(Psychoparalysis) – Human Disposition

Vantaalainen (Psychoparalysis) kertoo soittavansa musiikkia, jota kutsutaan nimellä dynamic death metal. Bändi on perustettu vuoden 2009 lopulla, kun vokalisti/kitaristi Anssi Kantola huomasi tehneensä kappaleita, jotka eivät sopineet miehen muille yhtyeille. Vuoteen 2013 mennessä (Psychoparalysis) on saanut aikaiseksi kolme demoa ja nyt on aika ensimmäiselle albumille nimeltään ”Human Disposition”.

Aluksi levy vaikutti hieman vaikealta ymmärtää, mutta loppua kohden ja viimeistään toisella kuuntelukerralla se alkoikin äkkiarvaamatta pärisemään yllättävän kovaa. Bändin musiikki ei ole sitä kaikkein perinteisintä death metallia, mutta kyseiseen genreen sen silti lokeroisin, jos joku pitäisi valita. Sekaan on ripoteltu melodisuutta sinne tänne, minkä huomaa varsinkin kitarasooloissa. Kokeilevaa asennettakin on huomattavissa, mutta toisaalta osa riffeistä taas groovaa mukavan yksinkertaisesti, brutaaliutta kuitenkaan unohtamatta. Esimerkiksi ”Truth Altered”- kappaleesta tulee vahvasti mieleen death metallin elävä legenda Bolt Thrower, välillä Karl Willettsin tulkintaa muistuttavaa murinatyyliä myöten.

Järjestyksessä seuraava kappale ”Beyond Iris” taas on huomattavasti melodisempi ja kokeilevampi. Biisiin on mahdutettu niin puhtaita näppäilykohtia kuin melodisia kitaraleadejakin. Jopa puhdasta laulua, tai oikeastaan kuiskausta, löytyy. Voidaan melkeinpä puhua jonkinlaisesta eeppisestä järkäleestä, sillä pituutta kappaleelle on kertynyt lähemmäs kahdeksan minuuttia.

Vaikka aluksi nyrpistelin hienostunutta nokkaani, niin lopulta ”Human Dispositionista” kuoriutui erinomainen levyllinen varsin omanlaistaan death metallia. Raaka-aineena on ehta ja brutaali death metal, mutta soppaan on heitetty makua antamaan vaikutteita vähän sieltä sun täältä. Levyä kuunnellessa ei tule tylsää, sillä kappaleet ovat sopivasti erilaisia, mutta silti pohjimmiltaan hyvässä suhteessa samanlaisia. En näe mitään syytä, miksei (Psychoparalysis) voisi tulevaisuudessa olla kovakin tekijä kotimaisessa ja miksei maailmanlaajuisessa metalliskenessä. Onhan bändi kerinnyt jo keikkailemaan muun muassa Venäjällä ja Meksikossakin. Paitsi että jätkät hei, mikä noiden sulkeiden idea on? Jatkoon silti.

8½/10

Kappalelista:

  1. Throne of Mammon
  2. The Numbers Become My Enemies
  3. Fail to See
  4. Relinquish
  5. Looking Back to Tomorrow
  6. Human Disposition
  7. Truth Altered
  8. Beyond Iris
  9. Loss of Time
  10.  The End Results in Violence

https://www.facebook.com/psychoparalysis?fref=ts

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Kommentoi julkaisua