Raakaa ja brutaalia julistusta tarjoaa ruotsalainen Demonical viidennellä kokopitkällä ”Chaos Manifesto”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 4.3.2018

Entisten kuolonmetalliyhtyeen Centimexin jäsenten luotsaaman Demonicalin marssi on kulkenut jo yli kymmenen vuoden ajan. Saavutuksiin on mahtunut melko mukavasti kelpoja julkaisuja, joista viimeisimmästä kokopitkästä ”Darkness Unbound” (2013) on vierähtänyt pienoinen tovi. Toki viiden vuoden sisällä Demonical on kerennyt puskea myös ulos pienimuotoisemman julkaisun ”Black Flesh Redemption” (2016), mutta siihen pisteeseen on sitten päädytty.

Muutoksia on silti tapahtunut viime vuoden puolella, sillä Sverker ”Widda” Widgren on katsonut parhaakseen pistää pillit pussiin ja lähteä yhtyeestä. Korvaavaksi örisijäksi on valittu riviin Alexander Högbom, joka toimii samassa tehtävässä myös Centimexin puolella. Päivitettyjen tapahtumien ja muutosten jälkeen Demonical on vihdoin ja viimein saanut valmiiksi tuoretta tuotosta. Viides kokopitkä ”Chaos Manifesto” iskeytyy näytille, jolla bändi jatkaa marssiansa.

Suurempia muutoksia ”Chaos Manifesto”-levyn parissa hädin tuskin huomaa, mikäli lähtee vertailemaan edellisten julkaisujen parissa. Kerta likaisten, ruhoisten ja säröisten death/thrash -riffien voimin on Demonical pärjännyt, niin miksi muuttaa kaavaa. Melodisempia puolia on tuotu levyllä jälleen esille, kuten kahdessa edellisessä julkaisuissa ”Darkness Unbound” ja ”Black Flesh Redemption”, mutta siitä huolimatta kuoleman löyhkäävä punainen lanka on säilynyt samana. Täysin nopeaa ja brutaalia mättöä vajaan neljänkymmenen minuutin pituinen kiekko ei ole, sillä muusikot ovat jälleen kerran uskaltaneet hidastaa tahtia ”Välkommen Undergång” ja ”From Nothing” viisujen kohdilla tuoden erilaista puolta esille. Riski on kannattanut, sillä molempien raitojen parissa viihtyy ja mielenkiintoa herää kuuntelun aikana.

Kaiken kaikkiaan ”Chaos Manifesto”-paketista ei löydy ainuttakaan keskinkertaista kappaletta. Jokaisesta on osattu luoda lujaa ja raakaa näytettä, mitä kuoleman manifestin herrat ovat saaneet vuodatettua. Siitä huolimatta pidemmällä tähtäimellä yksikään teos ei silti yllä aivan mestarinäytteen tasolle. Joidenkin kappaleiden kohdalla, kuten esimerkiksi ”Sung to Possess”, tuntuu, että raita loppuu kesken kaiken. Tällöin tuntuu siltä, että lisää raakutta ja nopeutta olisi kaivattu vielä vähän pidemmän ajan. Pikku vikoja, jotka eivät kumminkaan pilaa albumin laatua.

”Chaos Manifesto” on hieno lisä Demonicalin kirjastoon. Monien kuolonmetallin janoavat kuuntelijat saavat takuuvarmasti janonsa tyydytettyä tämän kiekon parissa, mikäli vastinetta ei löydy äkkiseltään.

8/10

Kappalelista:

01. A Void Most Obscure
02. Towards Greater Gods
03. Sung to Possess
04. Välkommen Undergång
05. Torture Parade
06. From Nothing
07. Unfold Thy Darkness
08. Death Unfaithful

Demonical Facebook

Demonical Homepage

Kirjoittanut: Sami Elamaa