Promoottori: Download-pilotti on ”satavarma todiste” festarien koronaturvallisuudesta

Kirjoittanut Joonas Arppe - 22.6.2021

Julkaisimme eilen sivustollamme uutisen, jossa kerroimme Donington Parkissa vuosittain järjestettävän Download-festivaalin toteutuneen rajoitetulla kapasiteetilla; peräti 10 000 ihmistä nautti vapaaehtoisesti mukaan ilmoittautuneiden lista-artistien tarjoamasta livemusiikista ilman maskia tai lähikontaktien vähentämistä.

Tapahtumassa esiintyivät mm. Frank Carter & The Rattlesnakes, Bullet For My Valentine ja While She Sleeps.

Terveysviranomaiset tutkivat koronaturvallisen pilottitapahtuman aikana tartuntojen minimoimiseksi asetettujen protokollien tehokkuutta. Osallistujilta vaadittiin negatiivinen sivuvirtaustestitulos tapahtumaa edeltävänä aamuna. Tiukka protokolla vaati myös negatiivisen PCR-testin paikalle saapumisen sekä poistumisen yhteydessä.

”Tämä on fantastinen lopputulos” Download-festivaalin järjestävän Festival Republicin johtaja Melvin Benn kertoo NME:lle. ”Sydämeni todella pakahtuu tästä kaikesta.”

”Noudattamiemme ohjeidenmukaisuuksien määrä on käsittämätön. Sitä tavallaan kuvittelisi, että olemme jo pandemian keski- tai loppuvaiheilla, joten myöntymisemme kaikkeen on todellakin erityistä. Se yhdistyy yhtä lailla kummalliseen normaaliuden tunteeseen, koska olemme olleet poissa pelistä niin kauan.”

Benn kertoo, ettei koronarajoitusten purkamisen myöhästyminen Iso-Britanniassa olisi ongelma, mikäli lisää festivaaleja tahdottaisiin järjestää. Pääministeri Boris Johnsonin hallitus on alan toimijoilta saamastaan kritiikistä huolimatta pitänyt rajoitukset tiukkana, vedoten suurten yleisötapahtumien turvaamisen olevan yhä mahdotonta.

”Tämä on todiste siitä, ettei se ole totta. Tässä on satavarmaa näyttöä siitä, ettei se ole totta. Tämä on todella selkeä demonstraatio siitä, että sen pystyy tekemään.”

Downloadin festivaalipäällikkö Andy Copping kertoo olevansa tulevaisuuden suhteen hyvin optimistinen:

”Fakta on, että tässä tai muissa pilottitapahtumissa ilmaantuneiden tartuntojen määrä on olematon. Se näyttää, että tämä toimii. Oli sitten kyse rokotuksista, ihmisten käytöksestä tai testauksen takaamasta turvallisuudesta – kaikki loksahtaa paikoilleen.”

”Olemme sanoneet tätä jo hetken aikaa, mutta todellisuudessa olet enemmän turvassa festareilla kuin porttien ulkopuolella.”

”On tärkeää tehdä tämä niin realistisesti kuin ikinä mahdollista” kertoo Download-pilottia ja muita rajoittamattomia yleisötapahtumia tutkinut professori Paul Monks. ”Riskiä ja sitä alentavia tekijöitä on mahdoton tutkia, mikäli ihmiset eivät käyttäydy normaalisti.”