Kuva: Olga Davydova

Rakkautta ja piikkilankaa Helsingin ytimessä – Uniklubi On the Rocksissa

Kirjoittanut Topi Suviaro - 18.10.2022

Uniklubi teki läpimurtonsa 2000-luvun alussa, jolloin Suomessa elettiin kovaa rock- ja metallimusiikin buumia. ”Rakkautta ja piikkilankaa” -hitillään suosioon kivunnut yhtye julkaisi viisi albumia vuosina 2004-2010, minkä jälkeen se painui suuresta suosiosta taka-alalle. Uniklubi on kuitenkin kivunnut kaikessa hiljaisuudessa takaisin kovempaan radiosoittoon ja keikkarintamalle. Vuonna 2020 julkaistulta ”Ajan piirtämät kasvot” -albumilta on irronnut muutama kohtuullisen hyvin radiosoittoa saanut single kuten esimerkiksi Radio Suomipopilla pyörinyt ”Bailaten koko elämä”. Sen jälkeen on julkaistu kolme uutta kappaletta ”Hetken olen vapaa”, ”Jos tähän jään” ja ”Hehkuvia kipinöitä”. Yhtye kertoo olevansa menossa lähiaikoina studioon, ja uutta materiaalia on luvassa lisää. Saa nähdä, sisältyvätkö edellisen levyn jälkeiset singlet tulevalle levylle.

Keikkaillan loppuunmyydyssä On The Rocksissa avasi muutama vuosi sitten perustettu keravalaisyhtye Merta. Yhtyeellä on omaperäinen tapa yhdistellä popahtavia melodioita vaihtoehtorockin ja metallin sekoitukseen. Mertalla on näkemäni perusteella valoisa tulevaisuus edessään, ja sen luulisi jossain vaiheessa murtautuvan suurempaankin suosioon. On The Rocksin alakerta oli täyttynyt jo mukavasti lämmittelijän aikana, ja ilmassa oli fiilis, että yleisö on kaivannut livemusiikkia kovasti pandemia-ajan jälkeen.

Kuva: Olga Davydova

Illan pääartisti hyppäsi lavalle aika tarkasti etukäteen ilmoitettuna ajankohtana kello 22.00. Uniklubin settilista oli läpileikkaus yhtyeen uran varrelta, pois jäivät vuonna 2010 julkaistu ”Kultakala” ja vuonna 2018 julkaistu ”Tulennielijä”. Pidempään levyttäneiden yhtyeiden ainainen positiivinen ongelma on runsaudenpula keikkasettiä kasatessa. Settilistaan mahtuu rajallinen määrä ohjelmistoa, ja jonkun yleisön edustajan suosikkikappale jää aina soittamatta.

Uniklubi on tiukassa vedossa oleva liveorkesteri ja keikkaa luulisi riittävän, kunhan settilistaan sisällytetään suurimmat hittibiisit ja soittokunto pidetään jämäkkänä. Huomionarvoista on taustalauluvoima, jota varsinkin yhtyeeseen myöhemmin liittynyt kosketinsoittaja Tuomas Lepistö on tuonut mukanaan. Yhtye on muutenkin selvinnyt ilman suurempia miehistönvaihdoksia. Solisti Jussi Selo muisteli välispiikissään, että tämä oli ensimmäinen kerta 15 vuoteen, kun yhtye keikkailee On The Rocksissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Kuva: Olga Davydova

Suurimman suosion keräsivät odotetusti hittikappaleet ”Rakkautta ja piikkilankaa”, ”Kukka”, ”Huomenna” ja ”Kaikki mitä mä annoin”. Äkkinäinen erehtyisi herkästi sen perusteella luulemaan, että yhtye ratsastaa pelkällä nostalgia-arvolla. Uudemmasta tuotannosta varsinkin ”Bailaten koko elämä” oli sen verran hyvin yleisöllä hallussa, että yhtye on pysynyt relevanttina myös tuoreemman materiaalinsa kanssa, eikä aika mene keikoilla siihen, että odotellaan yhteisesti niitä 15-20 vuotta vanhoja hittejä. Osa keikkailevista bändeistä nojaa puhtaasti siihen, että ne soittavat vanhaa materiaalia, eivätkä koske lainkaan uudempaan tuotantoonsa. Se niille toki suotakoon ja kun yleisö tykkää, niin tarjoillaan sille sitä mitä se haluaa. Uniklubin kohdalla siitä ei ole kuitenkaan kysymys. Väkijakauma oli keikalla silminnähtävän laaja. Kanssayleisön seurannan perusteella keski-ikäiset olivat tulleet ehkä muistelemaan nuoruuttaan ja nuoriso kuuntelemaan tuoreempaakin materiaalia.

Yhteislaulun suurin kruununjalokivi ”Näiden tähtien alla” oli säästetty encoreen, jossa koko yleisö lauloi kuorossa ylivoimaisesti voimakkaimmin koko illan aikana. Mietiskelin aluksi settilistan nähtyäni, miksi balladi on säästetty encoreen, mutta yhteislaulun startattua se valkeni minulle välittömästi. Illan päätti jo muutaman yleisön edustajan vaatima menopala ”Mitä vittua?”.

Kuva: Olga Davydova

Uniklubi on hieno orkesteri, joka on hienoisen suvantovaiheen jälkeen ravistellut terävän sävellyskynän uudelleen käyntiin. Sen tiukalla livesoitannalla varustettua livesoittoa on ilo katsella. Lämmin suositus, jos sattuu nurkalle osumaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Keikkalista:

 1. Kiveen
 2. Liian lähellä
 3. Huojuva silta
 4. Rakkautta ja piikkilankaa
 5. Kukka
 6. Hetken olen vapaa
 7. Seuraus ja syy
 8. Kylmää
 9. Jos tähän jään
 10. Hehkuvia kipinöitä
 11. Huomenna
 12. Kaikki mitä mä annoin
 13. Bailaten koko elämä
 14. Näiden tähtien alla
 15. Mitä vittua?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat