Punkin pelastaja ja köyhien kyykyttäjä Bob Malmström juhlistaa pyöreitä ystävien kanssa – Ennakkosoitossa Bob Malmström & The Enchained split 7″:n kappaleet

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 23.1.2020
Kuva: Erica Löfman

Bob Malmströmin kymmenes vuosi on yhtä juhlaa. Juhlavuoden polkaisee käyntiin erikoisjulkaisujen sarja, joka on suoraa henkistä jatkumoa vuoden 2019 kasetille ”Länge leve Bob Malmström”. Kasetin jälkeen vuorossa on punkympyröistä tutut seiskat ja vielä niiden sivistynein olomuoto; seiskatuumaiset splitit. Bob Malmströmin on hankala moderoida tekemisiään, ja markkinoille tuleekin nyt samasta nauhoitussessiosta peräti kolme split-seiskaa parin kuukauden välein. Lopuksi nämä kolme splittiä pakataan tietysti artesaanityönä syntyneisiin puulaatikoihin. Oivallista! Miten muutenkaan kannattaisi juhlistaa pyöreitä, kun nimikkosaippuat ja -oluet on jo tehty?

Luonnollisesti ensimmäisen splitin uudet sulosoinnut ilmaantuvat johtaviin streamauspalveluihin 24.1. Teillä rakkailla Kaaoszinen lukijoilla onkin nyt mahdollisuus tutustua uuteen musiikkiin ennen kaikkia muita! Jatkoa seuraa 30.1. ja fyysistä tuotetta voi jo tilata ennakkoon hintaan 9,90e osoitteesta elitbolaget@gmail.com. Boksin saa lunastettua itselleen 38,90 euron hintaan ja se toimitetaan kesäkuussa, kun kaikki splitit on julkaistu.

Ensimmäisen splitin kumppanina häärii lohjalainen The Enchained, toisella splitillä kääntöpuolella on Västeråsin ylpeys Tvärnitad ja kolmannella splitillä mukana on Pohjanmaan crust-kaahaajat Dispyt. Julkaisusarjan jokaisella osalla kuullaan myös vierailevia vokalisteja. Ensimmäisellä splitillä ”Sälj Åland” vierailee rapmoguli JAG antamassa kasvot ja äänen Suomen kiistattomasti kovimmalle nu-metal -kappaleelle. Toisella splitillä kappaleessa ”Jag älskar att supa” vierailee Suomen lahja rockille, Anni Lötjönen ja viimeisellä splitillä vieraana on Tvärnitadin Jonas Ekroos kappaleessa ”Helsingfors borgarmangel”. Tätä voi luonnehtia nerokkaaksi, sillä sitä se on. Tuotannosta vastaa Bob Malmströmin luottomies Teemu Aalto.

Bob Malmströmiä tuntemattomille – lyhyt oppimäärä:
– Suomenruotsalainen borgarecorejumala
– Parempi kuin sinä
– Samppanjaa, ja visst!
– Menehän kyykkyyn siitä, tai saat Berlutista nenukkiin

Kuva: Astrid Lindroos

Jag:

Noin 15 vuotta kestäneen uransa aikana helsinkiläinen rap-artisti JAG (s. Jens Grönholm) on kokenut monenlaista. Matkan varrelle mahtuu mm. lämppärikeikat Ice Cubelle, Apollo Brown & Skyzoolle ja Looptroop Rockersille, esiintymisiä Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa, sekä soittoa valtakunnallisilla radioasemilla. Alusta asti “outsiderina” Suomen räppiskenessä toiminut JAG tietää mitä tekee, ja tekee jatkossakin juuri mitä itse haluaa. JAG on ajankohtainen nu metal -vierailunsa lisäksi alkuvuodesta 2020 uuden “Real Talk” -EP:n myötä.

The Enchained

Kuva: Miika Storm

Lohjalainen The Enchained palaa julkaisukantaan vuonna 2018 julkaistun ”Red lights” -albumin jälkeen. Kahden kappaleen 7” split-levy yhdessä porvaricoren kuninkaiden Bob Malmströmin kanssa julkaistaan tammikuussa osana Bob Malmströmin 10-vuotisjuhlavuoden erikoisjulkaisuiden sarjaa. Levyltä löytyvät kaksi uutta kappaletta, ”I Am The Tind” sekä ”It’s Time To Go”. Levy on kuunneltavissa myös kaikilla digitaalisilla alustoilla 24.1. alkaen.

