Raakaa ruotsalaisille tuttua takomista ja isoja kertosäkeitä – Tältä kuulostaa Demonicalin manifesti

Kirjoittanut Jimmy Timonen - 16.8.2018

Demonical on ruotsalainen vanhan koulukunnan death metalin nimeen vannova orkesteri. Yhtye on ruhjonut hieman yli kymmenen vuoden ajan ja olemassaoloonsa nähden julkaissut ison läjän albumeita, sisältäen suurimmaksi osaksi täyspitkiä soittoja. Bändi on kokenut paljon muutoksia miehistössään ja paikkaamassa on käynyt  jäseniä bändeistä, kuten Marduk ja Grave. Vuonna 2017 bändiin liittyi kolme uutta jäsentä, ja nyt on heidän aikansa loistaa. Tällä julkaisulla Demonical on tullut tekemään nimensä vielä tutummaksi kuolonmetallia kuuntelevien keskuudessa.

Mutta onko manifesto niin kaaottinen kuin väittää? Soundiltaan ja ulkonäöltään ainakin. Levy sisältää klassisen Boss HM-2 -pedaalin raa’an ja mieleenpainuvan kitarasoundin, ja rummut ovat modernin tuotannon onnistunut lopputuote. Vokaalit ovat keskimatalaa uuden vokalistin, Alexander Högbomin örinää, jotka eivät eroa entisen vokalistin murinasta paljoa muuten, kuin olemalla ehkä hitusen selvempi ja vahvempi lisä. “Chaos Manifesto sisältää melodisen death metallin vaikutteita ja biisirakenteita alkaen rankasti soitetuista ja simppeleistä säkeistä, jatkuen suuriin ja mieleenpainuviin kertosäkeisiin. 

Onko tämä huono asia? Mielestäni ei. Biisit juurtuvat hyvin mieleen ja pop-kappaleiden tapaan sävelletyt biisit eivät ole liian ilmiselviä ollakseen tylsiä ja ennalta arvattavia, päinvastoin. Levy sisältää uutta ja raikasta tyyliä soittaa näinkin synkkää ja kaaottista metallia. Levyltä eivät jää mieleen pelkästään orkesterimaiset kertosäkeet, vaan myös hyvin balanssissa keskenään olevat kitarat ja rummut. Albumin heikommat kohdat eivät pilaa kokonaisuutta, eikä niitä juuri paljoa ole. Kuitenkin täytyy huomauttaa, että viimeisen biisin soolo kuulostaa korvaani huonosti sijoitetulta ja vetelältä. Se ei kuitenkaan pilaa kappaletta. Levy on pääosin englanniksi kirjoitettu, mutta kenties leyvn suurin kappale ”Välkommen Undergång” on kirjoitettu ruotsiksi. Vaikka kielimuuri tulee monilla kuuntelijoilla vastaan, ruotsin kieli tuo levyn puoleen väliin mukavan muistutuksen siitä, mistä bändi on kotoisin ja täten tarjoaa kenties levyn mieleenpainuvimman soitoksen.

Levylle mahtuu sekä nopeita että hitaita kappaleita, ja täten levystä löytyy kaikille jotain. ”Chaos Manifesto” on Demonicalin kokoelman parhaimpia ja suurimpia tuotoksia, ja se varmasti tullaan muistamaan sellaisena.

8/10

Demonicalin voi Suomessa käydä katsastamassa livenä Helsinki Death Festissa tulevana lauantaina.

Kappalelista:

  1. A Void Most Obscure
  2. Towards Greater Gods
  3. Sung To Possess
  4. Välkommen Undergång
  5. Torture Parade
  6. From Nothing
  7. Unfold Thy Darkness
  8. Death Unfaithful

Helsinki Death Fest Facebook
Demonical Facebook