun hän oli ne osuudet soittanutkin. Mutta hän koki, ettei se ole enää hänen paikkansa, kun hän oli jo tehnyt lähtöpäätöksen eikä ole enää jatkossa bändin jäsenenä. Tuomas tuli sitten kastettua ja ajettua sisään bändiin musiikkivideon muodossa. Olimme sopineet etukäteen myös promokuvaukset, kun kaikki lavastukset olivat samassa paikassa. Siinä tuli kätevästi otettua kuvat uudesta kokoonpanostakin. 

Jemiina: Musiikkivideon teko oli todella hauskaa. Kaiken ei tarvitse olla aina niin vakavaa. Oli kiva fiilistellä kameran edessä.

Topi: Se oli tosi mukava päivä. Sen verran olen ollut tekemässä musiikkivideoita, että tiesin ne rankoiksi työpäiviksi. Mutta tämä oli tosi mukava päivä, vaikka lähdin aamulla kotoa kuuden aikaan ja menin nukkumaan Maken kämpillä kahden-kolmen aikaan aamuyöstä. Ja videosta tuli hyvää jälkeä, josta kiitokset KarmaMedialle. Oli huippua tehdä hommia yhdessä. Sessiot sujuivat mutkattomasti ja mukavasti, ja he tekivät hyvää työtä jälkituotannon puolella.

Miten sinun kasvomaalaus musiikkivideota varten syntyi, Jemiina?

Jemiina: Ystäväni Kiki Kameleontti, joka tekee freelancerina muun muassa teatteri- ja kauneusmeikkejä, teki sen minulle. Siinä meni parisen tuntia. Hän on lahjakas. Meillä on suunnitelmissa tehdä paljon visuaalista yhteistyötä jatkossa.

Teaserin pohjalta saitte positiivisesti yllättyneitä reaktioita. Onko niistä kantautunut tarkempia kommentteja korviinne? 
Topi: Ne palautteet ja kommentit, joita on tullut, ovat pelkästään positiivisia. Se oli yllätys. 

Jännittikö teaserin julkaisun kynnyksellä?

Jemiina: Kieltämättä kyllä. Mutta palautteet yllättivät positiivisesti ja on mahtava kuulla, että ihmiset ovat tykänneet, ja teaseri on tuonut hymyä huulille.

Topi: Vastaanotosta oli toki pieni, mukava jännitys, mutta sitä odotti enemmän innolla, että pääsee julkaisemaan sen. Ollaan annettu sen odottaa loppukesästä asti. Prosessi ottaa aikansa, kun studiossa äänitetään, ja saadaan hyvälle miksaajalle ja masteroijalle aikaa kalenterista. Siinä menee helposti puoli vuotta, vaikka puhutaan kolmesta biisistä. 

Miksi valitsitte ”Lovely Bones” -kappaleen ensimmäiseksi julkaistavaksi kappaleeksi? 

Jemiina: Tuottajan mielestä se on vahva avaus, ja oltiin samaa mieltä. Me haluttiin aloittaa lyhyellä ja ytimekkäällä, räväkällä meiningillä. Näinä ikävinä korona-aikoina haluttiin antaa jotain iskevää. 

Topi: Kyllä. Ei olla teaseria lukuun ottamatta julkaistu vielä mitään, joten nopeatempoinen ja suoraviivainen, takuuvarma ”neljän minuutin hitti”. Sinänsä hassua, kun vielä muutama viikko ennen studioon menoa mietittiin jättää kyseinen biisi pois. Että sitä ei soiteta EP:lle. Mutta siihen tuli tehtyä pikku muutoksia, ja sitä kautta se nousi ylös vaihtoehdoissa. Ja onneksi tuli mukaan.

Jemiina: Se on yksi minun lempparini. Tykkään rankemmasta, suoraviivaisesta meiningistä.

Kuva: Lucy Alienne Visuals

Miten biisi syntyi?

