Provinssiin ja Tuskaan saapuvan Sabatonin Pär Sundström: ”On suuri kunnia saada soittaa kaksi keikkaa Suomessa kesällä”

Helsingin Jäähalli 2017

Ruotsalainen power metal -yhtye Sabaton kiertää parhaillaan Yhdysvalloissa ja heittää kaksi festarikeikkaa Suomessa kesällä. Haastattelimme yhtyeen basisti Pär Sundströmiä ja kyselimme häneltä muun muassa, kuinka Sabaton on onnistunut saavuttamaan suosiota Amerikassa ja mitä kesän tulevilta festarikeikoilta voidaan odottaa.

Miten kiertueenne on tähän mennessä sujunut?

Pär: Fantastisesti! Joka paikassa on ollut enemmän ihmisiä kuin olemme osanneet odottaa. Fanit ovat olleet tyytyväisiä, ja olemme saaneet hyviä arvosteluja. Lisäksi on mahtavaa kiertää Leaves Eyesin ja Battle Beastin kanssa.

Olinkin kysymässä, miten kiertäminen Battle Beastin kanssa sujuu. Taidatte tulla hyvin juttuun?

Sabaton Helsingin Jäähalli 2017

Pär: Kyllä, he ovat upeita ihmisiä. Olemme keikkailleet heidän kanssaan aikaisemminkin.

Soitatte kiertueella “The Last Stand” -albuminne materiaalia. Oletteko olleet tyytyväisiä palautteeseen, jota olette siitä saaneet?

Pär: Todellakin. On upeaa, kun meitä pyydetään soittamaan uutta materiaalia. Jenkeissä on paljon faneja, jotka ovat löytäneet meidät kyseisen albumin kautta ja haluavat kuulla biisejä nyt livenä.

Tänä päivänä on trendinä, että bändit soittavat klassikkoalbumeitaan kiertueillaan. Pystyisitkö kuvittelemaan, että Sabaton soittaisi “The Last Stand” -albumin kokonaisuudessaan samalla tavalla jonain päivänä?

Pär: Miksei, mutta toivottavasti on vielä pitkä aika siihen, että albumia voi sanoa klassikoksi.

Sabaton Helsingin Jäähalli 2017

Olette aina olleet aktiivisia, kun kyse on uuden musiikin julkaisemisesta; olette julkaisseet uuden albumin noin joka toinen vuosi viime vuosina. Onko saman tahdin pitäminen vaikeaa nyt, kun suosionne kasvaa koko ajan?

Pär: Kyllä. Kierrämme enemmän, ja kiertueista on tullut pidempiä. Aikaisemmin kiersimme Euroopassa, nyt myös Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa. Niihin kuluu aikaa, mikä tietysti venyttää biisien kirjoittamista ja uusien albumien julkaisusuunnitelmia.

Olette tosiaan nyt kiertueella Jenkeissä. On sanottu, että eurooppalaisten bändien on vaikea menestyä Yhdysvaltojen markkinoilla. Miten teille on tässä tapauksessa käynyt?

Pär: Se on ihan totta. Se on hyvin monimutkaista, varsinkin Sabatonin kaltaiselle bändille, sillä power metal ei ole ikinä menestynyt Amerikassa. Emme kuitenkaan luovuttaneet toisin kuin monet muut bändit, vaan kiersimme Amerikassa neljä kertaa lämppäribändinä lyhyellä aikavälillä vuonna 2014. Nyt olemme saavuttaneet suosion siellä, vaikka kukaan ei olisi sitä ikinä uskonut. Teimme asiat omalla tavallamme, ja se toimi meidän onneksemme hyvin.

Millaisia nuo lämppärikiertueet olivat teille taloudellisesti?

Pär: Onhan se tietysti rankkaa. Meillä oli toki etuna se, että olemme suosittuja Euroopassa, minkä ansiosta pääsimme Jenkkeihin lämppäribändiksi muille bändeille. Toki se otti oman aikansa ja rahallisesti oli tiukkaa. 

Kiersitte Euroopassa viimeksi Acceptin kanssa, jolloin soititte myös Helsingin jäähallissa Suomessa. Millaisia muistoja teillä on kyseiseltä kiertueelta ja Suomen keikalta?

