Raakalaismaisuuden tasapainoa – arviossa 3rd War Collapsen ”Catastrophic Epicenter”

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 9.2.2024

Vuonna 2014 perustetun brasilialais-suomalaisen, brutaalin teknistä death metalia paiskovan trion 3rd War Collapsen toinen kokopitkä albumi julkaistiin loppuvuodesta 2023. Kitaristi-laulaja Christiano Martinezin (Vomepotro) sekä rumpali Kalle Lindforsin (Inferia) yhteistyöprojekti on jalostunut ja tasapainoistunut uuden ”Catastrophic Epicenterin” lopputuleman myötä selkeästi sitten parin vuoden takaisen debyyttialbumin ”Damnatus”.

3rd War Collapse on kokenut myös yhden kokoonpanomuutoksen, kun basson varteen on tullut Rodolfo Carregan tilalle basisti-laulaja Juan Azevedo (Akinetopsia, Nameless Gods). Carregania ei kuitenkaan ilmeisestikään heivattu tuosta vaan ovesta ulos, sillä herra feattaa niin ikään ärhäkkäästi nakuttavalla läimäyksellä ”Killing Each Other”.

Yhtye on ottanut toisella tulemisellaan kappaleiden sovitustyön ja tuotannon huomattavasti debyyttiään paremmin suurennuslasin alle ja haltuun, mikä kuuluu ja näkyy selkeänä, taiteellisena edistysaskeleena usealla osa-alueella.

Erityisesti yhtyeen osalta huomion kiinnittäminen perkussiiviseen hienosäätöön on tuonut sen sointiin aivan eri tavalla ulottuvuutta, rankkuutta ja raskautta, mikä korostuu etenkin parina lajityyppinsä huippua hipovalla kappaleella. Näistä esimerkkinä mainitsisin murhaavasta valssista kipeään teurastukseen äityvä ”Fomites” ja oikeilla elementeillä kaiken edestään silppuava ”Asphyxiating Tyranny” sekä Deathin ja Morbid Angelin vimmaisuudella riuhtova, vanhan liiton riffimylly ”Heresy Behind The Lies”.

Varsinkin Kalle Lindforsin rumputyöskentely varioi ”Catastrophic Epicenterilla” selkeästi ilmavammin ja dynaamisemmin kuin yhtyeen debyyttialbumilla, ja vaikka välillä kitarat ja blastit seilaavat hieman eri synkissä, kokonaisuus pysyy jäsennellymmin kasassa. Myös Martinezin ja Azevedon duettoärjyntä ja tummempi vokalisointi täydentävät toisiaan aiempaa vaikuttavammin.

3rd War Collapsen näkisi tämän esityksen myötä mieluusti myös Suomessa keikkalavoilla. Toiveet tälle eivät ole mitenkään katteettomia, sillä pitkän välimatkan päässä toisistaan operoiva kolmikko aikoo saatekirjeen myötä keskittyä kuluvan vuoden aikana niin keikkailuun kuin uuden materiaalin kirjoittamiseenkin.

Yhtyeessä vaikuttaa olevan hyvä, ellei parempi hööki päällä. Toisaalta on harmi, että kyseisen levyn sai käsiinsä vasta tässä vaiheessa (alkuvuodesta 2024). Muutoin tämän olisi voinut hyvällä omallatunnolla rankata menneen vuoden onnistuneimpien dödisalbumien Top-5:een.

Luetuimmat

Uusimmat