Prong – Carved Into Stone

Tommy Victorin luotsaama Prong on täällä jälleen. Lukuisia miehistönvaihdoksia, tyylisuunnanmuutoksia ynnä muuta kokenut yhtye ei ole oikein koskaan päässyt nousemaan kovinkaan isoksi nimeksi. Yhtyeen tähtihetket sijoittuvat aika pitkälti vuonna 1994 julkaistun ”Cleansing” -albumin aikoihin. Tuolta levyltä löytyy myös yhtyeen tunnetuin kappale, ”Snap Your Fingers, Snap Your Neck”, jota ovat omalla versioinnillaan kunnioittaneet mm. Demon Hunter, Dry Kill Logic ja Six Feet Under. Yhtyeen edellinen levy ”Power Of The Damager” oli mielestäni yllättävänkin toimiva albumi, joten siltä pohjalta voidaan olettaa että jotain annettavaa yhtyeellä olisi myös tällä uudella ”Carved Into Stone” -levylläkin.

Avauskappale ”Eternal Heat” vyöryykin kuuntelijan yli erittäin vahvasti. Kappaleesta löytyy yhtyeen alkuaikojen hardcore- ja thrash-vaikutteita, ja lopputulos on erittäin hyvänkuuloinen. ”Keep On Living In Pain” jatkaa edelleen hyvää riffittelyä, mutta vetää tempoa hieman hitaammaksi ja raskaammaksi. Onneksi yhtye on tajunnut jättää nuo industrial-vaikutteet lähes kokonaan taka-alalle, nimittäin ne eivät omasta mielestäni oikein koskaan Prongin musiikkiin täysin istuneet, vaikka niitä löytyy tuolta ”Cleansing” -albumiltakin.

”Carved Into Stone” -albumi vastaa kyllä hyvin kysymykseen, miksei Prong ole koskaan sen suurempaa suosiota saanut nauttia. Ja vaikka tältäkin levyltä löytyy muutamia erittäin kovatasoisia ralleja, niin vastapainoksi löytyy myös mitäänsanomattomia, jopa hieman tylsiäkin kappaleita. Esimerkkinä mainittakoon ”Ammunition” –kappale, joka ei oikein tunnu etenevän suuntaan eikä toiseen. Parhaimmillaan tämä yhtye jyrää todella vakuuttavasti, mutta tylsimmillään se sitten laahaakin todella puuduttavasti. Onneksi tällä levyllä mennään kuitenkin kohtalaisen reippaalla askeleella, eikä varsinaisia notkahduksia tule kuin muutama.

”Carved In Stone” ei ole tämän yhtyeen parhain albumi, mutta jos nyt pitäisi koota yhtyeen Best Of-albumi, niin kyllä tältä muutama raita ehdottomasti siihen mahtuisi. ”Eternal Heat”, ”List Of Grievances” ja raskaampaa antia edustava nimikkoraita ”Carved Into Stone” ovat kyllä erittäin toimivia vetoja. Eikä sovi myöskään unohtaa kappaletta ”Put Myself To Sleep” joka jää väkisinkin soimaan päähän, mutta tällä kertaa se on ihan myönteinen asia.

Prong ei tarjoile suuria uudistuksia, eikä vuoden kovinta metallialbumia, mutta hyvin toimivan kokonaisuuden, ja kehoitankin kaikkia tutustumaan tähän yhtyeeseen. Varsinkin albumit ”Cleansing”, ”Prove You Wrong” ja ”Beg To Differ” ovat tämän uusimman lisäksi tutustumisen arvoisia.

7/10

Kappalelista:

1.Eternal Heat
2.Keep On Living In Pain
3.Ammunition
4.Revenge Served Cold
5.State Of Rebellion
6.Put Myself To Sleep
7.List Of Grievances
8.Carved Into Stone
9.Subtract
10.Path Of Least Resistance
11.Reinvestigate

http://www.myspace.com/prong

Kirjoittanut: Juha Attola