Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus 2020

Rajaportti soi vakuuttavasti 20 vuoden jälkeenkin – Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus Tampereen Pakkahuoneella

Kirjoittanut Ossi Kumpula - 6.12.2022

Joulukuisen keikkakalenterin ensimmäisestä luukusta paljastui Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Aiemmin tänä vuonna yhtye soitti nipun ”Rajaportti”-teemaisia keikkoja kyseisen kiekon kaksikymppisten kunniaksi, mitkä kaikki kuitenkin vaihtelevista syistä missasin. Sitä suuremmalla ilolla tervehdin uutista, että kesäisen Tammerfestin lisäksi yhtye palaisi tuoreeseen kotikaupunkiini Tampereelle joulukuun alkajaisiksi nimenomaan ”Rajaportin” merkeissä. Lähtökohdat eivät olleet aivan lupaavimmat mahdolliset, sillä viikonloppu oli torstai-iltana vielä härnäävä kangastus ja keikkapaikkana toimi yleisökapasiteetiltään haastavan suuri Pakkahuone. Vaikka suurin yleisöryntäys jäikin piippuun, avasi Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus vuoden synkimmän juhlakauden Tampereen ytimessä jykevän lämminhenkisesti ja pirteästi.


Keikka alkoi ihmisystävällisesti hieman iltayhdeksän jälkeen, ja seuraava puolitoistatuntinen vierähtikin oikein mukavasti sekä soinnuiltaan että sanoituksiltaan tymäkän suomimetallin parissa. Muutaman kuukauden keikkatauko ei näkynyt ulospäin bändin otteissa lainkaan, ja alusta asti soitto soi asianmukaisella varmuudella. Soundipuoli toimi loistavasti, ja kolmen kitaran äänivallista huolimatta basisti Nils Ursin ja rumpali Seppo Pohjolainen pääsivät erottumaan edukseen. Basson rankaisemisen ohella Ursin kunnostautui myös yleisön psyykkaajana pitäen huolen, ettei homma mennyt liian yksipuoliseksi patsasteluksi. Pohjolainen puolestaan osoitti erityistä sisukkuutta soittaessaan keikan kipeällä kädellä, kuten Rautiainen välispiikeissään illan aikana paljasti. Takuuvarman kitara- ja laulusuorittamisen ohella Timo Rautiainen osoitti karismansa juttelemalla yleisölle rennosti kappaleiden välissä, kertoen muun muassa niiden taustoista. Rautiaisen välispiikit tasapainottivat hienosti musiikin ankaruutta ja sanoitusten asiasisältöä. 


Monet ”Rajaportin” kappaleista, kuten ”Surupuku”, ”Elegia” ja ”Lumessakahlaajat” kuuluvat yhtyeen keikkasetin vakioarsenaaliin, mutta harvinaisempiakin herkkupaloja luonnollisesti kuultiin. Yksi näistä oli ehdottomasti ”Elinkautinen”, jonka Rautiainen lauloi lavalla yksin valokeilojen loisteessa. Monet ”Rajaportin” sanoituksista ovat ulkopuolisten sanoittajien kynästä ja illan aikana kuullut kappaleet tekivätkin bändin lisäksi kunniaa muun muassa Jarkko Martikaiselle, Vexi Salmelle ja Marja Mattlarille. Toisin kuin olin ennakkoon kuvitellut, bändi ei poistunutkaan välittömästi takavasemmalle ”Rajaportin” kappaleet klaarattuaan, vaan jatkoi settiä reippaasti eteenpäin tuoreemmalla materiaalillaan. Uudemmasta tuotannosta sykäyttivät erityisesti painavaa sanomaa sisältävät ”Toisen luokan kansalainen” ja ”Hannukainen”. Varsinaisen setin päätteeksi yleisö kannusti bändin takaisin peräti kahdelle encorelle, joista viimeisenä kuultu ”Lintu” lukeutuu hienoimpien suomenkielisten biisien joukkoon, kuten Rautiainen itsekin kehaisi.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus palasi pitkän tauon jälkeen levytyskantaan vuonna 2017 ja senkin jälkeen jatkoa on seurannut. Vaikka yhtye onkin tänä vuonna kiertänyt kaksikymmentä vuotta vanha ”Rajaportti” juhlakalunaan, osoittavat yhtyeen yhä verevät keikat että viisikossa on edelleen elinvoimaa. Nyt kun juhlavuoden asianmukaiset juhlallisuudet on taputeltu, onkin mielenkiintoista jäädä odottamaan orkesterin tulevia edesottamuksia.

Luetuimmat

Uusimmat