Rage – 21

Mikä yhdistää luiden entisöijän, rallikuskin ja monessa liemessä keitetyn rock- ja heavy metal-rumpalin? Jo neljännellä vuosikymmenellä toimiva saksalaisyhtye , ja vuoden 2012 helmikuussa julkaistava, järjestyksessään 21. studioalbumi, joka kantaa nimeä ”21”. Voisi sanoa, että Rage kuuluu saksalaisten metallibändien kärkikymmenikköön ja metallimusiikkiin perehtyneen yleistietoon. Ihan eurooppalaisen metallin kärkeen Rage ei kuulu, mutta sankarimetallin ystäville yhtyeen julkaisut ovat takuukamaa, eikä ”21” tee poikkeusta.

Jokaisessa kulttuurissa on omat erityispiirteensä, jotka näkyvät jollain tavalla kyseisen kulttuurin populaarimusiikissa. Suomalaisilla on tietynlainen synkkyys ja jopa synkillä asioilla, kuten häpeällä vitsailu Saksalaisten bändien erityispiirre on jotakin kohellushuumoriin, takatukkaan, viiksiin ja tankeroenglantiin liittyvää. Useissa saksalaisissa metallibändeissä on aina se tietty saksalaisuuden ulottuvuus, jota ei aivan täysin tavoita – se ulottuvuus, joka väittää kivenkovaan, että Helloweenin ”Dr. Stein” on hauska biisi. Olen kokenut Ragen juuri tästä syystä itselleni piirun verran etäisemmäksi kuin muut genren yhtyeet. Se on minulle hiukan liian saksalainen.

Ragen ongelmana on ollut ehkä liika saksalaisuus ääntämisen ja kappaleiden teemojen osalta, ja tietty levyjen epätasaisuus. Ragella on kyky tehdä aivan mielettömän hyviä kappaleita kuten yhtyeen ”21” levyn alkupuoli. Levyn alkupuoli on muutenkin tasalaatuista tykitystä, joka laantuu vain vähän ja loppuu kuin seinään todella heikkoon ”Death Romanticiin”. Loppupuolella tykitys alkaa uudelleen kivenkovien ”Black And Whiten” ja ”Concrete Wallin” toimesta ja lässähtää seinään ”Eternally”-kappaleen toimesta.

”Eternally”-kappaleen ongelmat voinee tiivistää siihen, että se on metallibiisi, joka alkaa lauseella “Hey man, I’ve heard what happened in the news”. ”Death Romantic” kuuluu siihen sarjaan, jolla on varmasti ollut potentiaalia kovaksi hittibiisiksi siinä vaiheessa, kun siihen on kehitelty riffejä ja kertosäkeitä. Jossain kohtaa luomisprosessia pari säätöä on mennyt vikaan, ja kappaleesta on tullut sellainen, jonka ongelmat voi tiivistää sanoituksista lainattuun tekstiin. Tekstipoiminta on: “girl I knew it, you’ve posted your feelings on Facebook, yeah”.

Ragen ”21” on 11 kappaleen mittaisena oikein hyvä levy, joka olisi paljon parempi yhdeksällä kappaleella. Levyn pisteitä laskevat kaksi poikkeuksellisen heikkoa kappaletta ja se, että ”21” ei tuo oikeastaan mitään muuta genreen kuin yhdeksän hyvää ja kaksi huonoa. Ragen faneille ja saksalaista power metalia kuluttaville ”21” on aivan ehdotonta timanttia. Varoitan kuitenkin englannin kieltä osaavia levyn sanoituksista, joista tarkistin vain levyn heikoimpien kappaleiden tekstit. Joukossa voi olla vielä häijympiä tekeleitä ja mikäli haluaa olla täysin varma, muuten todella timanttisen, levyn tuomasta nautinnosta, kannattaa ehkä liimata kansilehden sivut yhteen.

8 / 10

Kappalelista:
01. House Wins
02. Twenty One
03. Forever Dead
04. Feel My Pain
05. Serial Killer
06. Psycho Terror
07. Destiny
08. Death Romantic
09. Black And White
10. Concrete Wall
11. Eternally

http://www.rage-on.de/

Kirjoittanut: Sebastian Laitila

Kommentoi julkaisua