Punk täyttää Lempäälän – Puntala-rock käynnistyy huomenna perjantaina

Kirjoittanut Niko Kuusela - 27.7.2017

Suomen suurin punk-alakulttuurin tapahtuma Puntala-rock järjestetään tulevana viikonloppuna (28.–29.7.) Puntalan idyllisellä leirintäalueella Lempäälässä. Toistaiseksi kylmää säätä tarjonneesta kesästä huolimatta luvassa on kesän kuumin festivaali.

Suomen festivaalikesän punkein tapahtuma Puntala-rock täyttää Lempäälän maalaismaiseman punk-alakulttuuriin vihkiytyneellä festivaalikansalla tulevana viikonloppuna. Yhdessä tekemisen henkeä ja positiivista asennetta pursuavaa Puntala-rockia on järjestetty lähes samalla kaavalla jo 1980-luvulta lähtien.

Puntala-rock on jälleen kerännyt esiintyjälistalleen kotimaasta ja ulkomailta artisteja laidasta laitaan – punkin viitekehyksen sisällä. Mukana on sekä pitkään tahkonneita klassikkobändejä että genren tuoreita nimiä. Kaiken kaikkiaan Puntalan festivaalialueella ja klubitapahtumissa esiintyy tänä vuonna noin 40 bändiä.

”Jälleen kerran saimme nauttia positiivisesta ongelmasta bändejä valitessamme. Halukkaiden esiintyjien runsas määrä todistaa tapahtumamme tarpeellisuuden sekä punk-alakulttuurin elinvoimaisuuden. Punk on kaikkea muuta kuin kuollut”, sanoo Puntala-rockin järjestelyistä vastaava Mikko Koivuluoma.

Tänä vuonna Puntala-rockin tunnetuimmat ja todennäköisesti odotetuimmat bändit ovat pitkän hiljaisuuden jälkeen rivinsä koonnut brittiläinen Anti-System sekä monikansallinen Tau Cross, jonka jäsenten taustalta löytyy useita legendaksi luokiteltavia bändejä kuten Amebix, Misery ja Voivod.

Brittiläinen Anti-System julkaisi ensimmäisen äänitteensä jo vuonna 1982. Raivokkaaksi livekokoonpanoksi aikalaisten kertomuksissa mainittu yhtye päätti yhteiselonsa muutaman julkaisun jälkeen, ei vähiten kahden bändin jäsenen jouduttua vankilaan eläinoikeustyön nimissä tehtyjen iskujen vuoksi. Lähes kolmen vuosikymmenen tauon jälkeen Anti-System yllätti julkaisemalla uuden EP:n aiemmin tänä vuonna ja saapuu nyt ilahduttamaan Puntalan festivaaliyleisöä.

”Olemme onnistuneet lähes joka vuosi haalimaan Puntalaan klassikkobändin, joka on hiljattain kasannut rivinsä uudelleen. Anti-System on osa tätä jatkumoa. Tuskin kovinkaan suuri osa Puntalan kävijöistä tietäisi edes bändin kasanneen rivinsä, ellemme olisi julkistaneet heidän kiinnitystään”, Koivuluoma myhäilee.

Tau Cross on yksi harvoista punk-musiikkiin liitettävistä bändeistä, joita voi hyvällä omatunnolla kutsua superkokoonpanoksi. Lähes myyttiseen maineeseen kohonneen Amebixin basistin Rob Millerin vetämä Tau Cross seilaa punkin ja metallin välimaastossa kuulostaen loogiselta jatkolta 1980-luvulla aktiivisimmillaan olleelle Amebixille. Yhtye itse sanoo soittavansa tummalla folkilla maustettua metallipunkkia.

”Tau Cross on mielenkiintoinen kiinnitys: kyseessä on veteraanibändi, joka on ollut kasassa vasta pari vuotta. Tau Crossin musiikki ei välttämättä miellytä perinteisen punk rockin ystäviä, mutta nuorempi polvi on nopeasti ottanut sen omakseen. Yhteen jäsenillä on niin hurja rutiinitaso, että luvassa on Puntalan mittakaavassa todella kovan luokan keikka”, Koivuluoma pohtii.

Kotimaisia bändejä Puntalaan pyrkii vuosittain useita satoja. Koivuluoman mukaan on suorastaan harmillista leikata runsain määrin hyviä artisteja tapahtuman ulkopuolelle, mutta kahdelle lavalle ei voi kahdelle päivälle kiinnittää loputtomasti bändejä.