I Am The Wind” kertoo monen muun The Enchainedin kappaleen ohella itsetuntemusten kimurantista maailmasta, jossa maan kamaralla taivaltava pieni ihmismatonen yrittää jotenkin ymmärtää elinympäristöään. Tuulen lailla viheltävästä flow-tilasta tuskaisen kivettyneeseen jähmettymiseen ei tarvita kuin yksi väärä sana.

It`s Time To Go” puolestaan kuvittaa sitä henkistä olotilaa, kun yksinkertaisesti haluaisi olla jossain aivan muualla, kuin missä juuri sillä hetkellä on. Pakenemisen tunne puhtaimmillaan alkaa yleensä siitä, kun näkee itsensä lintuperspektiivistä ja kokee olevansa vain matkustaja, kun pitäisi olla veturi.

The Enchainedin puoli on nauhoitettu loppukesästä 2019 Helsingissä Studio Huopatossussa, Aura Productionsilla sekä Floating Boat -studiolla. Miksauksesta vastaa Aleksi Pihlström ja masteroinnista Teemu Aalto. Levyn julkaisukeikat ovat HMBD2020 -festivaalin yhteydessä perjantaina 31.1. ja bändit soittavat lisäksi kevään aikana muutamia yhteiskeikkoja julkaisun tiimoilta.

BOB MALMSTRÖM & THE ENCHAINED SPLIT 7″

Bob Malmströmin Olof Palmén sekä The Enchainedin Saku Poikonen ja Pete Muukkonen avaavat seuraavassa hieman toveruutensa historiaa:

Olof: Bob Malmström on jo kymmenen vuotta ollut Suomen rikkain ja paras bändi. Se on kiistatonta. Mutta harva tietää, että Malmström joutui alkuaikoinaan tukeutumaan muihin, köyhempiin bändeihin, saadakseen keikkoja. Ja Lohjalta vasta köyhä bändi löytyikin. The Enchained kulki ympäriinsä vanhalla jenkkipakulla, joka olisi muissa Euroopan maissa jo kielletty häpeällisenä, mutta täällä pohjolan autoromuttamolla sekin sai aikoinaan kulkea vapaana. The Enchained otti vastakuoriutuneen Malmströmin mukaansa Lohjan työväentalolle, jossa maailma (jokunen lohjalainen) sai todistaa Malmströmin kautta aikojen toisen keikan.

Saku: Kun ensihuhut näistä köyhiä kyykyttävistä suoraselkäisistä porvareista kantautuivat korviimme, niin keikallehan ne skumppapäät piti kutsua. Enkä tiennyt, että mihin ryhdyinkään.

Pete: Järjestettiin paljon keikkoja ja tapahtumia 2000-luvun loppupuolella ja 2010 järjestettiin 90-lukuhenkiset BYOB-työväentalokinkerit Lohjalla Immulan työväentalolla. Saku oli jostain keikkasäätökuvioista bongannut Caroluksen, ja päädyttiin ottamaan kundit soittamaan pirskeisiin. Kemiat klikkasivat välittömästi ja useampia yhteisiä reissuja seurasi. Jätkät kertoivat myöhemmin miettineensä matkalla Lohjalle, että saadaankohan tänään turpaan, eikä se jäänyt viimeiseksi.

Olof: The Enchained ymmärsi heti, että Malmström saa heidät vaikuttamaan loistavilta muusikoilta ja hyviltä säveltäjiltä, joten yhteistyö luonnollisesti jatkui. Karjaan mahtava Pub Norris oli seuraavana vuorossa. Yhteistoiminta jatkui sielläkin vahvana ja väkevänä. Oli äärimmäisen testin aika. Ahvenanmaa. Tuo historian unohtama luoto, joka jostakin syystä on jäänyt myymättä venäläisille. Sinne oli jostakin syystä päästävä. Bob Malmström, The Enchained ja Profane Omen lähtivät paikan päälle katsomaan, miltä punkinpurema näyttää ja tuntuu.

Saku: On selvää ettei Palménin kaltainen öykkäri voi ymmärtää nyt jo edesmenneen keikkakärry ”Black Mamban” hienoutta; neonpinkillä karvasisustalla ja tummennetuilla ikkunoilla varustettu kiiltävän musta Chevroletin Astro Van löysi kuitenkin itsensä Bobien kanssa Ahvenanmaalta syksyllä 2010. Eikä sitä voi kuin hämmästellä, miten Suomenlahtikin tuntuu kuivalta paikalta niiden reissujen kosteuteen ja juttujen laatuun verrattuna.

