Pyssyissä on yhä ruutia – arviossa L.A. Gunsin ”Black Diamonds”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 26.4.2023

Los Angelesista kotoisin oleva pitkän linjan glam rock -yhtye L.A. Guns julkaisi huhtikuun aikana tuoreimman pitkäsoittonsa, ”Black Diamondsin”. En tiedä tarkalleen, monesko virallinen albumi ”Black Diamonds” L.A. Gunsin katalogissa oikein on, sillä kalifornialaisyhtye on ollut viime vuosina äärimmäisen tuottelias. Jos esimerkiksi Spotifysta katsoo L.A. Gunsin diskografiaa, saa hieman käsitystä yhtyeen tuotteliaisuudesta.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta L.A. Gunsin perustamisesta. Kiivaan julkaisutahdin lisäksi myös ”Black Diamondsin” perusteella on helppo todeta, ettei kalifornialaisyhtye ole sammaloitunut vuosien saatossa. Oikeastaan L.A. Gunsista löytyy yllättävän paljon puhtia. Tracii Gunsin, Phil Lewisin, Ace von Johnsonin, Johnny Martinin ja David Hamiltonin muodostama L.A. Guns on takonut ”Black Diamondsista” 40 minuutin mittaisen kokonaisuuden, mikä on juuri sopiva mitoitus kyseiselle albumille. Pitkäsoitolla kuullaan myös harmonikan ja melodikan soittoa Mitch Davis toimesta, joka on merkittävässä osassa ”Shame”-kappaleella.

L.A. Gunsin uusin albumi poljetaan liikkeelle groovaavalla, Led Zeppelin -vivahteisella ”You Betray” -kappaleella, josta tehdään sulava siirtymä”Wrong About You”. Kyseisellä kappaleella Lewisin laulu muistuttaa Alice Cooperia. Kun vokalistin narisevaan ääneen on ehtinyt jo tottua kahden kappaleen verran, lyödään kuulijaa ällikällä ”Diamondsin” myötä. Rosoinen äänenkäyttö loistaa poissaolollaan, kun Lewis heittäytyy tulkitsemaan pehmeästi laulaen. Kyseessä on ehdottomasti albumin hienoin kappale.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Diamondsin” jälkeen L.A. Guns iskee jälleen menevämmän vaihteen päälle ja seuraavista kappaleista parhaiten esiin nousee vaikeroiva ”Shame”. Vokalistin pehmeämpää äänenkäyttöä kuullaan jälleen ”Gonna Lose” -kappaleella, joka ei ole täysiverinen balladi, vaan osa lauluosuuksista on aggressiivisempia. Lewisin raivokkaampi äänenkäyttö antaakin hyvän kontrastin kappaleen pääasiallisen hempeään äänimaisemaan. ”Gonna Losen” jälkeen albumi jatkaa loppuun asti polkevien kappaleiden linjalla, joita sävyttävät hienoiset erot.

Yksitoista kappaletta kattava ”Black Diamonds” on kokonaisuutena kompakti ja sujuvasti etenevä. Pitkäsoitolle valikoidut kappaleet ovat keskenään sopivan erilaisia ja pitävät kuulijan virkeänä loppuun saakka. Albumin purevin anti painottuu kuitenkin ehdottomasti sen alkupuolelle. Loppua kohden pitkäsoitto alkaa hieman toistaa itseään, mikä ei tosin ole suuri yllätys. Kaikkinensa ”Black Diamonds” on yllättävän energinen albumi yhtyeeltä, joka voisi ratsastaa nimensä varjolla, jos haluaisi. Näin L.A. Guns ei kuitenkaan ole selvästi tehnyt, vaan on luonut autenttisen rock ’n’ roll -albumin viimeistä piirtoa myöten.

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhtyeen Facebook-sivulle pääset tästä:https://www.facebook.com/L.A.GunsOfficial

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen