Psychework jatkaa vakuuttavia otteitaan kakkosalbumillaan ”Karelian Hills”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 4.5.2018

Kotimainen Psychework nousi kertalaakista kotimaisen metallimusiikin tähtitaivaalle debyyttialbumillaan “The Dragon’s Year”. Harva yhtye onnistuu vastaavalla tavalla puskemaan lähes tyhjästä parrasvaloihin ja keräämään ylitsepursuavaa suitsutusta, mutta Psychework tuntui hetkessä olevan kaikkien huulilla. Moisen tempun jälkeen luulisi suorituspaineiden varjostavan uuden materiaalin luomista, mutta metalliryhmä osoittaa epäilykset turhiksi: yhtyeen toinen studioalbumi “Karelian Hills” kun on erittäin tiukka kiekko.

Psychework takoo musiikkiaan edelleen tutulla tyylillään. Homman nimi on melodioihin kallellaan oleva metallimusiikki, jota tuetaan sinfonisilla elementeillä ja voimametallilta haiskahtavilla kiihdyttelyillä. Kahdeksasta kappaleesta koostuva “Karelian Hills” on tasaisen vahva kokonaisuus, joka etenee tunnelmasta toiseen saumattoman soljuvasti, ja albumin mitalle on tungettu hengästyttävät määrät monenlaista kiinnostavaa kuultavaa. Välillä painotus on rauhallisen kauniissa tunnelmassa, paikoin edetään rivakalla metallilaukalla, ja muu aika luu lyödään kurkkuun mahtipontisella paisuttelulla.

Harva albumi onnistuu vastaavalla tavalla menemään ihon alle, mutta “Karelian Hills” on täynnä kertalaakista maaliin iskeviä sävellyksiä ja vakuuttavia hetkiä. Erityisesti Antony Parviaisen tunteen palolla ryöppyävä vokalisointi ansaitsee erityismaininnan, sillä miehen taidokas ulosanti nostaa yksinään albumin pisteitä roimasti. Myös kappalemateriaali on kovatasoista. Parhaimpiin hetkiin lukeutuvat albumin vahvasti aloittava “Siege”, mahtipontinen nimikkokappale, uhkaava “Sky Keeps Raining” ja rokkaavat “Phantoms White” sekä “Ghost Patrol”. Timanttisella biisikimaralla on myös kääntöpuolensa, sillä vahvojen kappaleiden vastapainoksi ne hieman tasapaksummat vedot erottuvat selkeästi massasta. Esimerkiksi perushyvät kappaleet “Fury and the Beast” sekä “Fire Still Burns” ovat varsin mukavaa kuunneltavaa, vaikkeivät ne nostata albumin huippuvetojen kaltaisia kylmiä väreitä.

Psychework on rakentamassa itsestään yhtä kotimaisen metallimusiikin kiinnostavimmista tapauksista. “Karelian Hills” on hienoa jatkoa yhtyeen debyyttialbumille. Harva kiekko onnistuu tällä tavoin menemään luihin ja ytimiin, mutta Psychework taitaa hämmästyttävällä tavalla helppotajuisen ja kunnianhimoisen musiikin luomisen. Tästä syystä kiekko tuntuu kokonaisuudelta, jolla on paljon tarjottavaa vielä pitkän aikaa. Jos albumi synnyttäisi enemmän huippuvetojensa kaltaisia tunnemyrskyjä, olisi “Karelian Hills” lähes täydellinen julkaisu. Vaan tällaisenaankin kiekko on niin viihdyttävä ja vaikuttava elämys, että sille voi antaa ison suosituksen.

8½/10

Kappalelista:
1. Siege
2. Phantoms White
3. Sky Keeps Raining
4. Fury and the Beast
5. Karelian Hills
6. Fire Still Burns
7. Ghost Patrol
8. There Beyond