Primordial – Redemption At The Puritan’s Hand

Irlannin suurin lahja musiikkimaailmalle, Primordial, on saanut aikaiseksi seitsemännen täyspitkänsä. Yhtye, joka on jo viime levyillään tehnyt monenkin toimittajan työnteon omalla tavallaan vaikeaksi, sillä uusia ylistyssanoja on enää kovin vaikea löytää. Eikä ”Redemption At The Puritan’s Hand” muuta tätä asetelmaa yhtään mihinkään levyn ollessa kerrassaan maaginen, fantastinen ja sanalla sanoen täydellinen.

Vaikka Primordial vielä monin paikoin luokitellaan jonkin sortin folk/black tai pakana metalliksi, on yhtye pikemminkin luonut täysin oman metalligenrensä ja maailmansa, jota se hallitsee mielin määrin. Sen monumentaaliset valtaisat eepokset ovat oikeastaan kaikkea mitä metallimusiikki ylipäätänsä tarvitsee; eeppisiä tunnelmia, ankaraa soitantoa sekä tarttuvia melodioita. Tähän päälle kun vielä lisätään vokalisti A.A.Nemtheangan käsittämättömän hienot vihaa, raivoa ja epätoivoa täynnä olevat likimain maailmanloppua julistavat laulusuoritukset, on käsissämme yksi vuosituhannen levyistä.

Mitään maata mullistavaa muutosta ei Primordial ole sitten edellisen levyn tehnyt, vaan pikemminkin ”Redemption At The Puritan’s Hand” on oiva jatkumo edeltäjälleen ”To The Nameless Deadille” ollen yksinkertaisesti vain vielä hitusen vahvempi kokonaisuus. Vaikka levylle on saatu pituutta reilusti yli tunnin verran, sillä kappaleet eivät tunnetusti yhtyeellä ihan lyhyimmästä päästä ole, ei levyltä löydy sekuntiakaan ylimääräistä. ”Redemption At The Puritan’s Hand” vie kuulijaansa ensi sekunneista asti vastustamattomalle matkalle, jonka aikana kuolema ja tuska ovat kenties lähempänä, mitä musiikkimaailmassa on koskaan koettu.

Kahdeksan liki täydellisen kappaleen kohdalta on vaikea valita omaa suosikkiaan, mutta viimeistään päätöskappaleen ”Death Of The Gods” jälkeen olen mykistynyt. Primordial on saanut aikaiseksi levyn, jonka ainoaksi pelottavaksi aspektiksi jää pirullinen pelko tulevaisuudesta; miten tästä voi enää parantaa? Vaan monikohan tätä mietti jo edellisen ”To The Nameless Dead” albumin jälkeen ja tähän yhtye tarjosi vastauksen nimeltä ”Redemption At The Puritan’s Hand”, helposti.

10/10

Kappalelista:

1. No Grave Deep Enough
2. Lain With The Wolf
3. Bloodied Yet Unbowed
4. God’s Old Snake
5. The Mouth Of Judas
6. The Black Hundred
7. The Puritan’s Hand
8. Death Of The Gods

http://www.myspace.com/primordialofficial

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua