Puntala-rock palaa koronatauolta tulevana viikonloppuna

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 28.7.2022

Punk-alakulttuurin oma festivaali Puntala-rock järjestetään tulevana viikonloppuna (29.–30.7.) Lempäälässä koronan aiheuttaman parin vuoden pakollisen paussin jälkeen. Tapahtuma tuo jälleen kerran Puntalan leirintäalueen idylliseen miljööseen esiintyjiä sekä Suomesta että eri puolilta maailmaa.

Suomen festivaalikesän aidoin punk-tapahtuma Puntala-rock valtaa Lempäälän kesäisen maalaismaiseman heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Parin vuoden ajan koronapaitsiossa ollutta festivaalia on järjestetty lähes samalla DIY-kaavalla jo 1980-luvulta lähtien.

Koronan aiheuttamat kesätapahtumien katovuodet puraisivat ikävästi myös Puntalaa. Tapahtuman järjestelyt olivat täydessä vauhdissa vuosina 2020 ja 2021, mutta pandemian jyllätessä Puntalan vastuuhenkilöt puhalsivat pelin poikki jo hyvissä ajoin.

”Korona on kurittanut melko julmalla kädellä Suomessa suuriakin kesätapahtumia. Onneksi teemme tätä enemmän rakkaudesta lajiin kuin taloudellinen menestys mielessä. Muuten olisi otsaan voinut parin viime kesän aikana kasvaa isompikin tatti. Nyt fiilis on lähinnä se, että vihdoinkin asiat konkretisoituvat”, sanoo Puntala-rockin järjestelyistä vastaava Mikko Koivuluoma.

Läpi kuluvan kesän olemme saaneet huomata, miten kansainvälisiä esiintyjiä poistuu eri festivaalien esiintyjälistalta aivan viime tipassa, mikä ei varmastikaan lipunostajia lämmitä. Yhä tartuntalukujaan kohentavasta koronasta huolimatta peruutusten aiheuttamia haasteita ei Puntalan kohdalla ole toistaiseksi esiintynyt.

”Olemme onnekkaita, jos tapahtuma menee läpi ilman esiintyjämuutoksia. Pitänee koputtaa puuta festarien alkuun asti. Rajallisilla resursseillamme bändikattaus on tänä vuonna tämännäköinen. Osa festivaalivieraista voi tuumailla, että esiintyjälistalta puuttuu suurempi kansainvälinen nimi. Laadukkaita esiintyjiä meillä on yllin kyllin, vaikka joku vanha jäärä horisisikin eriävän mielipiteensä”, Koivuluoma nauraa.

Vuoden 2022 Puntalan kenties odotetuimmat esiintyjät ovat hollantilainen Seein’ Red ja brittiläinen Cress, jotka molemmat voidaan huoletta laskea jo veteraanisarjaan. Kotimaisen artistikatraan pääesiintyjän viitta voidaan asettaa niin ikään jo pitkän uran tehneen Wastedin harteille.

Jo vakiintuneeseen tapaan Puntalan festivaalialueella ja aloitus- ja lopetusklubeilla soittaa yhteensä noin 40 yhtyettä, joista noin neljännes on ulkomaalaisia. Ennen itse festivaalitapahtumaa järjestettäviä aloitusklubeja on kaksi, joista toinen järjestetään Helsingin Lepakkomiehessä keskiviikkona ja toinen Tampereen Vastavirralla torstaina. Tapahtuman päätösklubi järjestetään Vastavirralla sunnuntaina festivaalien jo päätyttyä.

”Onhan tätä tapahtumaa ja sen aiheuttamaa stressiä jo jollain perverssillä tavalla kaivannut parin väliin jääneen vuoden jälkeen. Toivottavasti sää suosii, ihmiset osaavat käyttäytyä ja tekniikka pelaa. Silloin Puntalassa on kivaa sekä festarivierailla että järjestäjillä”, Koivuluoma tuumaa.

Puntala-rockin esiintyjät 2022

Anthrax Fields, Antigen (CZE), Cress (UK), Death Toll 80K, Dragsvik, Foreseen, Harhat, Health Issues, Irreal (ESP), Karkaisu, Kätyrlauma, Kiss Disease, Konventio, Kuritus, Lumpen (ESP), Pervitin, Primer Regimen (COL), Puhelinseksi, Ransom, Rotura (ESP), Seein’ Red (NLD), Sick Urge, Teini-Pää, Tilanne Päällä, Totenwald (GER), Tulevaisuus, Uhrit, Valse Triste, Virhe, Wasted, X2000 (SWE), Zyfilis (SWE).

Festivaalien lavakohtainen aikataulu löytyy Puntala-rockin verkkosivuilta.

Klubit

28.7. Tampere, Vastavirta: Dodge, Harhaisku, Marketing, Sallan Tauti. Liput 6 €.
31.7. Tampere, Vastavirta: Antigen (CZE), Irreal (ESP), Lumpen (ESP), Primer Regimen (COL), Rotura (ESP). Liput 10 €.

Lipunmyynti

Kahden päivän lippu maksaa ennakkoon 55 euroa ja portilta 60 euroa. Lauantaille on saatavilla portilta myös 35 euron hintaisia yhden päivän lippuja. Lipun hintaan kuuluu telttapaikka festivaalialueella. Ennakkolippuja myydään Liveton verkkokaupassa, Lempäälän ja Tampereen Swamp Music -myymälöissä sekä Tampereen Vastavirta-klubilla. Lipun hintaan kuuluu telttapaikka festivaalialueella.