Pysähdy, mieti ja elä – MPR haastaa kuuntelijansa tutkimaan elämäänsä ”Tämä olen minä” -albumilla

Elämme maailmassa, joka on täynnä ärsykkeitä aisteille ja virikkeitä joka hetkelle. Maailmassa on paljon tehtävää, nähtävää ja koettavaa niin arkielämän kuin sosiaalisen median kautta. Elämme jokainen omanlaisessa arjessa. Toisen arki täyttyy töistä, toisen kotona olemista ja jollakulla se voi olla ihan jotain muuta. Silti arjen hektisyys on totta lähes jokaiselle, ja moni varmasti kokee, ettei ehdi, voi tai jaksa aina nauttia elämästä niin paljon kuin tahtoisi.

Naapurin Mikon ja Einö Grönin muodostama duo, , on huomannut saman asian ja haastaa kuuntelijansa pysähtymään, miettimään ja tutkimaan omaa elämäänsä. Elämä on elämistä eikä suorittamista varten, ja tämä sanoma kiteytyy hienosti synkästi vellovassa ”Me”-kappaleessa. Kyseinen kappale kannustaa myös hylkäämään ennakkoluulonsa muita kohtaan ja rohkaisee elämään muiden ihmisten kanssa. ”Lähel” jatkaa samalla teemalla, mutta korostaa ihmisten välisen ystävyyden tärkeyttä ja kestävyyttä. Toista ei jätetä oman onnensa nojaan, satoi tai paistoi.

Mikäli joillekin lukijoista on tässä vaiheessa vielä epäselvää millaisesta musiikista ”Tämä olen minä” -albumin kohdalla on kyse, vastauksena on se, että kyseessä on paljon tummia elementtejä sisältävä rap-albumi. Jos sana ”rap” kavahduttaa sinua, voin vakuuttaa, että ennakkoluulot kannattaa haudata viimeistään tämän levyn kohdalla. Olen itsekin on ollut hyvin ennakkoluuloinen rapin suhteen, mutta MPR on saanut minut kyseenalaistamaan näkemykseni vahvan, rohkaisevan ja tärkeän sanomansa ansiosta. Ilmeisesti näkemykseni siitä, että rap-musiikki käsittelee lähinnä bilettämistä ja tyhjänpäiväisiä lyriikoita ei pidäkään paikkaansa.

Masennus on yksi oman aikamme ikävistä sairauksista, joka koskettaa nykypäivänä yllättävän monia. Masennuksia on eri asteisia, ja jokainen käsittelee sekä kokee masennuksensa yksilöllisesti. Tämän tiedostaa myös MPR ja duo rohkaiseekin kuuntelijoita taistelemaan vaikeuksien läpi ”Rauhaa ja rakkautta” -kappaleella. Kappaleella kuullaan myös vierailevaa artistia, mutta se ei valitettavasti vedä vertoja Naapurin Mikon ja Einö Grönin käsialalle.

MPR käsittelee debyyttialbumilla monia tärkeitä asioita. Duo kannustaa etsimään elämästä myönteisiä asioita, hyväksymään epäonnistumiset, joita mahtuu ihmiselämään, hyväksymään itsensä, rakastamaan läheisiä ihmisiä ja kohtelemaan muita ihmisiä lempeästi. Toisin sanottuna MPR pyrkii muistuttamaan ihmisiä yksinkertaisista ja myönteistä elämäntapaa ylläpitävistä asioista, jotka unohtuvat helposti. Albumi sisältää paljon myönteisyyttä, mikä nousee hyvin esille esimerkiksi ”Kiitoksen” kautta. Levyltä löytyy myös kriittisyyttä aikamme pinnallisuutta kohtaan, jota MPR ruotii ”Täydellinen”-kappaleella.

”Tämä olen minä” on hyvä konseptialbumi. Äänitteellä on selkeä fokus, jonka ympärille kaikki kietoutuu. Levyn ydin on rakkaus. Se on asia, jota jokainen ihminen haluaa kokea elämänsä aikana. Ihmiset haluavat kokea tulevansa välitetyksi ja arvostetuksi. MPR nostaa rakkauden esille häpeilemättä ja kuuluttaa siitä rohkeasti, koska joidenkin se pitää tehdä. Nyt ihmisten pitää vain uskaltaa kuunnella ja ottaa se vastaan.

8-/10

Kappalelista:

  1. Intro
  2. Me
  3. Lähel
  4. Rauhaa ja rakkautta (feat. Toinen Kadunpoika)
  5. Elä älä
  6. Kiitos
  7. Täydellinen
  8. Väreinä tuulessa
  9. Irti (feat. Dr. Eicci)
  10. Alku (feat. Petteri Salonen, End Of August)

MPR Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua