Priimaa jälkeä pohjan syövereistä – arviossa Nattfogin kokoelmajulkaisu ”Pohjan porteilta”

Yhden miehen projektiksi muodostunut on kotimaisen black metal -skenen uusi tuttavuus. Bändi on vuodesta 2007 lähtien jalostanut suoraviivaista mutta sitäkin melodiarikkaampaa ja folk-henkisempää mustaa metallia. Nattfogin aikaisemmasta tuotannosta löytyy vuonna 2012 julkaistu kokopitkä ”Mustan auringon riitti”. Parin demon ja EP:n lisäksi muuta tuotosta Nattfogilta ei sitten löydykään. Tänä vuonna yhtyeeltä on luvassa uusi julkaisu, tai tarkemmin sanottuna kokoelmajulkaisu ”Pohjan porteilta”.

Levyltä löytyy toki aikaisempien teosten lisäksi uutta tuotosta. Levyn kolme ensimmäistä raitaa edustavat Nattfogin tuoreempaa matskua, mutta loput raidat ovat entuudestaan tuttuja pätkiä: uusimpaan julkaisuun on napattu kappaleita ”Yön varjoista…” -pienjulkaisusta ja Nekrokrist SS -yhtyeen kanssa tehdystä splitistä. Splitistä napatut kappaleet ”Yöni usvassa” ja ”Ancestral Echoes” ovat erityispoikkeuksina uudelleennauhoitettuja versioita.

Mutta tarkastellaan aluksi, mistä uudet teokset ovat veistetty. Melankolisen kuuloisilla urkusovituksilla ja tarttuvilla säkeistöillä maustettu ”Night of the Ancient Rites” laittaa albumin mainiosti liikkeelle. Väkevämpi viisu ”Tietäjä” ja sen jatkajana toimiva hieman Goatmoonia muistuttava hieno ”Pohjan porteilta” jatkavat vahvasti levyn tarjontaa. Kolme ensimmäistä kappaletta ovat mainion kuuloisia, joiden parissa viettää useammankin kuuntelukerran.

Uudempina vetoina ”Yöni usvassa” ja ”Ancestral Echoes” eivät kuulosta kokoelmajulkaisussa hullummilta paloilta. Samat vibat, joita kolme ensimmäistä raitaa ovat tarjonneet, kuuluvat ja tuntuvat tismalleen yhtä hienoilta. Aika ei tunnu pitkältä, vaikka jälkimmäinen kappale toki venyy yhdeksän minuutin pituiseksi pötköksi. Omaan makuuni teoksesta olisi voinut saksia minuutin tai kaksi pois.

Julkaisun loppupuoliskolla olevan ”Yön varjoista” -kappaleen tunkkaisempi soundi sopii vallan mainiosti uudempien kappaleiden joukkoon, eikä itse teos kuulosta hassummalta. Hienot ja tarttuvat sovitukset saavat keskittymisen pysymään aisoissa. Mystinen ”Ikiroudan laaksossa” päättää levyn osuvasti ilman kummoisia kompromisseja.

”Pohjan porteilta” on todella onnistunut paketti kokoelmajulkaisuksi. Kolme uutta kappaletta ovat iskeviä, ja vähän vanhemmat kappaleet ovat mainioita lisäpaloja. Jos syystä tai toisesta olet missannut aikaisemmin mainitut split- ja EP-julkaisut, niin ei syytä huoleen. Tilanne on mahdollista korjata ”Pohjan porteilta” -kiekolla.

8½/10

Kappalelista:

1. Night of the Ancient Rites
2. Tietäjä
3. Pohjan porteilla
4. Yöni usvassa
5. Ancestral Echoes
6. Yön varjoista
7. Ikiroudan laaksossa

Nattfog Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua