Puolan sotakone ei osoita hyytymisen merkkejä – arviossa Vaderin pienjulkaisu ”Thy Messenger”

Puolalainen death metal -veteraani Vader ei osoita väsymisen merkkejä. Jo vuodesta 1983 toiminut kuolonmetallibändi on varsinkin tällä vuosituhannella luonut toinen toistaan timanttisempia albumikokonaisuuksia, jotka ovat helposti kivunneet yhtyeen parhaimpien julkaisujen joukkoon. Eikä tahti tunnu hiipuvan, sillä myöhemmin tänä vuonna ilmestyvää täyspitkää pohjustava pienjulkaisu “Thy Messenger” on lupauksia herättävä kiekko.

“Thy Messenger” pitää sisällään viisi kappaletta. Mukaan on mahdutettu kolme täysin uutta biisiä, uudelleenäänitys kappaleesta “Litany” sekä cover-veto Judas Priestin klassikkokappaleesta “Steeler”. Vader on kunnostutunut minijulkaisujen rintamalla aiemminkin, eikä yhtye lähde muutenkaan sorkkimaan hyväksi havaittua kaavaa. Homman nimi on edelleen sotaisa ja raskaasti tikkaava kuolonmetalli, jonka tunnistettavimpiin piirteisiin kuuluu Piotr Wiwczarekin omaleimaisen karhea vokalisointi. Lopputulos on tuttua ja turvallista Vader-laatua.

Muutoksen tuulia ei kuitenkaan kaipaa, sillä “Thy Messenger” osoittaa Puolan metallipartion olevan edelleen kovassa iskussa. Minialbumilta löytyvät kolme uutta kappaletta ovat asennetta uhkuvia metallirykäisyjä, joiden vauhdikkuus ja vimmaisuus saavat nyrkin takomaan ilmaa jo ensikuuntelun aikana. Kiekon aloittava “Grand Deceiver” iskee luun kurkkuun armottomuudellaan, “Emptiness” vakuuttaa rokkaavammalla otteellaan ja “Despair” on reilun minuutin mittainen sivallus, johon onnistutaan tiivistämään kaikki tarpeellinen. Vaikka uudet kappaleet eivät päivityksiä yhtyeen ulosantiin tuokaan, on biisikolmikko sen verran hyvällä maulla rakennettu, että odotukset tulevaa täyspitkää kohtaan nousevat korkealle. Mukana olevat uusintaversio sekä cover-kappale eivät myöskään notkauta kiekon tasoa, mutta jättävät ilmaan leijumaan kysymyksen näiden tarpeellisuudesta. Varsinkin syyt nauhoittaa “Litany” uudelleen jäävät epäselväksi, sillä alkuperäinen versio on edelleen toimiva myös tuotannon näkökulmasta. Ei uusi versio huono ole, muttei tuo mitään uutta jo valmiiksi mainioon kappaleeseen. Samoja ajatuksia synnyttää myös mukaan mahdutettu Judas Priest-cover. Kappaleet ovat ihan kivoja lisäyksiä kiekolle, mutta ilmankin olisi pärjätty.

Vajaan varttitunnin kellottava “Thy Messenger” on vahva näyttö Vaderin nykykunnosta. Jos myöhemmin tänä vuonna julkaistava täyspitkä on lähellekään yhtä kovatasoinen, on odotettavissa, että yhtyeen valmiiksi hyvälaatuinen diskografia saa yhden onnistuneen lisäyksen muiden huippulevyjen jatkoksi.

8½/10

Kappalelista:
1. Grand Deceiver
2. Litany
3. Emptiness
4. Despair
5. Steeler

 

Kommentoi julkaisua