Punaniskoja ja goblineja – Lamb of God ja Kreator Helsingin jäähallissa
Yhdysvaltalainen groove metal -jätti Lamb of God sekä saksalainen thrash metalin ikoni Kreator konsertoivat helmikuun 19. päivä Helsingin jäähallilla. Mukana yleisöä voitelemassa oli niin ikään yhdysvaltalainen crossover thrash -pumppu Municipal Waste.
Helsingin alkuhurmokseen saattanut Municipal Waste on nähty Suomen kamaralla viimeksi vuonna 2013, ja yhtyeen keulilla juhliva Tony Foresta heittikin aiheesta vitsiä.
Jälleen kerran erittäin passeli lämmittelybändi illan järkäleille, vaikka sillä onkin jo uraa kiitettävästi takana. Yhtye ei tehnyt minuun kuitenkaan oikeastaan minkäänlaista vaikutusta. Bändiä on tullut viimeksi kuunneltua ala-asteella, jonne se myös omalta osaltani jää. Oli kuitenkin kiva kuulla ”The Art of Partying” -albumin kappaleita livenä, kun edellinen kerta oli albumin julkaisun aikaan.
Sitten tarjoiltiinkin teutonisen thrash metalin kivijalkaa eli Kreatoria. Kuten illan jokaisen bändin kohdalla, oli nytkin kyse ala-asteen suosikistani.
En kuuntele Kreatoria enää aktiivisesti ja surukseni sain huomata, että yhtyeen uudempi materiaali on melko kelvotonta ja lähes Arch Enemyn kaltaisien suurien kertosäkeiden melodioihin taipuvaa. Rässistähän se tietysti menee, mutta voisiko ihan vähän malttaa sitä kornia maailmanparantajameininkiä? Vaikka yhtyeen selkeän sosialistinen viesti onkin sydäntä lähellä, jää se aika vaisuksi esitykseksi latteiden huudahduksien kanssa.
Iltaan mahtui toki yhtyeen klassikoita, ja nehän käräyttivät aivojen dopamiinireseptoreita. Yhtyeen rekvisiittaan kuuluu parin kappaleen kohdalla sen maskotin asuun pukeutuneita patsastelijoita. Jumalauta, sunnuntai ja tuplapalkka! Hymyä huulille toivat myös lavan katosta hirtettynä roikkuvat hahmot. Ja siihen taakse jättimäinen ”Violent Revolution” -backdroppi, ja ai että, kun meininki maistui taas hyvältä. Suoritus oli tämänkin bändin kohdalla yllättävän kiitettävä, mikä on näin vanhoilta jarruilta aina kunnioitettava saavutus.
En innostunut vielä ensimmäisten bändien aikana jalkautumaan pitin pyörteisiin ja huomasin, miten paikallaan pönöttäminen muiden illalle rauhallisemman linjan valinneiden kanssa ramaisi.
Lamb of Godin myllytyksen aikaan oli jo viimeistään pakko laittaa tanssijalkaa toisen eteen. Ja nyt puhuttiinkin jo sitten modernin metallin Metallicasta. Lamb of God on se erinomainen lenkki vanhemman ja modernimman metallin suuntausten välissä, ja se maistuu sellaisenaan melkein jokaiselle, joka tykkää vähän suurempien markkinoiden hevistä.
Ja pidettiinhän siitä, sillä juhlat räjähtivät käyntiin saman tien, kun yhdysvaltalaisyhtye antautui lavalle.
Kuten muutkin illan yhtyeet, pyrki myös Lamb of God tekemään läpileikkauksen diskografiaansa. Yhtyeen debyyttiä ”New American Gospelia” ei illan aikana kuultu, mutta se ei juurikaan haitannut. Jälleen sai huomata, miten järkyttävän hyvässä kondiksessa bändi on.
Pakko näin ohimennen mainita, että yhtyeen kappaleessa ”Laid to Rest” on jotain todella ikonista. Ja kun bändi tarjosi sen helsinkiläisyleisölleen, repesi tanssilattia aivan uuteen uskoon. Löysin itseni välillä lavan edestä toisesta rivistä, kun taas välillä mikseripöydän hujakoilta. Jengi repi toisiaan kuin viimeisiä vessapaperipaketteja koronan aikana.
Niin, tätä keikkaa oli tosiaan yritetty järjestää jo vuodesta 2020 lähtien. Ja nyt se viimein tapahtui. Kreatorin ja Lamb of Godin mukana piti alun perin olla yhdysvaltalainen thrash metal -lupaus Power Trip, mutta murskaavien kuolonuutisten jälkeen Gatecreeper ja Thy Art Is Murder paikkasivat lämmittelijän sijaa tippuen lopulta Municipal Wasten tieltä. Alun perin remmissä mukana olleen Power Trip -yhtyeen laulaja Riley Gale menehtyi yllättäen bändin ollessa juuri nousukiidon partaalla.
Hyvä ilta jälleen! Innokas yleisö osoitti soihdunkantajille, että kysyntää on.
Raportti: Otto Vainionpää
Kuvaaja: Sami Hinkkanen