Pyhän Olavin jäljillä – Árstíðir lífsinsinsin uusi levy on osa suurempaa viikinkisaagaa
Islantilais-saksalainen Árstíðir lífsins on jännän äärellä, sillä piakkoin julkaistava “Saga á tveim tungum I – Vápn ok viðr” on, kuten nimestä voi päätellä, osa suurempaa kokonaisuutta. Albumin toinen osa julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. “Vápn ok viðr” on yhtyeen neljäs täyspitkä teos, joka saattelee matkalle pohjoismaiseen muinaisuuteen kuten tällä pakanallisella black metal -bändillä on ollut tapana. Yhtye on taas kerran tonkinut vanhoja ja tomuisia saagoja, ja tällä kertaa haaviin on tarttunut varhaisella 1000-luvulla eläneen norjalaisen kuninkaan, Óláfr Helgi Haraldssonin tarinaa käsitelleitä opuksia. Tarina sijoittuu aikaan, jolloin nykyisellä Suomen alueella elettiin mullistavia hetkiä: ensimmäinen ristiretki oli kulman takana, Suomi oli käsitteenä vielä syntymätön, ja maa-alueita hallitsivat erilaiset heimot. Elettiin rautakauden loppua, ja muualla Pohjoismaissa myös viikinkiaika oli loppumaisillaan. Eikä ihme, sillä Óláfr Haraldsson tunnetaan paremmin Pyhänä Olavina, joka käännytti Norjaa kristinuskoon, usein voimakeinoja käyttäen.
Markus Stockin (muun muassa Empyrium, The Vision Bleak) tuottama albumi alkaa yllättävän agressiivisin ottein. “Fornjóts synir ljótir at Haddingja lands lynláðum” on muinaisella islannin kielellä lauletun saagan ensimmäinen luku, jonka blastbeatit murjovat kuin viikinkiaikaisen miekan viiltävä pisto. Bändin riffiterä taitaa kuitenkin olla hieman ruosteessa, sillä veriura täyttyy vain harvoin, vaikka maaliin sinänsä osuttaisiinkin. “Sundvǫrpuðir ok áraþytr” on tarinaa mukanaan kuljettava väliosamainen biisi, jossa kuullaan bändin nykyisen laulajan Marsélin (Helrunar, Wöljäger) mainion matalaa puhetta. Veriuraa yritetään taas täytellä seuraavaksi kuultavan “Morðbál á flugi ok klofin mundriða hjólin” avuin siinä kuitenkaan onnistumatta. “Líf á milli hveinandi bloðkerta” alkaa mahtipontisesti, ja eeppisiin mittoihin ulottuva kappale sisältää jonkin verran elementtejä kansanmusiikista, jota ilmentää jouhikkomainen drone kappaleen loppupuolella. Luen kappaleen myös levyn parhaimmistoon kuuluvaksi. “Stǫng óð gylld fyr gǫngum ræfi” alkaa tunnelmallisesti mutta muuttuu myöhemmin nopeaksi myllytykseksi, ja “Vandar jǫtunn reisti fiska upp af vǫtnum” on kutakuinkin samasta puusta veistetty. Järkälemäinen “Haldi oss frá eldi, eilífr skapa deilir” päättää levyn eeppisesti neljäntoista minuutin kestollaan.
Levyllä ovat parasta kuitenkin ei-metalliksi laskettavat kappaleet kuten “Siðar heilags brá sólar ljósi” ja “Fregit hefk satt”. Erityisesti “Siðar heilags brá sólar ljósin” upeat vokaalit ansaitsevat täydet kymmenen pistettä. Marsél tulkitsee kappaleen aivan kuin parhain skaldirunoilija konsanaan: rytmipoljentoinen laulu kertoo tarinaa, jota miespolvet ennen meitä kertoivat yhä uudelleen ja uudelleen. Se vetää sanattomaksi.
Vaikka kansanmusiikkivaikutteita, puhtaita lauluja ja muuta maustetta kuullaankin levyllä viljalti, tuntuu, että vaihtelua olisi voinut olla enemmänkin. Kappaleet ovat loppuviimeksi ehkä liikaakin samasta puusta veistettyjä, eikä puutumiselta voi täysin välttyä. Yhtyeen kannattaisi siis keskittyä aggressiivisen paahtamisen sijaan luomaan tunnelmia ja hyödyntää kansanperinnesoittimia nykyistä enemmän varsinkin, kun bändillä näyttää olevan riittävästi tyylitajua toteuttaa perinneinstrumenttien käyttäminen ilman vaivaannuttavaa kaljanhuuruista huumoripiiparointia. Soundeiltaan albumi saattaa olla jopa liian muhkea, ja perinteinen kylmä black metal -produktio olisi saattanut istua levylle hieman paremmin. “Vápn ok viðr” on sarjassamme niitä levyjä, joista haluaisi pitää ehdottomasti enemmän, mutta jokin kokonaisuudessa häiritsee. Se ei tarkoita, että kyseessä olisi huono levy, mutta aina on varaa parantaa. Árstíðir lífsins osuu usein viholliseen, mutta päätä se ei kerralla katkaise.
7-/10
Kappalelista:
1. Fornjóts synir ljótir at Haddingja lands lynláðum
2. Sundvǫrpuðir ok áraþytr
3. Morðbál á flugi ok klofin mundriða hjól
4. Líf á milli hveinandi bloðkerta
5. Stǫng óð gylld fyr gǫngum ræfi
6. Siðar heilags brá sólar ljósi
7. Vandar jǫtunn reisti fiska upp af vǫtnum
8. Fregit hefk satt
9. Haldi oss frá eldi, eilífr skapa deilir