Rammstein-kitaristi Richard Kruspe myötäilee paljon kuultua väitettä: ”Rock on kuollut”

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 11.12.2018

Jo jonkin aikaa musiikki-ihmisten keskuudessa on väitelty siitä, onko rockmusiikki tullut jo tiensä päähän. Suoratoistopalvelu Spotifyn tuoreessa tiedotteessa valoitettiin vuoden maailmanlaajuisesti kuunnelluimpia yhtyeitä ja artisteja, ja listan kärjessä komeilevat hip hop-, rap- sekä EDM -artistit. Kuitenkin eri metalli- ja rockyhtyeet ovatkin julkistaneet joulukuun aikana Spotify Wrapped -toiminnon avulla laskelmoidut streamaukset vuodelta 2018, ja lukemat yltävät aina miljardiin asti. Tämä ei silti vedä vertoja esimerkiksi rap-artisti Drakelle, jonka musiikki saavutti tänä vuonna yli 8,2 miljardia kuuntelua.

Myös Suomen kuunnelluimpien artistien kärki koostuu kokonaan rap-musiikista. Iltalehden julkaisemassa uutisessa Spotify Suomen artisti- ja levy-yhtiöpäällikkö Anton Lozinski kertoo Suomessa kuunneltavan eniten muun muassa Cheekia, Pyhimystä, JVG:ta sekä Nikke Ankaraa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Rockin ja metallin loistaessa poissaolollaan kuunnelluimpien kappaleiden listoilla ovat useat rock- ja metallimuusikot miettineet mediassa sitä, onko rock kuollut. Marraskuussa entinen Dream Theater -rumpali Mike Portnoy pohti asiaa tulevaa ”Rock Is Dead?” -elokuvaa varten, ja nyt esimerkiksi Bring Me The Horizonin keulakuva Oliver Sykes on sättinyt rockia ylistäen rap-muusikoiden asennetta.

Nyt Suomeenkin elokuussa saapuvan, saksalaisen industrial metal -jättiläisen Rammsteinin kitaristi Richard Z. Kruspe on pistänyt lusikkansa soppaan. Tuoreessa Revolverin haastattelussa Kruspe sympatisoi ajatusta siitä, että rock on jo kuollut ja kuopattu.

”Ei voi oikein enää muuta sanoa. Rock on kuollut. Se on surullista, tiedän sen. Mutta joskus on syytä olla sujut todellisuuden faktojen kanssa. Joka kerta, kun kuuntelen jotain uutta, se ei todellakaan ole rockia”, Kruspe kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Haastattelija huomautti, että Rammsteinin ohella yhtyeet kuten Metallica, Slipknot ja Tool tahkovat isoja summia kiertueillaan. Tähän Kruspe vastaa:

”Tulee aina olemaan näitä dinosauruksia, joiden tietynlaiset esitykset tulevat selviämään. Minä puhun nyt uuden sukupolven rockista. Nuorina näinä päivinä ei ole kokemusta siitä, että he soittavat suosikki rock-kappaleitaan ärsyttääkseen vanhempiaan. Kitarat eivät ole enää ärsyttäviä, joten he päätyvät käyttämään – erityisesti Saksassa – ääntään ja sanoituksiaan, jota tapahtuu tietenkin lähinnä hip hop -musiikissa. Kun he alkavat kapinoimaan, on heidän soundtrackinaan hip hop. Ja tämän hetken juttu on hip hop, joka on minulle rankkaa, koska se on aina ollut sellaista musiikkia, johon en voi samaistua. Jos näen festivaaleilla hip hop -ryhmän esiintymässä, minulla on tylsää. Siinä on yksi rockin etulyöntiasema hip hopia kohtaan. Siinä ääni ja kuva yhdistyvät yleisön kanssa.”

 

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy