Rammsteinin lisäksi on muutakin vartenotettavaa saksankielistä musiikkia – arviossa Nervenbeisserin ”Zeitenwandel”

Saksasta ponnistava rock-yhtye Nervenbeisser toi lokakuun lopussa markkinoille toisen täysipitkänsä, ”Zeitenwandelin”. ”Geschlechterschlacht”-debyytistä onkin ehtinyt vierähtää jo peräti 12 vuotta, joten oletettavasti yhtye on toiminut useamman vuoden pienemmällä volyymilla ja jälleen aktivoitunut. ”Zeitenwandel” on tehty kuitenkin antaumuksella, sillä kyseessä on energinen rock-albumi, jota koristavat niin saksankieliset lyriikat kuin elektroniset piirteetkin.

Nervenbeisser soittaa elektronissävytteistä rockia vahvalla pieteetillä. Tähän yhdistelmään kun lisätään saksankieliset sanoitukset ja matala miesääni, ei mielleyhtymien syntymiseltä Rammsteinin suuntaan voi välttyä. Näin käy esimerkiksi ankarasti tarttuvassa ”Verkehrte Weltissä” samoin kuin kevyempää laulua sisältävässä ”Ein Letztes Malissa”. Nervenbeisser ei kuitenkaan ole yhtä raskasta ja synkkää kuin Rammstein vaan iloisempaa ja mahdollisesti vähän kierompaakin. Ainakin ”Glücklick Allein” ja ”Sieh In Dein Herz” hyppäävät esiin vokalisti Olaf Seiderin mielipuolisten ja rääkyvien lauluosuuksien vuoksi ja saavat miettimään, mitä on tullut otettua kuunneltavaksi…

”Zeitenwandel”-albumilla kuullaan yhtyeen lisäksi myös vierailijoita. Muun muassa ”Tagesablauf” ja ”Zeitenwandel” ovat Malle van Marwickin (Dark Instance) tähdittämiä. Vastaavasti ”Goldener Käfig” -kappaleella on mukana Marc Werner, ja ”Sieh In Dein Herzissä” vierailee Mannekinpis. Internetin ihmemaailmasta löytyy hyvin vähän tietoa vierailevista artisteista, eikä heidän työpanoksiaan ole ilmoitettu albumin tiedoissa. Vierailijat eivät kuulosta osallistuvan kappaleiden lauluosuuksiin yhtyeen vokalistin lisäksi, joten oletettavasti he ovat olleet tuottamassa musiikkia. Ehkä nämä kolme artistia ovat kotimaassaan tunnettuja ja ovat tuoneet lisää näkyvyyttä albumille, mutta itse levyllä heidän työpanostaan on vaikea huomata.

Nervenbeisserin uusin albumi on pätevää elektronista rockia, joka erottuu edukseen kevyemmistä pop rock -yhtyeistä raskaalla otteellaan. Toki myös saksankieliset sanoitukset auttavat erottumaan, mutta niiden takia jotkut voivat leimata bändin Rammsteinin kopioksi. Sitä Nervenbeisser ei kuitenkaan ole. Yhtyeen elektronisen rockin äänimaailma on värikäs, ja monien kappaleiden tunnelma on puhutteleva. Näin on esimerkiksi päätösraidan ”Alles Steht Stillin” kohdalla. ”Zeitenwandel” on piristävä rock-albumi, johon kannattaa tutustua, jos satut pitämään saksankielisestä musiikista.

8½/10

Kappalelista:

  1. Tagesablauf
  2. Verkehrte Welt
  3. Ein Letztes Mal
  4. Zeitenwandel
  5. Glücklick Allein
  6. Goldener Käfig
  7. Du Gehst
  8. Sieh In Dein Herz
  9. Todesengel
  10. Alles Steht Still

Nervenbeisser Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentit