Kuva: Cristian Koitla

Raaempi, luomumpi, henkilökohtaisempi – Kaera julkaisi uuden singlen ja musiikkivideon ”Kylmät kädet”

Kirjoittanut Niko Kuusela - 30.4.2023

Kun Kaeran aiemmat julkaisut, ”Konejumala”-EP ja sen tarinaa jatkanut single ”Musta maa”, veivät kuulijan dystooppiseen tulevaisuuteen, ottaa 20. huhtikuuta julkaistu single ”Kylmät kädet” askeleen lähemmäs ihmistä. Kappaleen teemoina voidaan mainita ennen kaikkea vanhemmuus, menetys ja periksiantamaton rakkaus. Mistään rakkauslaulusta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä laulaja Tuomo Sirviön sanoitukset ja määräävä karjunta kertovat kuulijalle, ettei kappaleessa julisteta ilosanomaa, vaan asian äärellä ollaan hiukan synkemmin mielin.

Kylmät kädet” on yhtyeelle monella tapaa erityinen ja ainutlaatuinen teos. Kuultavin ero on luonnollisesti laulaja, sillä yhtyeen laulaja vaihtui edellisten julkaisujen jälkeen. Uuden musiikin kohdalla kortensa kantoivat yhteiseen kekoon myös eri säveltäjä ja sanoittaja kuin aikaisemmissa julkaisuissa. Uusien kirjoittajien lisäksi uutta kulmaa haettiin myös tuotantoon. Aiemmat Kaeran julkaisut keräsivät kiitosta soundeistaan, mutta yhtye koki uuden musiikin kaipaavan kuitenkin jotain hiukan erilaista. Tavoitteena oli saada äänimaailmaan hiukan luomumpaa ja raaempaa otetta, joten tuotantoa lähdettiin viemään eri ihmisten kanssa kuin aiemmin.

Kylmät kädet” on myös ensimmäinen Kaera-kappale, johon tehtiin musiikkivideo. Yhtyeellä oli valmiina kolme kappaletta, joiden julkaisuun liittyen päätettiin yhteen kappaleista tehdä näytelty, tarinallinen musiikkivideo. ”Kylmät kädet” valikoitui lopulta videokappaleeksi, koska sen tarinaan oli helppo lähteä työstämään ideoita. Video sai paljon inspiraatiota kappaleen sanoituksista, ja lopputulos tukeekin erinomaisesti kappaletta, ja toisinpäin. Musiikkivideon on kuvannut ja editoinut Se videotyyppi eli iisalmelainen Cristian Koitla. Pääosaa videolle saatiin näyttelemään Harri Loiva.

Kappale on samaan aikaan kuitenkin myös eräänlainen joutsenlaulu. ”Kylmät kädet” on ainutlaatuinen lisä Kaeran tuotantoon, koska se on ainoa kappale, joka tullaan julkaisemaan Tuomo Sirviön sanoittamana ja laulamana. ”Aikatauluhaasteiden takia todettiin yhdessä alkuvuodesta, että Kaeran ja Sirviön tiet erkanevat tässä kohtaa”, kerrotaan bändistä. Tulevat kappaleet tullaan julkaisemaan eri laulajan kanssa, mistä yhtye tiedottaa myöhemmin.

Luetuimmat

Uusimmat