Rahavirtoja ja mammuttitason yhtyeiden debyyttejä: Nämä albumit juhlivat tänä vuonna 50-vuotispäiviään

Kirjoittanut Tia Salmela - 1.1.2023

Vuosi 1973 piti sisällään huikeita myyntilukemia saavuttaneita albumeita ja debyyttejä yhtyeiltä, jotka myöhemmin valloittivat suuret estraadit. Uuden vuoden kunniaksi listaamme tänä vuonna pyöreitä täyttäviä albumeita. Ensimmäisenä vuorossa tänä vuonna 50 vuotta täyttävät albumit.

1. Pink Floyd – “The Dark Side of the Moon”

Tällä yhtyeen kahdeksannella albumilla Pink Floyd vaihtoi tyylisuuntaa hieman kaupallisemmaksi – ja se kannatti. “The Dark Side of the Moon” on nimittäin yhtyeen parhaiten myynyt, ja se pysyi huimat 14 vuotta Billboardin listoilla. Tämä albumi jos jokin on todellakin ansainnut klassikko-leiman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

2. Queen – “Queen”

Kun “Keep Yourself Alive” käynnistyy ja Freddie Mercuryn tuttu ääni, Roger Taylorin tiukat kompit, Brian Mayn upeat soolot ja John Deaconin uskomaton bassotaiteilu isketään kuuntelijan eteen, se on jotain todella maagista. Jo tällä ensimmäisellä albumilla yhtye onnistuu tuomaan oman soundinsa esiin.

3. Aerosmith – “Aerosmith”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aerosmithin debyytti ei julkaisunsa aikana juurikaan herättänyt suurta mielenkiintoa, mutta uudelleenjulkaisu pari vuotta myöhemmin olikin sitten eri tarina. Vahvasti blues rockin suuntaan kumartava “Aerosmith” tarjosi maailmalle kaksi Aerosmithin suurinta hittiä: “Mama Kinin” ja “Dream Onin”.

4. Alice Cooper – “Billion Dollar Babies”

Sokkirokin kruunaamattoman kuninkaan Alice Cooperin suosio kasvoi albumi albumilta, eikä vuonna 1973 julkaistu kuudes studioalbumi “Billion Dollar Babies” ainakaan hidastanut tätä vauhtia. “Billion Dollar Babiesiä” on tituleerattu Alice Cooperin parhaimmaksi albumiksi, ja tämän albumin julkaisua seurannut kiertue olikin yksi rockin historian tuottoisimpia kiertueita.

5. Black Sabbath – “Sabbath Bloody Sabbath”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Black Sabbathin viidennen albumin synnytyksen käynnistys ei ollut helppo. Kitaristi Tony Iommin inspiraatio oli aluksi kadoksissa, mutta kun se lopulta löytyi, syntyi “Sabbath Bloody Sabbath”, joka samalla toimii myös albumin ensimmäisenä kappaleena. Tämän nimikkoraidan luomisen jälkeen lopulta myös loput albumin kappaleet löysivät muotonsa. Monet pitävät “Sabbath Bloody Sabbathia” Black Sabbathin alkuvuosien parhaimpana albumina.

6. David Bowie – “Aladdin Sane”

“Aladdin Sane” toimii eräänlaisena jatko-osana edellisenä vuonna julkaistulle menestysalbumille “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Marsille”. “Aladdin Sane” nimittäin kirjoitettiin ja osittain äänitettiin tämän samaisen Ziggy Stardust -albumin kiertueella, ja David Bowie onkin kuvannut “Aladdin Sanea” Ziggyn amerikkalaiseksi versioksi.

7. Deep Purple – “Who Do We Think We Are”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Menestyksekkään “Machine Headin” jälkeen julkaistulla “Who Do We Think We Are” -albumilla on selkeästi havaittavissa kitaristi Ritchie Blackmoren ja laulaja Ian Gillanin välillä ollut kitka, joka aiheutti hankaluuksia äänityksissä. Myöhemmin Gillan ja basisti Roger Glover lähtivät Deep Purplesta. Vaikka “Who Do We Think We Are” ei yltänyt edeltäjänsä myyntilukemiin, tarjosi albumi kuitenkin maailmalle “Woman From Tokyon” -hitin.

8. Eagles – “Desperado”

Eaglesin toinen albumi on konseptialbumi, joka perustuu villiin länteen ja etenkin Daltonin veljeksiin. Villi länsi -teema näkyy niin kansikuvassa kuin logossa että myös albumin kappaleissa. “Desperadolta” julkaistiin kaksi singleä “Tequila Sunrise” ja “Outlaw Man”.

9. Emerson, Lake & Palmer – “Brain Salad Surgery”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

“Brain Salad Surgeryn” kansikuvasta voisi päätellä, että se olisi jonkin 2000-luvun metallibändin albumi, mutta se onkin englantilaisen progetrion kolmas albumi. Aikakaudelleen ja genrelleen tyypillisesti albumilla on neljä normaalipituista kappaletta, mutta albumin päättävä “Karn Evil 9” kestää huimat puoli tuntia. “Brain Salad Surgery” oli myös ensimmäinen albumi, joka julkaistiin yhtyeen oman levy-yhtiön Manticore Recordsin kautta.

10. Iggy and the Stooges – “Raw Power”

“Raw Poweria” lähdettiin työstämään varsin ristiriitaisissa merkeissä. Elektralta Columbian talliin siirtynyt Iggy Pop oli jättänyt The Stoogesit taakseen ja oli kasaamassa uutta The Stooges -kokoonpanoa. Uusi levy-yhtiö Columbia ei kuitenkaan ollut tyytyväinen “Raw Powerin” lopputulemaan ja usutti David Bowien auttamaan. “Raw Powerin” tunnetuin kappale “Search and Destroy” on yksi albumin mieleenpainuvimmista.

11. Jethro Tull – “A Passion Play”

Edellisenä vuonna julkaistun “Thick As A Brickin” tavoin, myös “A Passion Play” on konseptialbumi, joka sisältää vain kaksi teosta. Ilmestyessään “A Passion Play” ei kuitenkaan yltänyt edeltäjänsä kaltaiseen suosioon, mutta vuosien mittaan yleisö on alkanut lämmetä tälle albumille.

12. Led Zeppelin – “Houses of the Holy”

“Led Zeppelin IV” nosti odotukset yhtyeen viidennen albumin suhteen suhteettoman korkeaksi. Vaikka siis “Houses of the Holyn” kansikuva tarjoaakin samaa mystisyyttä kuin “Led Zeppelin IV”, sisältö ei yllä aivan samalle tasolle. Albumi sai todella ristiriitaisen vastaanoton, sillä se yhdisti perinteisen bluesin ja rockin lisäksi elementtejä funkista (“The Grunge”) ja reggaesta (“D’yer Mak’er”). Tästä palautteesta huolimatta “Houses of the Holyn” julkaisukiertue rikkoi kävijäennätyksiä.

13. Lou Reed – “Berlin”

“Berlin” on Lou Reedin kolmas sooloalbumi, joka kertoo synkän tarinan parisuhteen päättymisestä ja vaikeuksista, joita tarinan pariskunta kohtaa. Yleisölle synkkäsävytteinen “Berlin” tuli täytenä yllätyksenä, sillä Reedin edellinen “Transformer” tarjosi tarttuvaa glam rockia.

14. ZZ Top – “Tres Hombres”

Texasilaisen ZZ Topin kolmas albumi “Tres Hombres” avasi yhtyeelle ovet suurille estraadeille. Tältä albumilta julkaistiin yksi single, joka sattuu olemaan ZZ Topin yksi tunnetuimmista kappaleista: “La Grange”.

15. The Rolling Stones – “Goats Head Soup”

Yli 60 vuotta kasassa olleen The Rolling Stonesin “Goats Head Soup” on 11. britti- ja 13. jenkkistudioalbumi. Tämä Jamaikalla äänitetty albumi ei sisällä yhtä rosoista rockia kuin edellisenä vuonna julkaistu “Exile On Main St.”. “Goats Head Soupin” suurin hitti on ehdottomasti rakkausballadi “Angie”, jonka on huhuttu kertovan David Bowien ensimmäisestä vaimosta.

16. Thin Lizzy – “Vagabonds of the Western”

“Vagabonds of the Western” on Thin Lizzyn kolmas albumi, joka ei juurikaan menestynyt, sillä albumi jäi edellisenä vuonna julkaistun suurhittisinglen “Whiskey In The Jarin” varjoon. “Vagabonds of the Western” on myös viimeinen albumi, jolla kitaristi Eric Bell soittaa.

17. Nazareth – “Razamanaz”

Deep Purplen lämppärinä toiminut skotlantilainen Nazareth sai Deep Purplen basistin Roger Gloverin vakuuttumaan tästä orkesterista niin paljon, että Glover tuotti yhtyeen kolmannen studioalbumin “Razamanazin”. Albumin kappaleista juuri “Woke Up This Morning” herätti suuren yleisön tutustumaan paremmin Nazarethin tuotantoon ja “Razamanazista” tuli Nazarethin läpimurtoalbumi.

18. Lynyrd Skynyrd – “Pronounced Leh-nerd Skin-nerd”

Lynyrd Skynyrdin debyyttialbumi tarjosi meille yhden suurimmistaan hiteistään “Freebirdin”. Tällä kappaleella on lähes “Paranoidin” veroinen maine siinä, missä tullaan yleisöhuutelubiiseihin: meillä päin kun erittäin vitsikkäästi huudellaan “soittakaa Paranoid”, Amerikassa vastaava on “play Free Bird”.

19. YES – “Tales From Topographic Oceans”

Paramhansa Yoganandan “Autobiography Of A Yogi” -kirjasta inspiroituneena laulaja Jon Anderson loi yhdessä kitaristin Steve Howenin kanssa raakile-version “Tales From Topographic Oceansista” YESin kiertueella. Kuitenkaan loput yhtyeestä eivät olleet aivan yhtä innoissaan tästä kuudennesta albumista, mikä lopulta eskaloitui kosketinsoittaja Rick Wakemanin lähtöön yhtyeestä.

20. New York Dolls – “New York Dolls”

60-luvun tyttöbändityyliä punkahtavaan rockiin yhdistelevä New York Dolls ei debyytillään juurikaan vakuuttanut suurta yleisöä, vaikka potentiaalia heissä riitti. Kuitenkin jälkeenpäin monet glam rock -bändit ovat maininneet New York Dollsin esikuvakseen. “New York Dolls” -albumi tarjosi maailmaan monia upeita glam rock-teoksia, kuten “Personality Crisis”, “Trash” ja “Looking For A Kiss”.

Luetuimmat

Uusimmat