”Pyrimme pitämään itsemme monipuolisena” – haastattelussa Chris Motionless

Yhdysvaltalainen metalcore-yhtye Motionless in White on julkaisemassa uuden ”Disguise”-levynsä perjantaina 7. kesäkuuta Roadrunner Recordsin kautta. Kaaoszine tavoitti bändin vokalisti Chris Motionlessin ja jututti häntä levyn teemoista sekä bändin tyylistä ja soundista. Voit lukea haastattelun tästä:

Kuinka vuosi on alkanut bändin osalta?

Chris Motionless: Aikas hyvin. Lopettelimme juuri kiertueen, ja nyt pidämme pientä taukoa valmistautuen kaikkeen tulevaan. Kaikki on ollut mukavan yksinkertaista ja rentoa, ja nyt valmistaudumme ensi viikon julkaisuun. Levyn ympärillä on paljon jännitystä, sillä se on ollut valmiina muutaman kuukauden, ja on ollut melkoista kidutusta olla saamatta sitä vielä ihmisten ilmoille. Mitä pidemmälle mennään, sitä pahemmaksi menee.

Haluatte varmaan päästä myös lisäämään levyn materiaalia settilistaanne?

Chris Motionless: Lisäsimme jo pari kappaletta settilistaan viime kiertueellamme, mikä auttoi pitämään homman tuoreena. Nyt menemme taas kiertueelle kesän aikana, ja on paljon enemmän, mitä voimme lisäillä.

Uusi levy on teidän viidentenne. Oliko teillä selvä visio, jonka halusitte sillä saavuttaa?

Chris Motionless: Omasta mielestäni kyllä. Menemme aina uuden levyn tekemiseen niin, että tiedämme pääpiirteittäin, mitä haluamme sillä saavuttaa. Joskus pääsemme ja joskus emme aivan pääse asettamaamme tavoitteeseen, mutta tällä kertaa mielestäni pääsimme siihen. Tämä kerta oli ehkä hieman helpompi, sillä yritimme pysyä tyylillisesti lähellä sitä, mitä viime levyllä teimme. Se oli yksinkertaisempaa, vaikka toki sisältäen omat haasteensa, mutta jos on suunnitelma ja selvä visio, sen saavuttaminen ei ole kovin vaikeaa.

Olette uranne alkupäästä asti pitäneet itsenne monipuolisena bändinä, ja ainakin omasta mielestäni tämä levy edustaa teitä monipuolisimmillaan. Oletko itse tätä mieltä?

Chris Motionless: Aina kun tämä aihe tuodaan esille, palaan vuoden 2012 albumiimme ”Infamous”, joka ainakin minun mielestäni on monipuolisin levymme. Ymmärrän kuitenkin tuonkin puolen, sillä tämä levy kattaa hieman muita asioita. Musiikkimme on mitä olemme, ja pyrimme pitämään itsemme monipuolisena.

Kuinka tärkeää bändille on, että teillä ei ole suuria musiikillisia rajoja, sillä olette aina ylläpitäneet melko monipuolista soundia musiikissanne?

Chris Motionless: Mielestäni se tulee siitä, että rakastamme kaikki niin montaa eri musiikin lajia. Ainakin itse kuunnellessani bändiä, joka tekee samaa hommaa jokaisella kappaleellaan, tylsistyn jo puolessavälissä levyä. Olen nyt huomannut monen bändin tekevän paljon monipuolisempaa materiaalia levyillään, mikä on hyvä, sillä se auttaa levyä pysymään tuoreena eikä se tylsistytä.

Verrattuna esimerkiksi 80-luvun bändeihin, sanoisin modernien bändien kehittyvän urallaan enemmän. Oletko samaa mieltä?

Chris Motionless: Aika lailla, vaikka mielestäni kummallakin osapuolella on asiansa. Kun bändi löytää oman soundinsa ja on siihen fanien kanssa tyytyväinen, ei välttämättä ole mitään pointtia lähteä siitä väkisin kehittymään. Sitten on meidän kaltaisiamme bändejä, joiden mielestä voi pitää sen oman soundinsa samalla työntäen itseään eteenpäin eri suuntiin, mikä on se suunta, jonka me halusimme ottaa.

Jos olen oikein ymmärtänyt, tämä levy on sinulle sanoituksiltaan melko henkilökohtainen. Voisitko avata hieman levyn teemoja?

Chris Motionless: Toki. Levyn läpi kulkeva punainen lanka on henkiset haasteet, joita minä ja muutama muu bändissämme on käynyt läpi viimeisen parin vuoden aikana. Jokainen tätä käsittelevä kappale on oma näkökulmansa asiaan – jotkut kertovat minusta, jotkut koko bändistä. Halusin tehdä näin, sillä koin tarvitsevani sitä. Käytän musiikkia suurimpana tapana purkaa näitä asioita ulos, ja sillä oli sija tällä levyllä.

Moni vokalisti ei välttämättä halua mennä henkilökohtaisiin aiheisiin, vaan enemmän sosiaalisiin tai poliittisiin yleisaiheisiin. Pelottaako sinua koskaan, miten faninne regoivat sanoituksiin?

Chris Motionless: Alkuaikoina kyllä, mutta olen sen jälkeen ajatellut sen henkilökohtaisen aspektin olevan yksi faneille suurimmista asioista musiikissamme. Viime levyllämme oli kappale nimeltä ”Voices”, jonka reaktio faneilta oli hyvin vahva, ja joka oli uramme henkilökohtaisimpia, joten helpottaa paljon tietää, ettei minun tarvitse pelätä oman ääneni käyttämistä.

Mielenterveysongelmat musiikissa ovatkin olleet viimeaikoina vahvasti esillä esimerkiksi Keith Flintin itsemurhan myötä. Vaikuttaako sosiaalinen media mielestäsi muusikoihin verrattuna aikaan, jolloin sitä ei ollut?

Chris Motionless: Kaipa se riippuu siitä, kuinka paljon sitä käyttää. Olen huomannut sen olevan suuri lähde negatiivisuudelle, ja yritän parhaani mukaan pysyä siitä etäämpänä ja käyttää sitä vain liiketarkoituksiin enkä lukea kaikkia kommentteja. Markkinoinnin ja promootion osalta sosiaalinen media on aivan mahtava asia bändeille, mutta se on monella tapaa huonokin asia. Pyrin itse nykyään välttämään sen käyttöä henkilökohtaisiin asioihin, sillä itseni laittaminen esille kaikkien nähtäville oli liian ahdistavaa ja painostavaa.

Oma suosikkini uudelta levyltä on ”Code”-kappale, joka kuulostaa näin Linkin Park -fanin korviin hyvin paljon kyseiseltä bändiltä. Kuinka paljon vaikutteita bändin jäsenet ottavat nu metalista, sillä joiltain kappaleilta löytyy esimerkiksi scratchaamista?

Chris Motionless: Olemme mielestäni ottaneet hyvinkin paljon vaikutteita sieltä, sillä moni lempibändeistämme – Slipknot, Korn, alkuaikojen Linkin Park – tulee juuri siitä genrestä. Sanoisin monien 1990-2000-luvun vaihteen bändien olevan suurimpia inspiraation lähteitä tällä levyllä, sillä kasvoimme näiden bändien parissa ja heidän musiikkinsa oli ensimmäistä, joka oikeasti iski henkilökohtaisella tasolla. Se onkin yksi asia, mistä pidän tällä levyllä paljon – vanhan soundin takaisin tuominen tuoreena.

Nykyään ei juuri tunnu olevan genren bändejä, sillä suurin osa bändeistä on siirtynyt nu metalista pois. 

Chris Motionless: Tiedän väkeä, joka haluaisi nähdä sen tyylisen musiikin palaavan. Haluamme itse soittaa sen kaltaista musiikkia, josta olemme inspiraatiota saaneet, ja se on suunta, jonka levy otti itselleen.