Pär: Meillä on paljon hienoja muistoja siltä kiertueelta. Soittaminen isoilla keikkalavoilla jäähalleissa ja areenoilla mahdollisti suuremman tuotannon. Emmekä soittaneet vain Ruotsissa, Suomessa, Saksassa ja niin edelleen, vaan myös esimerkiksi Kreikassa, Bulgariassa ja Irlannissa. Uskon, ettei Eurooppa unohda kiertuettamme hetkeen. Minusta oli kiva tulla Helsinkiin ja huomata, miten paljon ihmisiä oli paikalla, vaikka edellisestä Suomen vierailustamme ei ollut kovin pitkä aika. Olin todella tyytyväinen siihen keikkaan.

Mitä ajattelet siitä, kun ihmiset heittävät “Taasko he tulevat Suomeen?” -tyylisiä kommentteja?

Sabaton Helsingin Jäähalli 2017

Pär: Ymmärrän kyllä toisinaan sen, että jotkut saattavat ajatella noin. Meillä ei kuitenkaan ole mitään syytä pysyä poissa Suomesta. Suomi on mahtava maa, ja sinne on aina ilo palata soittamaan.

Kun kiersitte Acceptin kanssa, joissakin kommenteissa ihmeteltiin, että kiertueen pääesiintyjänä olitte te eikä Accept. Missä oikeastaan kohtasit näitä ennakkoluuloja?

Pär: Pääosin joissakin Etelä-Euroopan maissa, joissa Accept soittaa harvoin tai ei ole aikaisemmin soittanut. Jotkut ihmiset uskovat edelleen, että he ovat isompi bändi kuin he todellisuudessa ovat. Totta kai Accept on todella tärkeä bändi, mutta fakta on yksinkertaisesti se, että tänä päivänä he eivät myy yhtä paljon lippuja kuin me. He luottavat vanhaan materiaaliinsa ja fanipohjaansa toisin kuin me; me pyrimme tekemään uutta musiikkia ja kasvattamaan fanipohjaamme jatkuvasti.

Syy, miksi teemme tätä haastattelua, on se, että soitatte Suomessa kaksi festarikeikkaa kesällä, Provinssissa ja Tuskassa. Miten päädyitte tähän?

Pär: Molemmat festarit halusivat meidät soittamaan. Meillä on hyvät välit Tuskan järjestäjien kanssa, ja halusimme myös soittaa Provinssissa, koska emme ole soittaneet siellä aikaisemmin. Tietysti kaikki tämä vaati neuvottelua, sillä molemmat festarit ovat samana viikonloppuna. Onneksi neuvottelu promoottorien ja meidän välillä kanssa oli avointa. Haluamme soittaa niin monille faneille kuin mahdollista. Olen iloinen siitä, kuinka avuliaita ja mukavia promoottorit olivat meitä kohtaan tässä asiassa.

Jännittääkö, kuinka keikat loppujen lopuksi sujuvat?

Pär: Minua ei jännitä yhtään. Olen varma, että molemmista illoista tulee mahtavia.

Aiotteko soittaa samat setit molemmilla festareilla vai sekoittaa pakkaa vähän? Tiedän, että on faneja, jotka tulevat katsomaan molemmat keikat.

Pär: Yritämme rakentaa parhaat mahdolliset setit kummallekin show’lle. Ne tulevat kuitenkin olemaan aika samanlaisia esimerkiksi sen takia, että meillä on rajallinen soittoaika.

Provinssiin tulee varmasti paljon ihmisiä, jotka eivät ole ennen nähneet teitä livenä. Mitä he voivat odottaa tulevalta keikalta?

Pär: Sabaton on aina hyvin viihdyttävä livebändi. Kerroimme promoottereille, että haluamme pyrotekniikat ja muut erikoisefektit mukaan show’humme. Olen varma, että luvassa on fantastinen keikkakokemus.

Kiitos paljon haastattelusta ja onnea kiertueen kanssa! Mitä haluaisit sanoa suomalaisille faneillenne, jotka lukevat haastattelun ennen kesän festarikekkoja?

Pär: Olen varmaan pitkälti kertonut jo tärkeimmät asiat. Vaikka jotkut valittavatkin, että ravaamme Suomessa jatkuvasti, yleisön reaktiot ovat kuitenkin osoittaneet, että meitä on odotettu. Näiden keikkojen jälkeen emme ole ihan heti tulossa Suomeen, joten jos haluatte kuulla “The Last Stand” -albumin tuotantoa vielä livenä, kannattaa tulla katsomaan meitä.

Haastattelu: Arto Mäenpää

Kommentoi julkaisua