Jemiina: Löysin riffin Topin arkistoista ja olin, että ”jes, nyt on hyvä riffi ja nyt tehdään tästä biisi”. Aloin rakentaa wicked love storya sen ympärille, ja Topi fiilisteli ja teki biisin kitaralla. Siitä tehtiin demo ja meistä tuntui, että olisi kiva saada jotain kertsiin. Lähetettiin se Verjnuarmun Tuomas Koposelle kuunneltavaksi, ja Tuomashan antoi äänensä sinne kertsiin.

Topi: Tuomas ei laula hänelle omintakeisella tyylillä, mutta se on hienoa, miten hän tulkitsee annetut sanat. Kiva, että hän lähti mukaan. Verjnuarmussa kierrettiin Suomi muutamaan kertaan viidentoista vuoden aikana yhdessä läpi, joten olemme erittäin hyviä ystäviä. Ja vieläkin, vaikka Verjnuarmun toiminta loppui, ollaan Tuomaksen kanssa usein kahdestaan soiteltu kaikenlaista – sekä treeniksellä että keikoilla. Ollaan ystävinä ja musiikin merkeissä säännöllisesti tekemisissä, joten oli luonnollista pyytää häntä mukaan. Se on kuin kuka tahansa pyytäisi hyvältä ystävältä, että tuletko jeesaamaan terassin öljyämisessä viikonloppuna.

Jemiina: Ja tietysti minä ihailen Tuomasta artistina, muusikkona ja säveltäjänä. Oli mahtavaa päästä laulamaan Tuomaksen kanssa samaan biisiin. Hänen kanssaan on niin mahtava työskennellä. Hän on kokenut ammattilainen. Kaikki lähti naps vain, ei tarvinnut kuin antaa sanat, ja hän loistaa.

Topi: Tuomaksen osallistuminen musiikkivideoon varmistui kuvauksia edeltävänä iltana, että ehtiikö ja pääseekö hän paikalle. Oltiin varauduttu vaihtoehtoiseenkin ratkaisuun. Hänellä on erittäin korkea työmoraali ja motivaatio musahommiin. Kun hän tekee jotakin, tekee hän sen täysillä ja kunnialla.

Millaisia suunnitelmia teillä on alkaneelle vuodelle, mikäli muuttuva maailma ne sallii? 

Jemiina: Livenä soittaminen on yksi tavoite. Keikkoja ollaan suunniteltu ja toivotaan, ettei korona tule esteeksi. Toki tehdään lisää musiikkia, paljon on biisejä ja teknisempiä juttuja

Topi: Käytännössä tässä Kuopion seudulla on pari keikkaa ja tarkoituksena on järkätä ja myydä keikkoja. Sekä lähetellä EP:tä levy-yhtiöille, jos löytyisi halukkuutta julkaista meidän musiikkia isommalla mittakaavalla. Katsotaan mitä tapahtuu. Uutta musiikkia ainakin. Levyllinen materiaalia on olemassa, kun sen karsii kasaan ja sovittaa. 

Terveisiä Kaaoszinen lukijoille:

Jemiina: Tsemppiä kaikille kovasti näinä aikoina. Yritetään yhdessä selvitä tästä ajasta. Ja kiitos kaikille, jotka olette olleet kiinnostuneita meistä ja meidän musiikista, ja jotka olette tukeneet meitä. Se merkkaa todella paljon! Toivottavasti nähdään tänä vuonna. Pitäkää huolta omasta jaksamisestanne!

Topi: Samaa, kovasti tsemppiä kaikille. Toivotaan, että kirous häviää ympäriltä mahdollisimman pian, niin päästään keikoille ja näkemään sekä kuulemaan musiikkia livenä. Ja että ylipäänsä kulttuuri palaa voimaan. Kiitokset kaikesta tuesta ja positiivisesta palautteesta ja kiinnostuksesta, jota on ilolla saatu seurata. Pyrimme antamaan hyvää lunastusta odotuksille.

Swansong sosiaalisessa mediassa:
Instagram
Facebook
YouTube