Olof: Pelkästään jutut eivät ollet neroutta lähenteleviä, sitä olivat myös muut suoritukset. Lähtöä viivästytti Malmströmin taidokas ajonäytös, jonka seurauksena oli yksi poliisin matkaan lähtenyt ajokortti. Yhytimme laivan kuitenkin vielä satamasta ja pääsimme lopulta perille.

Pete: Bobien nyt julkaisema ”Sälj Ålandhan” ei ole uusi kappale, vaan muistan kuulleeni sen esiversion ensimmäisen kerran, kun kävimme tekemässä pistokeikan Ahvenamaalle. Matkalla jätkät miettivät jälleen tuleekohan turpaan. Ei tullut, vaan perillä biisistä tykättiin kuin hullut puurosta. Alkureissusta laivalta mukaan tarttui Fernet Branca -pullo, jonka ympärillä sitten tapahtui pitkin matkaa monenlaista koheltamista. Tästä on jäänyt ainakin meidän bändimme keskuuteen elämään lentävä lause ”Elämä on rankkaa, Fernet Brancaa”.

Olof: Ahvenanmaa ei tehnyt suurta vaikutusta, paitsi miellyttävän korkealla hintatasollaan. Yleisö oli kyllä oivallista ja saimme nukkuakin ihan keikkapaikalla. Röökinkatkussa ja oksennuksessa. Fernet Brancalta haisevassa oksennuksessa. Kiitos The Enchained. Sitten takaisin laivaan. Onneksi kävimme. Onneksi lähdimme. Onneksi emme ole sen jälkeen käyneet. Ikävä kyllä horisontissa on tummia pilviä, sillä nyt näyttää pahasti siltä, että kymmenen vuoden hyvä putki katkeaa ja palaamme tuolle kurjalle luodolle. Pahus.

Pete: Ahvenanmaan jälkeen suuntasimme yhdessä Lahden Torveen, ja muistaakseni siellä kävi niin, että kulttuurin korkeasta tasosta pöllämystynyt Klamydia-yhtyeen Vesku Jokinen kävi lavan edessä esittämässä mielipiteensä hurreista kesken Bobien keikan.

Olof: Kyllä, näin pääsi käymään. Tämän jälkeen Bobin ja The Enchainedin suunnittelematon asumusero alkoi. Yhteisiä keikkoja ei siunaantunut. Saimme kylläkin huijattua tyhjillä lupauksilla The Enchainedin laulajan, Sakun, mukaan kuskiksemme Eurooppaan. Saku selviytyi matkasta upeasti. Ainoana pysyvänä haittana hän ei enää voi katsoa Malmströmin jäseniä silmiin tuntematta murskaavaa myötähäpeää. Silti hän on ollut mukanamme monet kerrat äänimiehenä tuon reissun jälkeenkin. Olisi houkuttelevaa ajatella, että hän pitää meistä. Syynä taitaa kuitenkin olla maksamamme tähtitieteelliset palkkiot. Olemmehan todella, todella rikkaita.

Saku: Se on totta, löysin itseni myös Bobien keikkapakun ratin takaa ja miksauspöydän nappien äärestä Euroopan-kiertueelta. Viimeistään tässä vaiheessa oli selvää, että nyt ei kyllä todellakaan ymmärretty, että mihin oli ryhdytty. Joka tapauksessa takana on kuitenkin jo merkittävä määrä yhteistä hyvin intensiivistä selkään taputtelua ja tiukkaa loppuyön nyökyttelyä, joiden lopputuotteista osa tuntuu ihme kyllä kestävän jopa seuraavan aamun kriittisen tarkastelun.

Olof: Monen vuoden jälkeen vuonna 2018 tapahtui kummia. The Enchained oli saanut nauhoitettua uusia biisejä. Niitä oli äänitetty melkein viisikymmentä vuotta. Mutta lopulta ne valmistuivat ja tapausta oli syytä juhlia. Menimme ensin Lohjalle hieman varovaisesti harjoittelemaan yhteisen keikkailun arkea. The Enchained ei tiennyt, mikä heillä oli vastassa. Malmström oli kuluneen kahdeksan vuoden aikana tehnyt yli miljardi keikkaa ja puskenut levyjä ulos sydänpotilaita hengästyttävää tahtia. Olimme valmiita koitokseen. Kaikki asettuikin heti mukavasti uomiinsa. Saimme vieläkin The Enchainedin kuulostamaan loistavilta muusikoilta ja hyviltä säveltäjiltä.

Pete: Loppuvuodesta oltiin jälleen urpot liikenteessä valloittaessamme maan läntistä puolta. Ajomatkat Helsinki-Pietarsaari-Tampere-Helsinki -välillä kestivät pitkään ja autossa jutun taso oli tunnetusti huipusssaan. Harmittaa edelleenkin, ettei usean tunnin soittolista maailman huonoimmista biiseistä tallentunut mihinkään, oli sen verran helmisettiä. Tällä reissulla myös ensiajatukset nyt julkaistavasta splitistä ottivat muodon. Osan porukasta jäädessä keikoilta Tampereelle huilaamaan, loput ajoivat yöllä Helsinkiin. Öinen sähläys treeniksen pihalla aiheutti naarmun jonkun sormeen ja Tampereella ihmeteltiin aamulla astetta gorempaa meininkiä, kun suljettuun Facebookiin alkoi ilmestyä kuvia verisistä kädenjäljistä ja kyselyä mitä yöllä oikein on tapahtunut.

Olof: Keikat olivat oivallisia! Päätä särki aamuisin, muttei yhtään iltaisin. Peten mainitsema ihana leikki ”kuunnellaanpa maailman huonoimpia biisejä” oli kammottava; jokainen muisteli vuoron perään omia inhokkikappaleitaan. Sitten kuuntelimme ne. Paluumatkalla viimeinen tunti ennen Tamperetta The Enchainedin herrasmiehet laittoivat päälle vuosituhannen alun hiihtoselostuksia. Haisevassa pakettiautossa haisevien miesten kanssa. Ehkä hyvä ettei aina ole näin. Loppukaneettina todettakoon, että on kuitenkin harvinaisen ihastuttavaa lähteä taas tien päälle ulkoiluttamaan kappaleitamme yhteisvoimin, jopa viiden keikan verran. Päätäni särkee jo nyt.

Spliteillä julkaistuista kappaleista Olof Palmén ja Petri Muukkonen kertovat seuraavaa:

Bob Malmström – ”Sälj Åland” feat. JAG:

”Olisko Hanoi Rocks breikannut isosti, jos Razzle ei olisi kuollut? Olisko Rage Against The Machine jäänyt vain pienen piirin kulttibändiksi, jos Bob Malmström olisi julkaissut ”Sälj Ålandin” 1990-luvun alussa? Olisko Bob Malmström porvaricoren sijasta hip hop-hevin kruunaamaton kuningas? Näitä kysymyksiä voi ihmetellä itsekseen, kun kuuntelee JAGn soljuvaa flowta ja bändin rullaavaa groovea. Voin jo kuvitella kundit vetämässä tätä ysärin alun hip hop -tamineissa lätsät vinossa ja blingit kaulassa. ”Sälj Ålandin” ensimmäinen versio oli melko suoraa punkin lätkytystä, mutta tässä jätkien luovuus ja musikaalisuus pääsee ihan uudelle tasolle. On skrätsäystä ja köörihoilauksia, hoppia ja punkkia. Ehdottoman hyvä meininki!”

Bob Malmström – ”Du Är Inte Viktig”:

”Vähän perinteisempi Bob-ralli. Vimmainen Primuksen ja matikkahevin ristisiitos, joka rullaa eteenpäin kuin hirvi, eikä pyytele mitään anteeksi. Sopii hyvin seiskan B-puoleksi kantaen kuitenkin omana biisinään ja antaa hyvin vastapainoa alun hip hop-hevi-ilottelulle. Ehdottoman siisti kitarasoolo ja tykkään lisäksi siitä, että näissä kahdessa biisissä on onnistuttu toteuttamaan lähes koko laulutyylien kirjo räppäämisestä viemäriörinään.”

The Enchained – ”It’s Time To Go”:

”Nyt seuraa tositarina. Tämän biisin intro sai minut hakemaan vanhan skeittilautani mielikuvitusnuoruudestani ja silloin lähti! 90-luvun alkupuolen ramppipunk siivitti minua potkiessani lautaa yhä järjettömämpiin nopeuksiin. Loistosäkeistössä mukaan hyppäsi Saku-niminen laulaja ja muistutti minua erinomaisuudestaan mikrofonille huutamisessa. Yhteistuumin saimme skeitinkilaudan lähes valonnopeuteen ennen kertsiramppia. Sitten tapahtui jotakin. Syöksyimme kertosäkeeseen tasan miljoonaa, ja mukaan hyppäsi säkeistössä vienosti tuoksahtanut rautalankakitara. Kitara lauloi melodiaa, josta Viikate-yhtye maksaisi jaloa viinaa. Reppuselkääni imeytyi myös lisää helmeileviä lauluraitoja. Olimme saavuttaneet kertosäkeen silmän, jossa ymmärsi ympäröivän myrskyn suuruuden. Laudallisemme oli ison äärellä. Sitten imeydyimme takaisin säkeistön viimaan. Kaikki pimeni. Toinen kertosäe oli ilmeisesti ollut liikaa räjähtävän lihaksikkaalle keholleni ja todella hyvä aivo. Kertosäe loittoni vielä horisontissa, kun keräilin tavaroitani. Illalla kertoessani tätä tarinaa porealtaalliselle maailman kauneimpia ihmisiä ymmärsin, että muidenkin on saatava tietää. Niinpä kerron.”

