Pretty Maids – Motherland

Alkuvuodesta 2013 tanskalainen -yhtye löi legot irti uudella ”” albumillaan. 80-luvun alkupuolella uransa aloittanut yhtye ei näytä heikentyneen iän myötä tippaakaan vaan meno on parhaimmillaan parempaa kuin junnuvuosina – eikä loppua ole näkyvissä.

”Motherland” on yhtyeen kolmastoista studioalbumi ja meno paranee kuin vanha viini konsanaa2n. Toinen tällä vuosikymmenellä julkaistu Pretty Maids albumi on todella hyvä soundinen kokonaisuus power metallia.

Mittavan diskografian omaavasta yhtyeestä on toki jäljellä pari alkuperäistä jäsentä. Laulaja Ronnie Atkins ja kitaristi Ken Hammer. Basisti Rene Shades tuli mukaan 2004 ja Allan Tschicaja (rummut) sekä Morten Sandager (koskettimet) vuonna 2006.

Jos viime vuonna 2010 ilmestynyt ”Pandemonium” on kansainvälisesti tunnustettu yhtyeen parhaaksi albumiksi niin ”Motherland” on vähintäänkin samalla viivalla ja saattaa mennä jopa ohi ajan myötä.

Levyn neljätoista kappaletta sisältävät power metallia laidasta laitaan – aina perinteitä kunnioittavista voimaballadeista helvetin syövereistä esiin höyrystyviin nopeisiin riffittelyihin. Uskovaiset voisivat väittää, että Ken Hammer on myynyt sielunsa paholaiselle – niin hyvää kepitystä setä edelleen vetää, että se saa nuoremmat ja aloitteliat häpeämään olemassaoloaan.

Levyn kovin anti on toki nopeat metallivedot, joista nimibiisi ”Motherland” vetää pisimmän korren. Voimaherkistelyiden namupala on ehdottomasti ”Infinity”. Levyn kakkosraita ”To Fool A Nation” on levyn ensimmäinen ”sinkkujulkaisu” eli siitä on tehty myös musiikkivideo. Räyhäkkäästi svengaava kappale.

Toinen sinkku ”Sad To See You Suffer” esitteleekin sitten juurikin sitä levyn herkempää puolta. Ihan kivasti kuitenkin yleisöä/radiokansaa näillä singleillä kiusataan, sillä kyllä nämä kuulijalle osoittautuvat varsin hienoiksi kappaleiksi ja varmasti yhtyeen taidot laulusta kiippareihin tulevat esille.

Hooligan” ja ”Bullet for You” edustavat ääripäitä ”Motherlandin” ja ”Infinityn” tapaan ja nostavat levyn profiilia entisestään. Muutkin kappaleet voisi tässä käydä läpi, mutta jätetään nyt jotain kuulijankin arvioitavaksi.

Todettava kuitenkin on, että yksikään kappale ei ole samankaltaista junttausta vaan sovituksissa on oikeasti yritetty löytää jotain erilaista jokaiseen kappaleeseen. Yleensä kun nykyaikana levyt ja/tai niiden kappaleet tuppaavat toistamaan itseään – siltä ainakin tuntuu kun jokainen biisi on soitettu samalla tahdilla ja tasan samoilla instrumenteilla ja asetuksilla.

”Motherland” on loistava, kaikki positiivisesti yllättävä power metal -albumi. Tätä toivoisi lisää vaikka maailman tappiin saakka. Vaikka levy saattaa kuulostaa joiltain kohdin saksalaisten Scorpionsin ja Halloweenin yhdistelmältä niin Tanskan Pretty Maids painii kuitenkin omassa kastissaan ja heille olisi toivonut enemmän mainetta ja mammonaa kuin em. yhtyeille.

Saa ihmetellä, miksi Pretty Maids ei ole mittavan uransa aikana jo aikoja sitten noussut mega-luokan stadionyhtyeeksi – onko genressä niin paljon ylitarjontaa? Joka tapauksessa, jos haluat kuunnella jotain muutakin voimametallia kuin sitä mitä suolletaan liukuhihnalta saksanmaalta, niin Pretty Maids ja ”Motherland” on valintasi.

9/10


Kappalelista:
1. Mother of All Lies
2. To Fool a Nation
3. Confession
4. The Iceman
5. Dilemma
6. Sad To See You Suffer
7. Hooligan
8. Infinity
9. Why So Serious?
10. Motherland
11. I See Ghosts
12. Bullet for You
13. Who What When Why
14. Wasted

Pretty Maids Facebookissa
Virallinen kotisivu
Pretty Maids Youtube-kanava

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen

Kommentoi julkaisua