Queens Of The Stone Age – Like Clockwork

Itselleni on aina ollut yhtye, jonka perusväri on harmaa. Erinäisten instanssien bändin ympärillä jo vuoden 2002 ”Songs For The Deafistä” asti harjoittama suitsutus ei ole toistaiseksi kestänyt tarkastelua yksittäisten kappaleiden tasolla. Joskus taannoin sitten tuumasin, että kenties QOTSA:n maailmaan päästäkseen on pyrittävä pois itsestä, kultivoituneen kuluttajuuden kollektiiviselle tasolle, jossa musiikin merkitykset muodostetaan yhteisöllisen kokemuksellisuuden ympärille. Painiskelin ”Lullabies To Paralyzen” (2005) ja ”Era Vulgariksen” (2007) kanssa vain, koska ärtynyt musiikin ymmärtäjä sisälläni vaati saada tietää, millaiseen pöytään sitä ei päästetä. Vielä ”Little Sister” -hitin aikaan Queens Of The Stone Agen jyystörock näytti ottavan suuntaa ja kiinnostus bändin tekemisiä kohtaan pysyi yllä. Jollain epämääräisellä tavalla paletti kuitenkin levisi ja löin hanskat tiskiin kunnes vuoden 2013 heinäkuussa postiluukusta kolahti ”…Like Clockwork”, californialaiskukkojen kryptisesti nimeämä kuudes kokopitkä.

En ole koskaan ymmärtänyt Joshua ”Josh” Hommen väitettyä hienoutta biisintekijänä. Visionäärinä, bändiliiderinä ja musiikkivaikuttajana kylläkin ja vaikka eivät henkilökohtaisten mieltymysteni kanssa täysin yksiin käykään, eivät miehen sanoituksetkaan sieltä ympäripyöreimmästä päästä ole. Nelikymppisen Hommen sukupolvesta löytyy kuitenkin sen verran monia laulunkirjoittajana taitavampia tekijöitä, ettei QOTSA-pomon nimen ainainen esiin vetäminen näissä mittelöissä ole mielestäni perusteltua. Esimerkiksi Corey Taylor, Billie Joe Armstrong, Simon Neil ja Hommen kanssa Them Crooked Vultures -”superkokoonpanossakin” vaikuttanut Dave Grohl ovat kaikki Hommea tarkkanäköisempiä, moniulotteisempia ja perusteellisempia stygemaakareita. Pointtina siis jälleen kerran; kiitellään ihmisiä oikeista asioista. Ei ole kysymys siitä, että asiat pitäisi taputella muottiin vaan siitä, että henkilökohtaisen vision olennainen ydin, punainen lanka, kyetään ensin määrittelemään itselle ja sen jälkeen tarjoilemaan kuulijalle riffit, melodiat, lyriikat ja soundit vavisuttavaksi rock-kokemukseksi yhdistävällä tavalla. Tavalla joka puhuttelee, nostaa karvat pystyyn ja saa kuulijan lopuksi ehkä vielä ymmärtämään jotain itsestään. Vasta tämän jälkeen kun on tosiasiassa mahdollista kokea minkäänlaista yhteyttä mihinkään kollektiiviseenkaan. ”…Like Clockworkilla” betonilta tuoksahtavat, taas kerran uudelleen kasatun kokoonpanon paiskimat riffit (”I Sat By The Ocean”, ”Kalopsia”) ja ties minkä siivilöiden läpi suodettu laulu muodostavat atleettisesti eteenpäin runnovan äänimaton joka on piukka kuin se, mitä tällaisella musiikilla muka saadaan paljon. QOTSA:lla on kehonrakentajakompleksi; rakennetaan massaa, jotta vietäisiin huomio pois siitä, mikä ei poraudu kenenkään ytimeen.

”…Like Clockworkin” ansioksi voidaan periaatteessa laskea sen kuuntelukertojen myötä yhä tehokkaammalta tuntuva turruttavuus. Queens Of The Stone Agen musiikista puuttuvat täysin paitsi sävellyksellinen näkemys ja kaikenlaiset nyanssit (”I Appear Missingin” yllättäen jopa tunnelmallisia versejä lukuun ottamatta), myös kyky ärsyttää. Kuten kolme edellistä QOTSA-albumia, myöskään ”…Like Clockwork” ei tunnu tähtäävän mihinkään. Sen aggressiivisista runttauksista (”My God Is The Sun”) puuttuu agenda ja herkemmistä hetkistä (”The Vampyre Of Time And Memory”) haavoittuvuus. Puutteet kielivät ahdasmielisyydestä, jota ei voi antaa anteeksi vain koska soitossa on olevinaan munaa. Queens Of The Stone Agen ”…Like Clockwork” ei kouraise tai kosketa sen kummemmin kuin nosta pystyyn karvoja, tai mitään muutakaan. Se on jälleen uusi, maailman kenties yliarvostetuimman rock-yhtyeen toissijaisuuksiin keskittyvä lesoilulätty, jonka aiheuttamista tunnekokemuksista suurin on huoli siitä, että maailmaan pesiytyy taas sukupolven verran lisää isoja, pulloja viskeleviä vauvoja.

3/10

Kappalelista:
01. Keep Your Eyes Peeled
02. I Sat By The Ocean
03. The Vampyre Of Time And Memory
04. If I Had A Tail
05. My God Is The Sun
06. Kalopsia
07. Fairweather Friends
08. Smooth Sailing
09. I Appear Missing
10. Like Clockwork

http://www.qotsa.com/

 

Kirjoittanut: Eero Tarmo

Kommentoi julkaisua