Progressiivista hippirockia Janis Joplinin ja Woodstock-festivaalin innoittamana – arviossa Children of the Sünin toinen pitkäsoitto ”Roots”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 2.5.2022

Ruotsalainen Children of the Sün julkaisi tänä keväänä toisen pitkäsoittonsa, jolla yhtye päästää ilmoille täyden kavalkadin 70-luvun rockia hippisanoman kera. Melankolinen albumi tulvii utuisia äänimaisemia ja pohdiskelevia sanoituksia sekä sisältää yllätyksiä, jotka ilahduttavaa kuulijaa moneen otteeseen.

Janis Joplinista, Jimi Hendrixistä ja Woodstock-festivaalista omien sanojensa mukaan inspiraationsa ammentava Children of the Sün on luonut toiselle pitkäsoitolleen laajan arsenaalin kappaleita, joissa teemoina vilahtelevat niin elämän rajallisuus, sielu kuin luontokin. 13 kappaleen aikana kuljetaan harmonisissa äänimaisemissa ”Willow Tree” ja ”Epilogue” -kappaleiden kaltaisissa teoksissa, mutta ilmoille päästetään säännöllisesti myös vauhdikkaampaa antia. Albumin aloittava ”Reflection”, sähköinen ”Thunder” ja rehvakkaasti groovaava ”The Soul” edustavat menevää linjaa.

Kuusihenkinen Children of the Sün liikkuu pitkälti progressiivisen rockin äärellä, missä nopeat tahdinvaihdokset ja instrumentaaliset osuudet ovat tyypillisiä. Kappaleiden kestot on pidetty maltillisesti noin viidessä minuutissa, minkä takia kuunteluinto pysyykin hyvin yllä. Myös itse albumikokonaisuus on rakennettu siten, että tunnelmat pääsevät rauhassa kasvamaan, eikä niitä rikota yhtäkkiä hyvin erilaisella kappaleella. Sen takia levy eteneekin sulavasti, paikoin harmonisesti.

Progressiivisten ja polveilevien sävellysten lisäksi ruotsalaisyhtyeen kannatteleva voima on sen solisti Josefina Berglund Eklund. Vokalistilla on kaunis ja persoonallinen ääni, jota hän käyttää taitavasti ja laaja-alaisesti. ”Leaves”-kappaleella solisti tulkitsee kaihoisan kauniisti, kun taas ”Eden”-teoksella hän liikkuu äänialansa hauraimmilla asteikoilla. Vastaavasti ”Reflection”, ”Man in the Moon” ja ”The Soul” -kappaleilla Berglund Eklund tekee väkevimmät laulusuorituksensa, jotka tuovat väkevyydessään mieleen The Black Mirrorsin Marcella Di Trolan.

Children of the Sünin toinen pitkäsoitto ei ole kokonaisuutena eheimmästä päästä, mutta albumin rönsyilevyys lisää sen hohdokkuutta. Pitkäsoiton aikana ruotsalaisyhtye kuljettaa kuulijan monenlaisten tunnelmien läpi hallitusti, ja pitää huolen siitä, että kuuntelija saa kattavan käsityksen yhtyeen repertuaarista. Kokonaisuutena ”Roots” on ilahduttava ja puoleensavetävä ja ennen kaikkea autenttisen kuuloinen.

Kappalelista:

1. Reflection

2. Leaves

3. Blood Boils Hot

4. Gaslighting

5. Eden

6. Willow Tree

7. Roots

8. Man in the Moon

9- The Soul

10. In Silva

11. Thunder

12. Reaching for Sun

13. Epilogue

https://www.facebook.com/Childrenofthesuun/?ref=page_internal