Pidän itse ”Codesta” paljon, sillä se tuo mieleen ”Meteora”-ajan Linkin Parkin.

Chris Motionless: Se on ehdottomasti kova. Mainitsit aiemmin The Prodigyn, ja kappaleella on ehdottomasti heiltäkin vaikutteita breakbeat-elektroniikan muodossa.

Mainitsit Slipknotin yhtenä vaikuttajistanne. Bändi julkisti juuri uudet maskinsa – mikä niistä on suosikkisi?

Chris Motionless: Pidän itseasiassa Clownin maskista eniten, sillä se on hyvin erilainen hänen aiempiin maskeihinsa verrattuna! Muutama bändin tyypeistä on pitänyt aika saman tyylin yllä, mutta Clownin uusi on paras.

Sidin uusi maski on ainakin täysin erilainen.

Chris Motionless: Siitä en oikein pitänyt, vaikka se sopiikin hänen olemukseensa. Pidin myös Jimin uudesta, sillä se on paranneltu versio siitä, mihin olemme tottuneet. Clownin on kuitenkin paras.

Teillä on aiemmilla levyillänne ollut kiitettävästi vierailevia muusikoita, mutta jos olen oikein ymmärtänyt, tältä levyltä ei niitä löydy. Miksi näin?

Chris Motionless: Meillä oli pari vierailijaa suunnitteilla, mutta kumpikaan ei loppujen lopuksi onnistunut. Tällä levyllä ei oikein edes ollut kappaletta, jota kuunnellessa olisin ajatellut, että jonkun täytyisi tulla sillä vierailemaan. Ennen se oli melko lailla se tapa, miten päädyin vierailijoita levylle kehittämään, mutta tällä kertaa minulla ei ollut oikein mitään selvää visiota sen suhteen.

Tuleeko tämä visio vierailijoista yleensä hyvin aikaisessa vaiheessa?

Chris Motionless: Aiemmin pystyin kappaleita kuunnellessa kuvittelemaan päässäni, minkä vokalistin lisäpanosta kappale tarvitsisi, jonka jälkeen aloimme ottamaan väkeen yhteyttä ja katsomaan, kiinnostaako heitä.

Lopuksi vielä hieman tulevaisuuden suunnitelmista. Saavutte syksyllä Eurooppaan, mutta valitettavasti kiertue ei jälleen kerran osu Suomen kohdalle. Voivatko faninne odottaa paljon uutta materiaalia settilistaanne?

Chris Motionless: Tilanne on meillekin hyvin hermostuttava, sillä olemme halunneet päästä soittamaan siellä jo jonkin aikaa itsekin. Mitä settilistoihin tulee, olemme pyrkineet olemaan soittamatta samaa settilistaa peräkkäisillä keikoilla, vaan joka päivä joku meistä kehittää itse settilistan keikkaa varten. Pidän siitä, sillä se pitää kaiken hyvin tuoreena. Joka kerta kun harjoittelemme, pyrimme pitämään mahdollisimman paljon materiaalia muistissa, jotta voimme soittaa sitä milloin tahansa. Teemme näin uuden levynkin osalta syksyn ja talven mittaan. Joskus keikalla fani saattaa pyytää jotain tiettyä kappaletta, ja voimme vastata hänen odotuksiinsa. Mielestäni se on hieno tapa pitää kaikki tuoreena.

Kiitokset haastattelusta ja onnea jatkoon! Onko mitään, mitä haluaisit sanoa tätä lukeville suomalaisille faneillenne?

Chris Motionless: Haluaisin taas sanoa, kuinka ärsyttävä tämä tilanne on, sillä vaikka Eurooppaan saapuessamme yritämme sinne päästä, se ei ole onnistunut. Jonain päivänä se kuitenkin tapahtuu, lupaamme!

https://www.facebook.com/motionlessinwhite/

Haastattelu: Arto Mäenpää
Teksti: Thomas Frankton

Kommentoi julkaisua