”Kotimaisten esiintyjien skaala on meille perinteiseen tapaan hyvin laaja. Siinä missä Appendix ja Vivisektio levyttivät jo yli 30 vuotta sitten, ovat nuorimmat esiintyjät vasta syntyneet vuosituhannen vaihteen tienoilla”, Koivuluoma sanoo.

Puntala-rockissa on tyypillisesti saatu nauttia Suomen kesästä sekä hyvässä että pahassa. Tapahtumaa ovat vuosien mittaan värittäneet sekä paahtava helle että kesäiset ukkoskuurot. Sääennusteet lupaavat Puntalaan jälleen kesäistä säätä, joten tulevana viikonloppuna kannattaa suunnata kohti Lempäälää.

Lipunmyynti

Kahden päivän lippu maksaa ennakkoon ostettuna 40 euroa, portilta 45 euroa. Lauantaille on saatavilla portilta myös 30 euron hintaisia yhden päivän lippuja. Lipun hintaan kuuluu telttapaikka festivaalialueella. Ennakkolippuja myydään Liveton verkkokaupassa, Lempäälän ja Tampereen Swamp Music -myymälöissä, Lempäälän Välibaarissa, Tampereen Vastavirta-klubilla sekä Teen Wolf Recordsilla Helsingissä.

Puntala-Rockin esiintyjät 2017

Ulkomaalaiset: ANTI-SYSTEM (uk), CRUDE S.S. (swe), FATUM (rus), HELLSHOCK (usa), THE KIDS (bel), MASSACRE 68 (mex), RAJOITUS (swe), SIMULACRO (spa), SYNDROME 81 (fra), TAU CROSS (uk/can/usa), ULTRA (spa)

Kotimaiset: APPENDIX, BLOSSOM HILL, COLD INSTITUTION, FORESEEN, GHOST WORLD, HARHAT, HÄPEÄ, KOVAA RASVAA, KUSIPÄÄ, KÜRØISHI, LAST DAYS, LOS MOGULOS, NOLLASOPIMUS, ONGELMA, PLASTIC TONES, PUHELINSEKSI, SEKASORTO, TRAGIC KIDS, U.K.K., VIVISEKTIO, YLEISET SYYT

Festivaalien lavakohtainen aikataulu löytyy Puntala-Rockin sivuilla olevasta aikataulusta.

Klubit:

TURKU @ TVO ke 26.7.2017:

Massacre 68 (mex), Kovaa Rasvaa, Raivoraittius, Romutus

HELSINKI @ LEPAKKOMIES to 27.7.2017:

Massacre 68 (mex), Simulacro (spa), Rajoitus (swe), Stress Factor

TAMPERE @ VASTAVIRTA to 27.7.2017:

Baby’s Blood, Diskelmä, Mean Idols, The Kids (bel)

OULU @ TUKIKOHTA to 27.7.2017:

Hellshock (USA), Kürøishi, Stolen Kidneys, Bonehunter

TAMPERE @ VASTAVIRTA su 30.7.2017:

Anti-System (UK), Hellshock (USA), Syndrome 81 (FRA), Simulacro (SPA), Massacre 68 (MEX), Ultra (SPA)

TURKU @ STREET BAR 95 su 30.7.2017:

Tau Cross (USA/CAN/UK), Hjärnblödning, Whatever Motherfuckers

HELSINKI @ LEPAKKOMIES ti 1.8.2017:

Hellshock (usa), Kohti Tuhoa, Horros

Lisätietoja

www.puntala-rock.net
info@puntala-rock.net

Puntala-rock

Puntala-Rockin järjestelyistä on vastannut vuodesta 2000 alkaen Lempäälän Karuselli (LeKa) ry. LeKa on lempääläinen elävän musiikin yhdistys, joka pyrkii tukemaan paikallisia yhtyeitä muun muassa tarjoamalla heille treenikämppiä ja järjestämällä konsertteja.

Puntala-rockin historia alkaa 1980-luvulta, mutta säännöllisesti vuosittain järjestettäväksi tapahtumaksi Puntala muuttui vuonna 2000. Festivaalialueena toimii Puntalan leirintäalue, joka on noin 15 kilometrin päässä Lempäälän keskustasta. Lempäälän keskustaan pääsee junalla ja bussilla sekä Tampereelta että Helsingistä. Tampereelta ja Lempäälän keskustasta on järjestetty linja-autokuljetus festivaalialueelle.