The Enchained – ”I Am The Wind”:

”Hatut pois, hyvä herrasväki! Joskus ihmisen tielle osuu täydellinen intro. Sellainen, joka kertoo, että pitäkää laidoista kiinni, koska kohta mennään. Nyt on sellaisen varpajaiset. Lohjan isät ovat siittäneet meille introjen jeesusvauvan, jolle jokaisen vähänkään viisaamman miehen tulisi tuoda mirhamia. Ja intro ei petä. Mieletöntä säkeistöä ja ääretöntä kertosäettä tarjoillaan kuin paremmallekin väelle. Kun Saku huutaa olevansa tuuli, niin uskottava se on. Lohjan vanhimmat miehet todistavat viimeistään taas kerran olevansa liian isoja seiskatuumaisille. Vaihtoehtoinen fakta: kappaleen kitarasoolo on nauhoitettu Norjassa Sognevuonon eräässä sivuhaarassa, jossa jylhä kuilu loi kitaraan sen jättimäisen soundin.”

Bob Malmströmin ja The Enchainedin voit nähdä livenä tänä keväänä seuraavasti:

31.1. Helsinki – On the rocks – Helsinki Must Be Destroyed (perjantaina Bob Malmström, The Enchained, One Hidden Frame, St. Hood, Rattus; launtaina Kehonrakentajat, Strum 101, Miettiin, Korkkivika, The Backstabbers, Terveet Kädet) – Osta liput: https://www.tiketti.fi/helsinki-must-be-destroyed-on-the-rocks-helsinki-tickets/66572
13.3 Turku – Saaristobaari (Bob Malmström)
14.3 Maarianhamina – Bastun (Bob Malmström)
28.3 Helsinki – Lepakkomies – Bob Malmström 10 vuotta! (Lineup julkaistaan myöhemmin)
17.4 Kotka – Haukka Music Bar (Bob Malmström, mukana Tvärnitad ja The Enchained)
18.4 Karjaa – Pub Norris (Bob Malmström, mukana Tvärnitad ja The Enchained)
15.5 Lappeenranta – Lucky Monkeys (Bob Malmström, mukana The Enchained)
16.5 Lohja – Rock’n’roll Cafe (Bob Malmström, mukana The Enchained)

Bob Malmström:
Www 1: http://www.bobmalmstrom.com/
www 2: http://www.elitbolaget.com/bobmalmstrom/eng/

Facebook 1: https://www.facebook.com/BobMalmstrom/
Facebook 2: https://www.facebook.com/Elitbolaget/
YouTube: https://www.youtube.com/user/Elitbolaget
Instagram: https://www.instagram.com/elitbolaget/
Bandcamp: https://bobmalmstrom.bandcamp.com/
Soundcloud: https://soundcloud.com/elitbolaget
Apple Music: https://itunes.apple.com/fi/artist/bob-malmstr%C3%B6m/470509548
Yhteydenotot ja keikkamyynti: Kjell Simosas, 040-5899092, elitbolaget@gmail.com

The Enchained:
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6U5LDKTy4EaSMvJwwISxz1
Facebook: https://www.facebook.com/theenchained/
Instagram: www.instagram.com/theenchained
Bandcamp: http://theenchained.bandcamp.com
soundcloud: https://soundcloud.com/theenchained/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCaX_lZru-1dvSSvfW6XOuTg
Yhteydenotot ja keikkamyynti: Saku Poikonen, 050-5212261, info.enchained@gmail.com

JAG:

Apple Music: https://itunes.apple.com/gb/album/more-of-the-same/1272545655
YouTube: https://www.youtube.com/user/JBHProductionsFIN
Soundcloud: https://soundcloud.com/jag-music
Facebook: https://www.facebook.com/jagofficial
Instagram: https://www.instagram.com/emceejag/
Twitter: https://twitter.com/emceejag
Yhteydenotot ja keikkamyynti: jbhproductionsfin@gmail.com