Prinssi Rohkea ja Erämaan Rotat – Terveisiä Erämaasta!

levynkansiPrinssi Rohkea ja Erämaan Rotat -niminen kokoonpano on perustettu vuonna 2010 Vaasassa. Nelihenkinen bändi tekee omien sanojensa mukaan suomenkielistä punkkenrollia. Arvostelussa on nyt kesällä 2014 julkaistu EP ”Terveisiä Erämaasta!”.

EP alkaa ”Intro” -nimisellä introlla. Tässä mm. VR:n kuuluttajana toimiva miesääni kertoo kuulijoille mitä levyä he nyt kuuntelevat – pientä pikkunokkelaa. Prinssi Rohkea ja Erämaan Rottien laulaja ei ole VR:n kuuluttaja, sen sijaan hänen äänensä muistuttaa hyvin paljon nuorta Martti Syrjää.

Bändi tukeutuu osassa biiseissään populaarikulttuurin hahmoista kertoviin lyriikoihin. Biiseistä ”Vanha Teräsmies Muistelee” ja ”Terveisin Culkin” käsittelevät lyhyesti sanottuma sitä miten entisestä suuruudesta on tullut säälittävä kehäraakki. Biisissä ”Lokki Joonatan” kerrotaan käytännössä tarinaa, joka mukailee vahvasti tätä Richard Bachin vuonna 1970 julkaistua samannimistä kirjaa. Elikkäs EP:n kuusi varsinaisesta kappaleesta kolme tukeutuu populaarikulttuurin hahmoihin. Idea ei siis toimi enää tyylillisenä kikkailuna, ainoastaan herää kysymys siitä, että oliko nyt ihan tarpeellista tämä? Olisiko nyt pitänyt mennä siitä mistä aita ei ole matalin?

EP:n muut biisit ovat laadultaan vaihtelevia: kappaleessa ”Protagonisti ja Antagonisti” pohditaan esimerkiksi sitä miten voi tapaamistaan ihmisistä tietää ovatko he protagonisteja vai antagonisteja. Biisi on musiikillisesti ihan mukavasti menevää reipasta suomirockia, mutta lyriikan heikkous on ikävä tosiasia. Ymmärrän, että sanoilla protagonisti ja antagonisti on kiva leikkiä ja jopa toisinaan yksin pimeässä niitä toistella, mutta lyhyessä biisissä niiden toistuva hokeminen tuntuu tarpeettomalta.

EP:n vahvimmat kappaleet ovat ”Pullonkorkkeja Vesisateessa” sekä ”Maailman Vankina”. Biisit ovat raakileita, mutta todistavat sen, että kyllä bändillä on toivoa. Bändi on vielä nuori ja sillä ei ole yleisön silmissä vielä vahvaa identiteettiä. Yksinkertaisin, mutta haastavin keino identiteetin rakentamiseen on laulut joihin yleisö voi samaistua ja joiden voidaan kuvitella tapahtuneen artistille itselleen. Samaistumisarvon merkittävyyttä ei kannata aliarvioida. Kynä sauhuamaan pojat ja rohkeutta!

3/10

Kappalelista:

  1. Intro
  2. Protagonisti ja Antagonisti
  3. Vanha Teräsmies Muistelee
  4. Terveisin Culkin
  5. Pullonkorkkeja Vesisateessa
  6. Lokki Joonatan
  7. Maailman Vankina

https://www.facebook.com/prinssirohkea?fref=ts

Kirjoittanut: Sanna Uusi-Rasi

Kommentoi julkaisua