Pula-ajan hevimetallia kanadalaisittain – arviossa Anvilin uutuusalbumi ”Impact is Imminent”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 20.5.2022

On oikeastaan erikoista, kuinka kanadalainen heavy metal -yhtye Anvil porskuttaa edelleen. Jo vuonna 1981 ensimmäisen albuminsa julkaissut bändi kun ei ole koskaan murtautunut hevimetallin kuninkuusluokkaan, jonka myötä elo musiikkimaailmassa on ollut kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista. Toisaalta tämä ei myöskään ole ihme, sillä yhtyeen veivaama musiikki on kaikkea muuta kuin erottuvaa ja ikimuistoista. Anvilin ulosanti tuntuukin lähinnä pula-ajan hevimetallilta, jossa vähistä aineksista pyritään saamaan mahdollisimman paljon irti. Maukkaita sattumia seasta on aina löytynyt eikä homma ole ikinä täysin mautonta ollut, mutta levykokonaisuudet ovat tupanneet jäädä laihoiksi.

Muutoksia tuttuun kaavaan ei tuo yhtyeen 19. studioalbumi “Impact is Imminent”. ”Gomez”-kipaleen erikoisia puhallinosuuksia lukuun ottamatta meininki on juuri sitä, mitä yhtyeeltä on totuttu odottamaan. Muutama hyvä kappale sekaan mahtuu – kuten mukavasti rokkaavat vedot “Take a Lesson” sekä “Ghost Shadow”-, mutta pääosin tarjolla on kakkoslaadun kitarariffeistä rakennettua raskasmetallia. Erityisen selvästi ideoiden puutteen huomaa kertosäkeissä, joissa kappaleiden nimiä vatvotaan puuduttavuuteen saakka. Erilaisia nyansseja on turha odottaa. “Impact is Imminent” jää kokonaisuutena ontoksi, sillä aidosti kiinnostavaa sisältöä on niukasti.

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

Anvil on epäilemättä maailman sympaattisin hevimetallibändi, jonka asennetta ja periksiantamattomuutta on pakko arvostaa. Siksi tuntuukin jopa ikävältä todeta, että “Impact is Imminent” on yhtyeen omallakin mittapuulla melkoisen tasapaksu teos. Peräti 14 kappaletta sisältävä kiekko on aivan liian pitkä, jotta niitä aidosti hyviä hetkiä jaksaisi ruopata kaiken musiikkimassan seasta. Harmi, sillä turhia rönsyjä karsimalla yhtyeen perinnetietoisesta hevimetallista olisi saatu enemmänkin irti.

Kappalelista:

 1. Take a Lesson
 2. Ghost Shadow
 3. Another Gun Fight
 4. Fire Rain
 5. Teabag
 6. Don’t Look Back
 7. Someone to Hate
 8. Bad Side of Town
 9. Wizard’s Wand
 10. Lockdown
 11. Explosive Energy
 12. The Rabbit Hole
 13. Shockwave
 14. Gomez