Kuva1_ Jaani Föhr

Radiopuhelimet päästää ”Kosmisen tiedottomuuden” valloilleen helmikuussa

Kirjoittanut Niko Kuusela - 3.1.2020
Kuva1_ Jaani Föhr

Haahuilut on haahuiltu ja häröilyt häröilty. Vuonna 1986 perustetun oululaisyhtye Radiopuhelimien 15. albumin johtoajatuksena on ytimekkyys. Kyse ei ole paluusta vanhaan: matkan varrella mukaan on tarttunut kaikenlaista.

”Kosminen tiedottomuus” -albumilla kuullaan mm. rock ’n’ rollia, diskoa, hysteeristä musiikkiteatteria, Velvet Undergroundista innoittunutta hakkausta ja eräänlaista fuusiojazzfunkia. Jopa pikahevi vilahtaa, toki tarvittavan ei-mahtipontisessa muodossa. Ensimmäisen näytebiisin,” Jeesus Kristus ja ateisti”, riffit ovat levy-yhtiön mielestä kuitenkin ”kuin Radiopuhelimet-aapisesta”.

Levyllä on myös pianoballadi ja a cappella -esitys, lajissaan bändin ensimmäiset. ”Yhtiön mies” on genren vaatimusten mukaisesti herkkä – kuin kaivinkone – ja ”Vankifarmilla 2” on afroamerikkalaisen vankila- ja työlauluperinteen post-punk-karkeistus.

Sanoitukset venyvät kotipihan laajuisesta sisäavaruudesta supertietoisuuteen, Lappajärven meteoriittikraatteriin, helvettiin ja vuoteen 1000005. Välillä ihmetellään naapureita sekä eräitä nykyajan ihmistyyppejä. Finlandia-tasoa edustaa Juha Hurmeen sanoittama ”Jeesus Kristus ja ateisti”.

Albumin biisit:

1. Uusi mahdollisuus (säv. Mällinen / san. Mäki)
2. Lappajärvi -75 (säv. & san. Mällinen)
3. Naapurit (säv. Mällinen, Katz, Mäki / san. Mäki)
4. Hailuoto 2 (säv. & san. Mällinen)
5. Vankifarmilla (säv. & san. Mällinen)
6. Vanhus ja piru (säv. Mällinen / san. Mäki)
7. Oma tie (säv. Mällinen / san. Mäki)
8. Yhtiön mies (säv. & san. Mällinen)
9. Jeesus Kristus ja ateisti (säv. Mällinen, Mäki / san. Juha Hurme)
10. Supertietoisuus (säv. & san. Mällinen)
11. Vankifarmilla 2 (säv. Mällinen, Katz, Mäki / san. Mällinen)